Svensk miljösensation: odlade räkor helt utan antibiotika och kemikalier - News55
Annons
Annons

Svensk miljösensation: odlade räkor helt utan antibiotika och kemikalier

Bort med antibiotika, kemikalier och skövling av naturområden – nu odlas jätteräkor i Sverige med en unik, miljövänlig produktionsmetod!

Om allt går vägen, kommer Matilda Olstorp i Lysekil att leverera 300 ton räkor till konsumenter i hela Sverige om ett par år.

-De bästa räkor jag smakat, säger vinnaren av Kockarnas kamp i TV, Tareq Taylor.

Annons

Det här är varken mer eller mindre än en sensation! Medan Asiens många räkodlingar skövlar mangroveträsk och skogar och ödelägger de fina ekosystem som finns där, håller mikrobiologen Matilda i Lysekil på att smyga igång en hundraprocentigt miljövänlig svensk odling, den enda i Norden. Systemet är helt slutet, spillvärme används till uppvärmning, slam blir biobränsle, och all form av antibiotika och kemikalier är förbjuden.

“Skippa scampi” varnar Naturskyddsföreningen i dag. Det kommer man inte att behöva göra i morgon. Matilda och hennes två medarbetare Joakim, byggmästare, och Muhammad, assimilerad flykting och student, producerar nu, under första året, åtta ton räkor och siktar på 150 ton i nästa etapp och 300 ton lite senare.

Ynglen köps nu i början från USA, men längre fram hoppa man kunna producera egna.

I helgen besökte jag deras anläggning i en stor hangar i hamnen i Lysekil och fick också smaka på deras räkor, läckert wokade och smaksatta av TV:s mästerkock Tareq Taylor, som också var i stan.

(Bilden: Matilda Olstorpe och hennes son Leo vid de stora karen i odlingslokalen. Räkorna simmar i en brun vätska, som enbart består av näring).

Räkorna var goda, Tareq Taylor utnämnde dem t.o.m. till be bästa han ätit! Även svenska kocklandslaget har fått ta del av nyheten och gjort en ceviche på Matildas räkor.

Den här räkan är halvvuxen. Färdiga väger de 20 gram, det är den storlek konsumenterna vill ha. Just nu klarar man av fyra skördar per år, men efterfrågan från lokala butiker och konsumenter är redan större än tillgången, så Vegafish, som Matilda Olstorpes företag heter, letar efter nya och större lokaler.

Vem trodde det – att vi i framtiden kommer att äta svenskodlade “asiatiska” jätteräkor!? Och samtidigt slå ett slag för miljön.

 

 

 

Annons

Iskallt gott i värmen

Pust och puh – men så härligt att få matcha värmen med kylskåpskall gazpacho!

Enkelt och gott. Här är recept – både grönt och rött.En blogg för oss som älskar mat

Här bjuder jag på en härlig buffé av allt som har med mat att göra – från recept och tips för dig som står vid spisen till inspiration från världens alla kulinariska hörn.

Gotta dig i nyheter på matområdet, råd och rön kring produkter och redskap, restaurangbesök och torghandel. Och givetvis, en hel del naggande goda recept.

God läsning!
/Ulf Elfving

 1. Program Almedalen 2019 27 juni, 2019

Arkiv

 1. april 2020 (2)
 2. mars 2020 (8)
 3. februari 2020 (7)
 4. januari 2020 (4)
 5. december 2019 (8)
 6. november 2019 (6)
 7. oktober 2019 (4)
 8. september 2019 (5)
 9. augusti 2019 (7)
 10. juli 2019 (8)
 11. juni 2019 (9)
 12. maj 2019 (7)