Svensk världsnyhet på musselfesten - News55
Annons
Annons

Svensk världsnyhet på musselfesten

Malda och torkade musslor – det är en svensk världsnyhet som kan bli perfekt som smaksättare och näringstillskott för såser och grytor. Jag premiärprovade den i helgen.

Mästerkocken Tareq Taylor var med på lanseringen och blev förtjust.

Annons

Första helgen i augusti är alltid musselhelg i Lysekil i Bohuslän. Det lagas musslor så att det doftar i hela stadsparken, och det här är årets stora folkfest i stan.

I år lockades man bl.a. att prova nykokta musslor som tilltugg till drinken San Francisco (vodka, bananlikör, apelsinjuice, grenadine). Funkar det? Tjadå…

Jättegod är den musseltartar som besökarna bjöds på och som är buslätt att göra hemma: Man hackar musslor (burkmusslor går utmärkt), rödlök, vitlök och grön plus röd paprika, Sen saltar och pepprar man och pressar över lime eller citron.

En liknande variant var den här: finhackade musslor, mango, tomat, rödlök, gurka, dill och persilja, som saltas och peppras och får sällskap av pressad lime:

Och så pulvret! Docenten i marin ekologi Odd Lindahl, som också är ordförande i Musselakademien, har efter många års forskande och försök skapat ett pulver av torkade och malda musslor. Han hoppas att det ska bli ett tillskott i köken i framtiden, och jag föreställer mig att det kan bli en nyttig och bra ersättare till alla artificiella smaksättare, som såser och buljongtäningar som ofta är fulla av tillsatser och konstgjorda smaksättare.

Och enligt Odd Lindahl behåller musslorna sitt stora näringsvärde även efter torkning och malning.

Än så länge finns musselpulvret inte i handeln, men jag fick med mig en påse hem och ska snarast prova det, kanske inledningsvis i såsen till barnbarnets fiskbullar.

Mästerkocken Tareq Taylor (som ses av TV-tittare i 100 länder!) och den skickliga lysekilskocken Linda Berger provlagade varsin rätt med pulvret: Linda gjorde en len musselsoppa och Tareq fyllde hemlagad ravioli med en gräddkokt musselröra och kavlade också in musselpulver i pastadegen. Utsökta rätter, båda två.

(Här sveper Tareq Taylor en annan delikatess från havet – ett ostron).

Till stor del är det ur haven (om vi lyckas behålla dem rena och befria dem från plast och annat skräp) som vi får hämta vår näringsförsörjning i framtiden. På musselfesten i Lysekil kunde man också få titta och smaka på tång och alger, som kan vara både nyttigt och gott, allt det här är ätbart:

Musselpulver, sjögräs, alger och tång kan vara viktiga ingredienser i morgondagens mat. Forskningen går vidare, och i januari planerar Svenska Miljöinstitutet en odling av stillahavsostron, platta ostron och blåmusslor i Gullmarsfjorden utanför Fiskebäckskil, skriver Musselakademien på sin hemsida. Anläggningen ska fungera som en testbädd för olika vattenbruksrelaterade forskningsprojekt. På Musselakademiens sajt kan man också hitta åtskilliga spännande recept på musslor – vad sägs om rökta musseltapas, flamberade festmusslor, paprikamusslor med ingefärscrème och melonsalsa (vinnande recept från Bohusläns bästa musselkrog 2011), vitlöksmusslor eller  äppelshot med het mussla…

Mums, säger jag!

Återkommer med lite mer godsaker från havet i morron.

Glad kund och stolt musselsäljare på folkfesten i Lysekil.

Annons


En blogg för oss som älskar mat

Här bjuder jag på en härlig buffé av allt som har med mat att göra – från recept och tips för dig som står vid spisen till inspiration från världens alla kulinariska hörn.

Gotta dig i nyheter på matområdet, råd och rön kring produkter och redskap, restaurangbesök och torghandel. Och givetvis, en hel del naggande goda recept.

God läsning!
/Ulf Elfving

  1. Program Almedalen 2019 27 juni, 2019

Arkiv

  1. augusti 2019 (5)
  2. juli 2019 (8)
  3. juni 2019 (9)
  4. maj 2019 (7)
  5. april 2019 (4)
  6. mars 2019 (7)
  7. februari 2019 (7)
  8. januari 2019 (7)
  9. december 2018 (10)
  10. november 2018 (6)
  11. oktober 2018 (8)
  12. september 2018 (8)