Svenska äpplen är en unik råvara - Kolla här vilka lätta och goda tips! - News55
Annons
Annons

Svenska äpplen är en unik råvara – Kolla här vilka lätta och goda tips!

Det är synd och skam: tonvis med äpplen ligger och ruttnar i trädgårdarna.

Ät dem i stället, ät allt du kan! Här kommer tre goda tips och recept – och du kanske har många fler?

Annons

20160911_172631

Svenska äpplen måste vara en av världens finaste råvaror. Underbara att äta nyplockade, och fantastiska att använda till så mycket mer än paj eller must.

Själv äter jag bara äpplen när man kan få tag i svenska, vilket man kan större delen av året numera, tack vare moderniserade förvaringsmetoder. Men passa på nu, när äpplena har högsäsong! Här är tre roliga recept – och du har kanske många fler?

Luddes äppelfläsk

Min matgalne kompis Ludde berättar gärna och lyriskt om sitt äppelfläsk. Smaka på ordet – äppelfläsk! Det hörs ju att det är gott! Och det är lätt att göra:

600 gram rökt sidfläsk

4 fina svenska äpplen

2 mellanstora potatisar

2 rödlökar

3 msk olivolja

25 g smör

2 msk farinsocker

1 liten citron

salt, peppar

Skär äpplen, potatis, lök och citronen i klyftor. Skär fläsket i lite större bitar. Blanda alla ingredienser väl och lägg dem i en ugnsform. Grädda i 225 grader c:a 35 minuter, eller tills rotsakerna fått fin färg och mjuknat. Servera direkt.

Picklade äpplen

En ren smaksensation, jättegott till söndagssteken, till kyckling, grillad fisk eller i sallad.

3/4 dl ättika

1 1/2 dl socker

2 dl vatten

1 msk olika blandade frökryddor, t.ex. senapsfrö, kummin och/eller fänkål

1 tsk salt och grovmald pepparblandning

6-8 svenska äpplen

Koka upp ättika, vatten, socker, salt och peppar samt kryddorna till en lag. Låt den svalna.

Klyfta äpplena och lägg dem i en burk.  Häll över lagen. Ställ i kylen, gärna över natten.

Havrepaj med äpple och rabarber

Jag älskar vanlig pajdeg, ljus och mör, med god fyllning. Den här är lite annorlunda men minst lika god. Och man kan fylla den med enbart äpplen, eller äpplen och rabarber, eller äpplen och blåbär, förslagsvis.

500 g äpplen i klyftor, ev. blandade med bitar av rabarber

1 1/2 dl socker

Smuldeg:

1 1/2 dl havregryn

1 dl vetemjöl

1/2 dl socker

125 g smör

Blanda äpplen och socker i en smord form. Använder du rabarber, så värm bitarna en minut med sockret, de behöver längre tid än äpplena för att bli mjuka. Förgrädda sen äpplen och rabarber med socker i formen i 225 grader i fem-tio minuter.

Nyp ihop övriga ingredienser till en smuldeg och strö den över äpplena. Grädda 20 minuter. Ytan ska vara brun!

Och tipsa gärna om egna äppelvarianter. Godare råvara får man leta efter!

 

 

Annons

Årets mest spännande natt…

Spänningen går nästan att ta på: i trolska vatten i Bergslagen har kräftburarna sänkts ner för ett par timmar sen. Känslan att vänta på gryningen och under tiden fantisera om stora, fina fångster är magisk.

Sista frukosten?

För fyra månader sen var njutningen total: årets första frukost på bryggan!

Tiden har gått svindlande fort: i dag var det läge att avnjuta den bryggfrukost som kan vara den sista. 23 grader varmt, vindstilla, spegelblank havsvik, alldeles tyst, precis som i våras. Och te, juice, fil med bär, gott bröd från bageriet i byn, skinka från gårdsbutiken och ägg från bondgården – som  i våras. Vilket känns som alldeles nyss.

Sommarens sista, värmedallrande dag(ar). Hjälp, jag vill inte vänta åtta månader på nästa!

 



En blogg för oss som älskar mat

Här bjuder jag på en härlig buffé av allt som har med mat att göra – från recept och tips för dig som står vid spisen till inspiration från världens alla kulinariska hörn.

Gotta dig i nyheter på matområdet, råd och rön kring produkter och redskap, restaurangbesök och torghandel. Och givetvis, en hel del naggande goda recept.

God läsning!
/Ulf Elfving

  1. Program Almedalen 2019 27 juni, 2019

Arkiv

  1. februari 2020 (6)
  2. januari 2020 (4)
  3. december 2019 (8)
  4. november 2019 (6)
  5. oktober 2019 (4)
  6. september 2019 (5)
  7. augusti 2019 (7)
  8. juli 2019 (8)
  9. juni 2019 (9)
  10. maj 2019 (7)
  11. april 2019 (4)
  12. mars 2019 (7)