Tid för semmelfrossa! Vilken är bäst? - News55
Annons
Annons

Tid för semmelfrossa! Vilken är bäst?

Nå hur många semlor åt du i dag? En? Flera? Ingen?

Om det är fettisdagen eller fastlagssöndagen som gäller vet jag knappt, men några miljoner semlor lär vi ha tryckt oss de här dagarna…

Annons

Fastlagssöndagen var det i söndags, och många tjuvstartade nog veckans semmelfrossa den här dagen. Jag, t.ex. Sen är man väl inte sämre karl än att man kan pina i sig en semla eller flera även på tisdag, fettisdagen. Och kanske nån däremellan.

Flera gånger har jag förfäktat idén att man bör få äta semlor när tusan man vill. Året runt, om man vill vara riktigt extrem. Och har då alltid mötts av ilskna kommentarer från semmelfundamentalister som menar att man minsann ska hålla sig till årstider och traditioner. Inte komma här och ta sig friheter!

Så min önskan om att få ta mig såna friheter – liksom, exempelvis,  att få äta lutfisk i maj eller surströmming i mars – kommer jag inte att upprepa här.

För att i smyg få odla min lilla egenhet försökte jag en gång att frysa in semlor. Tog fram dem till midsommar.

Det blev inte bra, inte alls. Man skulle haft Ture Sventons kylskåp Nordpolen, där semlorna krymptes till små, små kulor för att sen kunna återuppväckas till naturlig storlek och smak.

Har genomfört en liten semmelspaning de senaste veckorna. Och blivit både arg och bedrövad när jag sett att en del tillverkare (Alimenta och vårt lokala Konsum, t.ex.) har palmolja i semlorna.

Palmolja!

Varför det, undrar man. Och hur får de in den i semlan? I mandelmassan, grädden eller bulldegen?

Palmolja är f.ö. ett otyg som är miljövidrigt, som finns i mängder av produkter och som vi ska återkomma till. Flera gånger.

Nu kommer den eviga frågan om hur en bra semla ska vara. Det verkar finnas lika många åsikter som brukare. Men min enkla mening är att bullen inte ska vara degig och seg, att det ska vara MYCKET mandelmassa och MYCKET grädde. Enkelt.

En del semmeltestare i dagspressen har haft invändningar mot att det varit för mycket grädde i vissa testobjekt, ser jag. Vad är det för larv? Rör inte min grädde.

Och alla nymodigheter som lakritssemlor, semmelwraps, vaniljkrämssemlor och liknande horrörer… – ja dem ska jag inte ens nämna…

Annons

Hurra: en krog utan plågsam ljudnivå!

Att gå på krogen kan vara en plåga – framförallt för äldre: dånande musik och prat på vrålnivå i en lokal som är en akustisk katastrof. Att försöka föra ett samtal kan vara omöjligt.

Nu ska alternativen lyftas fram! I dag utsågs Sveriges bästa samtalsvänliga restaurang.En blogg för oss som älskar mat

Här bjuder jag på en härlig buffé av allt som har med mat att göra – från recept och tips för dig som står vid spisen till inspiration från världens alla kulinariska hörn.

Gotta dig i nyheter på matområdet, råd och rön kring produkter och redskap, restaurangbesök och torghandel. Och givetvis, en hel del naggande goda recept.

God läsning!
/Ulf Elfving

 1. Program Almedalen 2019 27 juni, 2019

Arkiv

 1. februari 2020 (5)
 2. januari 2020 (4)
 3. december 2019 (8)
 4. november 2019 (6)
 5. oktober 2019 (4)
 6. september 2019 (5)
 7. augusti 2019 (7)
 8. juli 2019 (8)
 9. juni 2019 (9)
 10. maj 2019 (7)
 11. april 2019 (4)
 12. mars 2019 (7)