Tio "hemliga" knep till köttbullarna - News55
Annons
Annons

Tio “hemliga” knep till köttbullarna

Om det erbjuds köttbullar så vrålar alla från Penny, 2, till farfar, 75:

-Jaaaaaaa!

Och vi frossar ofta i en av världens godaste maträtter.

Plötsligt fick jag för mig att leta fram roliga varianter på köttbullarna. Hittade massor – här är tio!

Annons

Trodde hela helgen att det var köttbullens dag i dag men upptäckte att det var för en månad sen. Men vad gör det, nästan varje dag kunde gärna få vara köttbullens dag för oss. Så här vankas det tio roliga tips på hur man kan variera köttbullarna, när man ätit dem “som vanligt” med gräddsås tillräckligt många gånger.

Förmodligen har var eller varannan husmor och kanske någon husfar ett eget litet “hemligt” knep för att maxa köttbullssmaken. Vill du prova? Häng med här då:

— Spetsa köttbullssmeten med ansjovis. Leif Mannerström gör det alltid genom att blanda in en matsked ansjovisspad i smeten. Det blir gott, jag har provat!

— Riven parmesanost och en skvätt olivolja är vad olivoljekungen Fernando di Luca använder i sina köttbullar. Sen serverar han dem i tomatsås.

— En skvätt starkt kaffe hade min mamma alltid med, och ingen kan väl bestrida att “mammas köttbullar” alltid är bäst, eller hur…?

— Kalvfond är knepet hos musikredaktören Micke Cederberg. Har provat; rekommenderas!

— Kryddpeppar lyfter köttbullssmaken, inte bara till jul, tycker många – bl.a. mästerkocken Tommy Myllymäki.

— Dijonsenap använder jag alltid själv, och ibland dessutom en aning tomatpuré och en skvätt soja.

— Potatismospulver gör köttbullssmeten smidig och lättarbetad, tycker Agneta Green, stjärnkrögare på berömda Oaxen.

— Finhackad dill är en ingrediens som ger fräsch smak, läser jag i tidningen Allt för föräldrar.

— Smördegsinbakade köttbullar med roquefortost hittar jag i Köttbullsboken av Claes Gahn-Möller. Låter ju jätteläckert!

— Rivet citronskal och lite timjan lyfter köttbullarna till en ny nivå, hävdar man på ica.se. Serveras med gräddsås.

Har du själv något roligt köttbullsknep? Dela gärna med dig. Vi är många som längtar efter att prova!

 

Annons


En blogg för oss som älskar mat

Här bjuder jag på en härlig buffé av allt som har med mat att göra – från recept och tips för dig som står vid spisen till inspiration från världens alla kulinariska hörn.

Gotta dig i nyheter på matområdet, råd och rön kring produkter och redskap, restaurangbesök och torghandel. Och givetvis, en hel del naggande goda recept.

God läsning!
/Ulf Elfving

  1. Program Almedalen 2019 27 juni, 2019

Arkiv

  1. augusti 2019 (6)
  2. juli 2019 (8)
  3. juni 2019 (9)
  4. maj 2019 (7)
  5. april 2019 (4)
  6. mars 2019 (7)
  7. februari 2019 (7)
  8. januari 2019 (7)
  9. december 2018 (10)
  10. november 2018 (6)
  11. oktober 2018 (8)
  12. september 2018 (8)