News55
Detta är en sponsrad artikel

Tjugo år sen Sverige vann kock-VM - häng med på hemliga uppladdningen!

Artikelbild
Ulf Elfving
Ulf Elfving
Uppdaterad: 13 jan. 2017Publicerad: 13 jan. 2017

För 20 år sen blev Sverige världsmästare i mat genom Mathias Dahlgren. Nu ska skåningen Alexander Sjögren göra om bravaden och vinna kock-VM i Lyon. Hur det ska gå till? Sorry - det är så hemligt att gamla ryska KGB skulle framstå som en öppen bok vid en jämförelse...

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I går var vi några stycken som hade förmånen att få smaka på den mat som ska göra Sverige till världsmästare om knappt två veckor. Det känns lite konstigt att inte få berätta nånting om det som vi hoppas blir vinnarkäket annat än att det är – gott.

Oerhört gott, t.o.m. Fast nånting annat hade ju varit väldigt konstigt…

Nåja, lite får jag berätta. T.ex. att råvarorna för alla 24 tävlande är skaldjur och kyckling från franska Bresse – kycklingens Rolls Royce. Det är det ena momentet. Det andra är, för första gången i tävlingens 30-åriga historia, att komponera en vegansk tallrik med utgångspunkt från 146 givna ingredienser. Inte helt lätt för moderna kockar som är vana vid något helt annat. Och den nationella gastronomin från varje tävlande land ska återspeglas till minst 25%, säger reglerna.

Rävspelet mellan länderna är i full gång så här i spurten. Möjligen fruktar man matspioner som smyger i varje buske och runt varje kök, för inte en stavelse och inte ens den suddigaste bild med tävlingsrätterna eller minsta del av dem får komma ut. Inte ens ett hörn av det specialdesignade fat som kycklingen och hummern ska läggas upp på får visas. Så ledaren för det svenska laget, stjärnkocken Henrik Norström, refuserade raskt de bilder jag tog, där man kunde skymta lite av fatet och ett av garnityrerna. Konkurrenterna ska inte ha en chans att härmas!

Den enda bild jag får visa är den här, av huvudråvarorna:
007

Fast jag får berätta att det svenska veganska tävlingsbidraget ska läggas upp på ett fat dekorerat med en krans av grön mossa. Och att man placerar en varm sten under tallriken, så att den ska behålla värmen. Smart.

Det hela ska föra tanken  till ett svenskt skogslandskap. Det ska vara som en promenad i den svenska skogen.

Alexander går ut som startande nummer ett den första av de två tävlingsdagarna nästa tisdag, den 24 januari. Då väntar fem och en halv timmes jobb i ett rasande tempo. Och lika hårt han tränat på finalmaten varje dag i nånting som måste kännas som evigheter. Varje vaken minut av dygnet har handlat om tävlingen, månad efter månad.

ANNONS

-Den här fajten är lika tuff som en femsetare i tennis med tie-break i varje set, jämför coachen Henrik.

-Och det är sekundprecision som gäller. Man ska inte vara klar för tidigt. Och är man bara en minut sen, är allting kört, då är det gonatt. Då är ett års förberedelser förgäves.

Hur stor är Alexanders chans att vinna VM? Ja, han blev trea på EM i höstas. Och nu säger han och teamet han har med sig till Lyon om en dryg vecka:

-Målsättningen i VM är en pallplats.

Officiellt, alltså. Men alla menar guld.

ANNONS