Toppavslutning på michelinkrogen - men nu väntar sillen och köttbullarna - News55
Annons
Annons

Toppavslutning på michelinkrogen – men nu väntar sillen och köttbullarna

Det var en sensation när en liten del av den kanariska gastronomin flyttade in i finrummet för bara ett par veckor sen: två krogar fick sin första stjärna i Michelin.

Den ena, La Aquarela, hade väntat i 25 år. Här är maten som gjort restaurangen till öns finaste!

Annons

Leif Mannerström drev La Aquarela i Patalavaca på södra Gran Canaria ett tag på 90-talet. Den var strålande redan då, och när nye ägaren Gregorio Fernandez Rodriguez tog över 1994 drömde han om att komma in i Guide Michelin. Nu är han där. Och det var förstås extra spännande att äta hans avsmakningsmeny häromdan. Häng med, om du gillar avancerad matlagning!

Små aptitretare hör till på en stjärnkrog. Det här var några av de fyra, fem vi fick på Aquarela:

Första förrätt: en pytteliten perfekt halstrad anklever:

Nästan allr kött på Gran Canaria är importerat. Men det finns en liten boskapsuppfödning, och här fick vi för första gången smaka carpaccio på lokalt nötkött, med smält talg och hyvlad parmesan:

Hummer i egen fond spetsad med kokos, grön curry och ockra var en ytterst liten bit – kanske därför så god…

En liten bit färsk lokal fisk i buljong- och krassesås följdes av en bit långbakad spädgris med smålök och sås på smör och honung från bergsbyn Aguimes…

… varpå festen klingade av med hjälp av ett par urtjusiga desserter med choklad, blåbär, färskost och annat gott.

Låter allt detta dyrt?

Ja, det beror på vad man jämför med, det finns turistkrogar på Gran Canaria som erbjuder en fyrarätters för dryga hundralappen. Men fine dining på Aquarela kostar mindre än hälften av vad motsvarande festmeny skulle gå på i Europa. Och för vinvänner måste det här vara ett paradis: ett glas bättre vin på stjärnkrogen får man för 80-90 kronor. En perfekt draja kostar lika litet.

Kul att få avsluta kanarievistelsen med michelinkäk, såklart. Men nu ska det bli härligt att komma hem till sillen, skinkan och köttbullarna!

Annons

Pepparkakan – höjdpunkten i advent!

Har du ätit pepparkaka i dag?

Troligen svarar du ja. Tre miljoner pepparkakor är vad vi sätter i oss från första advent och fram till jul.

Men vilken är bäst? Och hur kommer det sig att man faktiskt blir snäll av pepparkakor? Och är denna goda kaka faktiskt en liten miljöbov?En blogg för oss som älskar mat

Här bjuder jag på en härlig buffé av allt som har med mat att göra – från recept och tips för dig som står vid spisen till inspiration från världens alla kulinariska hörn.

Gotta dig i nyheter på matområdet, råd och rön kring produkter och redskap, restaurangbesök och torghandel. Och givetvis, en hel del naggande goda recept.

God läsning!
/Ulf Elfving

 1. Program Almedalen 2019 27 juni, 2019

Arkiv

 1. januari 2020 (4)
 2. december 2019 (8)
 3. november 2019 (6)
 4. oktober 2019 (4)
 5. september 2019 (5)
 6. augusti 2019 (7)
 7. juli 2019 (8)
 8. juni 2019 (9)
 9. maj 2019 (7)
 10. april 2019 (4)
 11. mars 2019 (7)
 12. februari 2019 (7)