News55

TV:s vinnarkock lagar underbar mat!

Artikelbild
Ulf Elfving
Ulf Elfving
Uppdaterad: 04 nov. 2018Publicerad: 04 nov. 2018

Thomas Sjögren är den yngste - 26 år - vinnaren i Kockarnas kamp. Killen är ett fenomen. Den som har haft förmånen att äta hans mat kan inte vara annat än lyrisk.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I finalen i kväll var det väl förspänt för Thomas. För driver man krog på Smögen är man förstås sällsynt lämpad att tävla med ostron, fisk och havskräftor, vilket inledde övningarna. Mycket riktigt sopade Thomas hem den marina avdelningen ganska enkelt, även om medtävlaren, det svavelosande naturbarnet Linnea Liljedahl bjöd bra motstånd.

Thomas driver bl.a. Skärets krog på Smögenbryggan, och där har jag ätit en enastående middag för ett par år sen. Dessutom har han i flera år serverat annorlunda varianter på lutfisk under presentationerna av säsongens fisk. Senast, förra året, små, läckra tacos med lutfisk, avokado, limepicklad lök och chipotlemajonnäs. Och året före hade han med pricksäker smak fantiserat fram en lätt rätt med små bitar av lutfisk med rostad selleri och bovete i en buljong på krabba med rotselleri, citronjuice och några stänk konjak. Alldeles utsökt och ett kul försök att förmå nybörjare att testa lutfisk.

Kockarnas kamp har gett mig många sköna gastronomiska små kickar i år men också bjudit på några urlöjliga tävlingsmoment: vem visar t.ex. att hon eller han är en bra matlagare genom att stapla pommes frites i höga torn på tid? Eller hacka rättika med förbundna ögon? Börjar fantasin tryta i redaktionen?

Nå, jag ska inte gnälla. Kommer att titta nästa år också!

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS