Udda kombo: pilsnerkorv+champagne - News55
Annons
Annons

Udda kombo: pilsnerkorv+champagne

Korvfestival i fiskets huvudstad – hur skulle det gå?

Alldeles utmärkt visar det sig! Göteborgarna frossar i korv i helgen.

Annons

Eriksbergshallen är plats för två dagars korvfestival nu i helgen. Där lanserar man den nya kombon champagne och pilsnerkorv, kränger korvtröjor, visar hur korven kan vara ett klimatföredöme och närapå tvångsmatar besökarna med korv i överväldigande mängder.

Korvakademien som startade festivalen har numera övrlåtit den till två unga och pigga entreprenörer från Stockholm.

Nyfikenheten var påtaglig före den nya festivalens debut i Göteorg. Hur skulle man klara konkurrensen med västkustens alla delikatesser: fisk, räkor, krabba, musslor…?

Men det gick alltså jättebra redan första dagen.

Och man ska verkligen inte skämmas för att äta korv. Det menade dietisten och författaren Kajsa Asp Jonsson, som hävdade att korv med rätt tillbehör  – grönsaker, rotfrukter, baljväxter m.m. – är näringsvärdig och bra mat. Och den prisbelönta korvmakaren  Birgitta Starck från Stensåkra berättade om hållbarhetsarbetet i korvfabriken, man återvinner energi på effektivt sätt, planerar och förkortar transporterna och använder bara närproducerade råvaror.

Nya grepp i korvbranschen hittar man också på festivalen: Bullens klassiska pilsnerkorv serveras med – champagne!

 

Senare års ambition att ta vara på allt från djuret går igen hos korvmakarna också. Det här märket stoltserar med att allt på grisen utom knorren (skinka, bog, filé, hals. allt) tas med i korvsmeten:

Korvkläder är också en hit i år. Bland annat verkar göteborgarna gå igång på den här t-shirten, där stans stolthet, guden Poseidon som står på Götaplatsen, på en tröja försetts med en varmkrov i ena näven och en senapsburk i den andra:

Korvakademiens preses Christina Möller gillade den här:

Själv bär hon vid högtidliga tillfällen sin unika korvklänning:

Årets korvkrog ligger också i Göteborg; i dag fick gänget bakom restaurang Oceanen ta emot priset för att de serverar “goda korvar i lekfulla konstellationer”.

Göteborgs korvfestival fortsätter och avslutas under lördagen.

 

Annons


En blogg för oss som älskar mat

Här bjuder jag på en härlig buffé av allt som har med mat att göra – från recept och tips för dig som står vid spisen till inspiration från världens alla kulinariska hörn.

Gotta dig i nyheter på matområdet, råd och rön kring produkter och redskap, restaurangbesök och torghandel. Och givetvis, en hel del naggande goda recept.

God läsning!
/Ulf Elfving

 1. Program Almedalen 2019 27 juni, 2019

Arkiv

 1. februari 2020 (7)
 2. januari 2020 (4)
 3. december 2019 (8)
 4. november 2019 (6)
 5. oktober 2019 (4)
 6. september 2019 (5)
 7. augusti 2019 (7)
 8. juli 2019 (8)
 9. juni 2019 (9)
 10. maj 2019 (7)
 11. april 2019 (4)
 12. mars 2019 (7)