Vår "fuskwallenbergare" blev utmärkt! - News55
Annons
Annons

Vår “fuskwallenbergare” blev utmärkt!

Wallenbergare – visst låter det dyrt och fint?

Jag fuskade lite, gjorde en billigare variant – och wow, så gott!

Annons

Rätten har tjusiga gamla anor. Den är uppkallad efter häradshövdingen Marcus Wallenbergs hustru Amalia Wallenberg, dotter till läkaren och kokboksförfattaren Charles Emil Hagdahl.

En äkta wallenbergare ska bestå av finmald kalvfärs, äggulor, vispgrädde, salt och peppar. Och den ska ätas lättstekt, med potatismos, gröna ärter och smält smör. That´s it.

Men i brist på kalvfärs hittade jag finmald fläskfärs i affären. Klart fusk, men det blev riktigt bra! Så här:

Man blandar färsen med äggulor (jag tog fyra stycken till 500 gram färs, en mer än i de flesta recept) och rör sen ner drygt 2 dl vispgrädde, lite i taget. Kryddar, vänder i ströbröd och steker runda, höga biffar i smör. Färsen blir lös, med sin stora mängd ägg och grädde, så det är lättare att få till fina biffar om man har en utstickare eller hamburgerform att fylla med färs.

Ytterligare ett avsteg från originalet var att servera vår wallenbergare med en god röra på färska tomater, som vi fått av vår kompis tomatfantasten Irma. Ett trevligt tillbehör.

Enda anmärkningen man kan ha är att den färdigköpta malda fläskfärsen blir lite för grov. Kan man mala den en eller flera gånger till, blir resultatet just så porösa, nästan suffléliknande biffar som kännetecknar wallenbergare.

Nästa gång bli det nog kalvfärs – men den hör budgetvarianten funkar också!

Annons

Här är årets bästa snapsvisor

Måste man sjunga för att dricka snaps?

Ja, säger många. Kanske blir snapsandet lite finare då.

Nu finns det nya, i några fall nästan genialiska snapsvisor att krydda krökandet med!



En blogg för oss som älskar mat

Här bjuder jag på en härlig buffé av allt som har med mat att göra – från recept och tips för dig som står vid spisen till inspiration från världens alla kulinariska hörn.

Gotta dig i nyheter på matområdet, råd och rön kring produkter och redskap, restaurangbesök och torghandel. Och givetvis, en hel del naggande goda recept.

God läsning!
/Ulf Elfving

Arkiv

  1. november 2018 (5)
  2. oktober 2018 (8)
  3. september 2018 (8)
  4. augusti 2018 (7)
  5. juli 2018 (9)
  6. juni 2018 (7)
  7. maj 2018 (6)
  8. april 2018 (9)
  9. mars 2018 (10)
  10. februari 2018 (7)
  11. januari 2018 (6)
  12. december 2017 (11)