News55
Detta är en sponsrad artikel

Varm macka, wienerschnitzel, pasta - så här blir skinkresterna allra godast!

Artikelbild
Ulf Elfving
Ulf Elfving
Uppdaterad: 02 jan. 2017Publicerad: 02 jan. 2017

Hur mår din skinka? Julskinkan alltså? Förmodligen håller den sig pigg några dagar till, det som eventuellt finns kvar av den. Här är tio fina tips på hur du ger den en värdig - och god - avslutning på tillvaron!

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

För det finns ju många andra sätt att fortsätta njuta av skinkan än att skiva den på hårt bröd och klicka lite senap över!

Förresten kanske du har köpt en alldeles ny skinka efter jul? I mellandagarna brukar man kunna fynda prima julskinka till halva priset eller ännu mindre.

Då är det bra att få tips på några goda varianter!

1) Croque-monsieur – det älskar vi här hemma. Bre generöst med smör på en skiva vitt bröd. Lägg på en skinkskiva. Stryk ev. över lite senap. Skiva tomat och lägg på skinkan. Täck med ett tjockt lager god ost. Min favorit är emmentaler, men det blir finfint också med västerbotten, grevé, prästost eller t.o.m. lagrad hushållsost. Ställ under grillen och låt mackan bli gyllenbrun. Servera omedelbart.

2) Wienerschnitzel. Ett annorlunda sätt att använda överbliven julskinka på. Gör så här:

Skär centimetertjocka skivor av skinkan. Vänd dem noga i vetemjöl, sedan uppvispat ägg och sist ströbröd. Se till att det blir rejält med panering, som täcker ordentligt. Stek skivorna gyllenbruna och frasiga i smör och servera som klassisk wienerschnitzel med stekt potatis, gröna ärter och en citronskiva med ansjovisfiléer som rullats på traditionellt sätt runt en matsked kapris. Häll lite smält smör över.

3) Skinkpasta. Gör en god vitsås och rör ner en näve finhackad stark ost. Tillsätt tärnad julskinka och 1 dl gröna ärter. Servera med bandpasta.

4) Drömskinka. Smakar verkligen drömlikt… Lägg halvcentimetertjocka skivor av skinka i en smörad ugnsform. Häll över en sås på smör, lite mjöl, grädde, tomatpuré och vitt vin – eller sherry och kanske en skvätt konjak – och gratinera till vacker färg.

ANNONS

5) Ärtsoppa: Koka gula ärter efter anvisningarna på paketet. Låt fläsket vara tärningar av julskinka, i riklig mängd.

6) Lyxpytt. Oxfilé eller annat fint kött över från nyårsafton? Tärna köttresterna fint, gör likadant med skinkan, massor av lök samt potatis. Krydda kraftigt med vitpeppar och stek en härlig pyttipanna.

7) Salladsklassiker: Den enkla kombinationen ost-skinka-tomat med olja, vinäger och salt och peppar blir en klassiskt god sallad. Och enklare kan det väl knappt bli? Lägg upp på en bädd av exempelvis ruccola eller avokado.

8) Skinklåda med sting. Varva potatis, lök och skinka i en ugnsform och lägg till några sardeller. Häll över en äggstanning, täck med ströbröd och några smörklickar och gratinera i 225 grader.

9) Grön gryta. Koka morotsslantar, jordärtskocksbitar, lökklyftor och brysselkål i kycklingbuljong, eller ta vad som finns hemma av rotfrukter och grönsaker. Börja med de sorter som kräver längst koktid. Avsluta med att lägga ner strimlor av skinka. Klipp över persilja eller ruccola och ät med ostsmörgås.

10) Grillad vitlöksskinka. Skär 2 cm tjocka skivor av skinkan. Grilla dem på hög värme, så att de får vackra ränder eller rutmönster. Servera med vitlökssmör, grön- eller tomatsallad och bakad potatis.

God jul(skinka) ett tag till!028

Det finns många andra sätt att njuta av julskinkan (om du har någon kvar)!

ANNONS

 

 

 

ANNONS