News55
Detta är en sponsrad artikel

Vegetarisk korv, funkar det? Läs här:

Artikelbild
Ulf Elfving
Ulf Elfving
Uppdaterad: 23 juni 2019Publicerad: 23 juni 2019

Nu har jag provat vegetariska korvar två gånger: första - och förmodligen sista. Alltså, jag gillar vegetabilier, men inte lika mycket när de försöker maskera sig till vanlig korv med kött.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det var Aftonbladets alerte matredaktör Jon Hansson som bjöd in ett gäng matvänner till vegetarisk korvprovning häromdan. Christina Möller, Ella Nilsson och undertecknad från Korvakademien. Plus tre herrar, varav en var vegetarian och en vegan. Resultatet – som kommer i Aftonbladet endera dagen – kan inte ha varit särskilt uppmuntrande för de gröna korvmakarna. En enda korv fick bra betyg, och det var den som mest liknade en “riktig” wienerkorv.

Men då uppstår frågan om de vegetariska produkterna ska efterapa köttprodukter eller hitta en alldeles egen stil?

Här tror jag hela grundproblemet ligger: varför göra en morots- eller spenatkorv som försöker smaka fläsk- eller oxfärs? Förmodligen bättre att försöka hitta en annan nisch. Gör t.ex. en rödbetskorv som smakar rödbeta och inte strävar efter att vara en förklädd animalisk restprodukt.

Vissa av våra smakprover gjorde tappra men inte särskilt lyckade fösök att likna “riktig” korv:

De där vinner inga skönhetspriser…

Genomgånde för de vegetariska korvarna var att de – nästan alla –  var torra. Några hade mer karaktär av sågspån.

Men kryddningen var genomgående hygglig, oftast angenämt stark.

ANNONS

Det ska bli spännande att se vad den ganska heterogena korvjuryn kom fram till när rösterna räknats. Vi väntar nyfiket, Jon!

ANNONS