Vi missade ändå inte pizza i Nizza... - News55
Annons
Annons

Vi missade ändå inte pizza i Nizza…

Nu skäms jag lite.

Som matturist i Nice missade jag massor den här gången.

Fast lite bra var det kanske, nu blir det ju nödvändigt att åka tillbaka snart till denna sköna stad…

Annons

Tre dagar i Nice skulle förstås fyllts med lokala godsaker som pan bagnat (en rund bulle fylld med tonfisk, tomat, grönsaker och en smarrig dressing) eller farcis de Nice (varma grönsaker – paprika, lök, squash osv. – fyllda och gratinerade med en röra av köttfärs, lök och grönt) eller pissaladière (en pizzabit med lök, tomat och gärna sardeller och oliver m.m.).

Det blev lite mer traditionellt som löksoppa och grillad fisk. Men vilken löksoppa!

Serverad på en restaurang som man kunde tro är en turistfälla med sitt läge på strandpromenaden, men som visade sig vara riktigt bra med bl.a. väldigt fin service: Le Koudou, 28 Promenade des Anglais. Samma ställe hade också finfin anklever:

En sak man inte vill missa är pizza i Nizza (ja, Nice hette ju Nizza så länge det var italienskt, och här hemma skrev vi förr, ibland, Nissa). En utsökt pizza – lövtunn, med krispiga kanter och massor av god fyllning, fick vi på La Trattoria, 37 rue de France:

Den krogen – som kan rekommenderas – ligger på en tystare del av gågatan rue de France. Längre in mot centrum vimlar både turister och nicebor på rue de France. Men vad trist det måste vara att driva restaurang i detta livliga centrum när det ser ut så här…:

… samtidigt som stället fem meter därifrån är knökfullt:

På samma gata ligger en typisk fransk godisbutik, en dröm för marsipanälskare:

I gränderna i gamla stadsdelen – ibland bara drygt två meter breda! –  ligger kvarterskrogarna sida vid sida. Mest berömd är Le Tire Bouchon (korkskruven) på 19 rue de la Préfecture:

Färska produkter från marknaden, hemlagat och raffinerat, utlovas det. Vi hann inte prova, men det låter ju bra…

En middag på lyxhotellet Negresco fick avsluta. Godast var kalvbrässen i portvins- och kalvfond, snyggast chokladdesserten:

Bästa niceminnet kommer ändå från stranden. Just nu är sommarvärmen kvar på Rivieran, och vattnet är badbart, dvs. över 20. Och alla krogarna på kullerstensstranden nedanför promenaden har öppet och är välbefolkade. De här beachkrogarna är riktigt hyggliga, och de hyr också ut solstolar med sköna madrasser. En av de bästa – och snyggaste – är Le Lido, med polsk-svensk ägare. Grillat från Medelhavet och en skvätt rosé vid vattnet medan solen dalar – ja då är det lätt att man dröjer kvar så länge att man missar de lokala ställen inne i stan och uppe i bergen, som man hade föresatt sig att besöka…

 

 

 

 

Annons

Missa inte stora franska matfesten!

En gång om året – i första halvan av oktober – bjuder Paris upp till en sjusärdeles matfest på de små gatorna runt Sacré Coeur högst upp i Montmartre.

Från – oftast små – producenter i hela Frankrike serveras det ostar, korvar, grytor, viner, ostron och andra skaldjur, anklever och skinkor, patéer och sötsaker.

Den här festen var huvudmålet med Parisresan i år. Om jag trivdes? Gissa!

 En blogg för oss som älskar mat

Här bjuder jag på en härlig buffé av allt som har med mat att göra – från recept och tips för dig som står vid spisen till inspiration från världens alla kulinariska hörn.

Gotta dig i nyheter på matområdet, råd och rön kring produkter och redskap, restaurangbesök och torghandel. Och givetvis, en hel del naggande goda recept.

God läsning!
/Ulf Elfving

Arkiv

 1. december 2018 (6)
 2. november 2018 (6)
 3. oktober 2018 (8)
 4. september 2018 (8)
 5. augusti 2018 (7)
 6. juli 2018 (9)
 7. juni 2018 (7)
 8. maj 2018 (6)
 9. april 2018 (9)
 10. mars 2018 (10)
 11. februari 2018 (7)
 12. januari 2018 (6)