Vilken delikatesspromenad: ostron, smörgåstårta, bakelse och råbiff... - News55
Annons
Annons

Vilken delikatesspromenad: ostron, smörgåstårta, bakelse och råbiff…

Toppfräscha franska ostron och ett glas rosa bubbel på solig uteservering!

Paris?

Nej, Östersund.

Annons

En lååång promenad genom Östersund i dag, kantad av diverse smått och gott. Först de utomordentliga ostronen. De spontanbeställde jag hos Lilla Saluhallen på Posthusgatan. Där ligger krogarena på rad, och givetvis är det där man ska gå.

Lilla saluhallen har ett kvalitetsutbud av det bästa lokala köttet och gör egna sillinläggningar, bl.a. Värt att uppmuntra!

Fortsatte till klassiska konditoriet Wedemarks längre upp på gatan. Det var där som smörgåstårtan – denna evigt ljuvliga delikatess – uppfanns av konditor Gunnar Sjödahl för drygt 50 år sen. Där vårdar man fortfarande minnet av Gunnars genialiska uppfinning:

Fortsatte uppför de sugande backarna till Östersunds norra delar, där vännerna Kicki och Kjell som bäst höll på att inviga säsongen för sitt Café Björkbacka.

Charmigt gammalt fik, fullt med folk och ett överdåd av hembakt. Roligast: nånting som kallas “falsk potatisbakelse”. Helt fri från potatis (!), men god. Här är receptet (men byt ut margarinet mot smör, det gör Kicki):

Efter musikquizz på Björkbacka (fast jag envisas med att säga frågesport, är jag omodern och gnällig?) drog jag ner på stan igen och åt middag på trendiga och populära Jazzköket. Blev imponerad!

Började med drinktilltugget pinnbröd med två sorters rom samt syrad grädde och lättpicklad rödlök. Därtill gott hemkärnat smör. Just det där med lättpicklad lök var bra, annars brukar många krogar numera dränka maten i drivor av etterstark picklad lök.

Sen blev det en tartar på lokalt gräsbeteskött, med märgsabayonne (wow!), friterad jordärtskocka och surdegschips. Snyggt serverad i ett ituskuret märgben.

Varmrätten var en sotad torskrygg, perfekt behandlad av köket, med friterad och bakad purjolök, rökt sillrom, fin mandelpotatis och en alldeles för liten skvätt god hollandaise.

En utsökt middag, som borde visas på bild. Men som på så många andra restauranger var det för mörkt här för att man skulle kunna ta bilder  (nu låter jag visst gammelmansgnällig igen…).

En härlig matpromenad genom vackra Östersund. Mycket bättre kan det nog inte bli.

Eller kan det? I morron väntar ett besök på en av världens mest berömda krogar, Fäviken Magasinet, åtta mil härifrån. Jag darrar redan av nyfikenhet…

Annons

Långt från allfarvägarna: en toppkrog!

Pssst! Har hittat en lysande liten krog, en bra bit från all ära och redlighet (ja, förlåt, ni som bor i lilla Östhammar…)!

Nå. Om sanningen ska fram är det fler som har hittat den.

-Vi har fullt jämt, säger den strålande hovmästarinnan och ägaren, när hon möter i dörren till villan i Östhammar, där det skapas gastronomi på hög nivå, men till hyggliga priser.

 En blogg för oss som älskar mat

Här bjuder jag på en härlig buffé av allt som har med mat att göra – från recept och tips för dig som står vid spisen till inspiration från världens alla kulinariska hörn.

Gotta dig i nyheter på matområdet, råd och rön kring produkter och redskap, restaurangbesök och torghandel. Och givetvis, en hel del naggande goda recept.

God läsning!
/Ulf Elfving

 1. Program Almedalen 2019 27 juni, 2019

Arkiv

 1. februari 2020 (5)
 2. januari 2020 (4)
 3. december 2019 (8)
 4. november 2019 (6)
 5. oktober 2019 (4)
 6. september 2019 (5)
 7. augusti 2019 (7)
 8. juli 2019 (8)
 9. juni 2019 (9)
 10. maj 2019 (7)
 11. april 2019 (4)
 12. mars 2019 (7)