News55

Vilket är bästa ginet? Kolla här...

Artikelbild
Ulf Elfving
Ulf Elfving
Uppdaterad: 11 apr. 2018Publicerad: 11 apr. 2018

Det lär lanseras 20 nya sorters gin i veckan numera. Välkomna till den största dryckestrenden!  

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En gång i tiden försökte man stoppa digerdöden med gin. Det gick väl sådär.

Men det visar att gin verkligen inte är nån ny fluga. Redan för 2.000 år sen började man använda liknande destillat – då mest som medicin. På 1700-talet tog holländska invandrare i England med sig metoden att tillverka gin av hyfsad kvalitet, och drycken blev oerhört populär. På 1800-talet öppnades speciella ginbarer i London, och där var det full (!) rusch.

När sen vodkan blev populär i Europa i mitten av 1900-talet glömdes ginet nästan bort. Det var vodka-lime för hela slanten, minns ni?

Men nu är ginet tillbaka och alltså mer poppis än nånsin. De flesta barer värda namnet har åtminstone fem-sex ginsorter, vissa över 30.

Var görs det bästa ginet? Engelsmännen håller förstås på sitt, men konkurrensen är tuff. Jag har smakat ett utsökt gott gin från Stockholms Bränneri, som smaksatts med ljung, fläder och rosmarin (se bilden), vidare det berömda ginet från Hernö (Europas mest prisbelönta de senaste åren), ett bra gin från Norrtelje Brenneri (snyggaste flaskan!), ett mycket fint från Tevsjö destilleri i Järvsö (gör bl.a. ett gin med havtorn!) och några till.

Från Finland väller det också in lokalproducerat gin, bara i Helsingfors finns flera destillerier. Och SAS erbjuder numera ett norskt gin (Harahorn, riktigt gott och snygga flaskor).

Ska det tvingas fram ett enda favoritgin får det nog för närvarande – smaken varierar – bli Tanquerays Rangpur, som bl.a. innehåller lime och citron. Finns tyvärr inte på systemet men kunde förra året köpas på vissa finlandsfärjor. Nu letar jag förgäves efter det.

ANNONS

Systemet ja…  där har man uppenbarligen inte riktigt insett trendvärdet i gin. Där står de vanliga gamla sorterna, Beefeater (som är många barmästares favorit), Gordon´s, Star och några till. Inget fel på dem, men hallå, bolaget, det händer mycket i ginbranschen!

Star gin var ett skällsord förr. Det är det inte alls längre. Ett utmärkt, svenskt lågprisgin, som bl.a. i en tävling fått pris som bästa gin till Dry Martini.

Vilket är din favorit?

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS