Vilket är bästa ginet? Kolla här... - News55
Annons
Annons

Vilket är bästa ginet? Kolla här…

Det lär lanseras 20 nya sorters gin i veckan numera. Välkomna till den största dryckestrenden!

 

Annons

En gång i tiden försökte man stoppa digerdöden med gin. Det gick väl sådär.

Men det visar att gin verkligen inte är nån ny fluga. Redan för 2.000 år sen började man använda liknande destillat – då mest som medicin. På 1700-talet tog holländska invandrare i England med sig metoden att tillverka gin av hyfsad kvalitet, och drycken blev oerhört populär. På 1800-talet öppnades speciella ginbarer i London, och där var det full (!) rusch.

När sen vodkan blev populär i Europa i mitten av 1900-talet glömdes ginet nästan bort. Det var vodka-lime för hela slanten, minns ni?

Men nu är ginet tillbaka och alltså mer poppis än nånsin. De flesta barer värda namnet har åtminstone fem-sex ginsorter, vissa över 30.

Var görs det bästa ginet? Engelsmännen håller förstås på sitt, men konkurrensen är tuff. Jag har smakat ett utsökt gott gin från Stockholms Bränneri, som smaksatts med ljung, fläder och rosmarin (se bilden), vidare det berömda ginet från Hernö (Europas mest prisbelönta de senaste åren), ett bra gin från Norrtelje Brenneri (snyggaste flaskan!), ett mycket fint från Tevsjö destilleri i Järvsö (gör bl.a. ett gin med havtorn!) och några till.

Från Finland väller det också in lokalproducerat gin, bara i Helsingfors finns flera destillerier. Och SAS erbjuder numera ett norskt gin (Harahorn, riktigt gott och snygga flaskor).

Ska det tvingas fram ett enda favoritgin får det nog för närvarande – smaken varierar – bli Tanquerays Rangpur, som bl.a. innehåller lime och citron. Finns tyvärr inte på systemet men kunde förra året köpas på vissa finlandsfärjor. Nu letar jag förgäves efter det.

Systemet ja…  där har man uppenbarligen inte riktigt insett trendvärdet i gin. Där står de vanliga gamla sorterna, Beefeater (som är många barmästares favorit), Gordon´s, Star och några till. Inget fel på dem, men hallå, bolaget, det händer mycket i ginbranschen!

Star gin var ett skällsord förr. Det är det inte alls längre. Ett utmärkt, svenskt lågprisgin, som bl.a. i en tävling fått pris som bästa gin till Dry Martini.

Vilket är din favorit?

Annons


En blogg för oss som älskar mat

Här bjuder jag på en härlig buffé av allt som har med mat att göra – från recept och tips för dig som står vid spisen till inspiration från världens alla kulinariska hörn.

Gotta dig i nyheter på matområdet, råd och rön kring produkter och redskap, restaurangbesök och torghandel. Och givetvis, en hel del naggande goda recept.

God läsning!
/Ulf Elfving

 1. Program Almedalen 2019 27 juni, 2019

Arkiv

 1. augusti 2019 (5)
 2. juli 2019 (8)
 3. juni 2019 (9)
 4. maj 2019 (7)
 5. april 2019 (4)
 6. mars 2019 (7)
 7. februari 2019 (7)
 8. januari 2019 (7)
 9. december 2018 (10)
 10. november 2018 (6)
 11. oktober 2018 (8)
 12. september 2018 (8)