Vilket drömjobb, sa barnen och jag - om att få testa 23 (!) olika falukorvar - News55
Annons
Annons

Vilket drömjobb, sa barnen och jag – om att få testa 23 (!) olika falukorvar

Drömjobbet: att få sitta i jury och testa härliga maträtter.

I går blev drömmen verklighet: jag fick vara med och proväta och bedöma falukorvar.

23 olika sorter…

Annons

Det var Aftonbladets matredaktör Jon Hansson som bjöd in. Fem vuxna och tre barn, alla korvälskare. Åtminstone nästan alla, en av kvinnorna i juryn hade inte ätit falukorv på två år. Jag gör det varje vecka.

Både barnen och jag tillämpade den tuffa idrottstaktiken att gå ut hårt – och sen öka. Och vi höll hela vägen in i kaklet (som det heter numera), vid den 23:e falukorven var vi lika entusiastiska.

Aston. 12, Sigrid, 8, och Isabelle, 5, är finsmakare. M.a.o. älskar de korv!

Mattester är kul. Vi är nog många som läser dem som ren underhållning. Julskinkor, semlor, kräftor, skagenröra, oxfilé, yoghurt; säg det som inte kan testas. Ännu roligare är sen att jämföra olika tidningars tester. Skulle alla peka ut en och samma favorit, kan det hända att jag handlar just det märket.

Men man kanske ska ta testerna med en viss nypa salt. När vi, efteråt, fick veta vilka märken vi blindtestat, insåg jag att de två sorter jag oftast köper och tycker bäst om hade fått högst medelmåttiga poäng. Även av mig.

Efter ungefär 15 korvar började en viss, svårdefinierbar bismak smyga sig fram i gommen. Oklart varför, kanske ackumulerades aromen från någon gemensam krydda i munhålan efter ett visst antal provningar. Bismaken växte, och mina poäng sjönk mot slutet. Kanske hade t.o.m. jag börjat få väl mycket av det goda…

Nå – vilken korv vann? Ja, det får Jon Hansson berätta  i sin tidning om några dagar. Själv åkte jag hem mätt och belåten efter mitt livs korvkalas.

På hemvägen ligger en korvkiosk som sprider de ljuvligaste dofter runt sig. Men den här gången åkte jag förbi utan en tanke på att stanna.

Hanssons kök efter 23-korvarstestet.

 

 

 

Annons

Frestande fiskar i komplett kokbok

Ät mera fisk!

Det var nog ett nyårslöfte hos många. Och nu läser jag en ny bok som får mig att avge ett sånt löfte på stående (nåja, sittande) fot: fiskhandlaren Nils Molinders heltäckande “FISK – den ultimata kokboken om fisk och skaldjur”.

Som jag längtar efter stuvad abborre, smörstekt rödspätta eller grillad gravlax med senapspotatis just nu!En blogg för oss som älskar mat

Här bjuder jag på en härlig buffé av allt som har med mat att göra – från recept och tips för dig som står vid spisen till inspiration från världens alla kulinariska hörn.

Gotta dig i nyheter på matområdet, råd och rön kring produkter och redskap, restaurangbesök och torghandel. Och givetvis, en hel del naggande goda recept.

God läsning!
/Ulf Elfving

 1. Program Almedalen 2019 27 juni, 2019

Arkiv

 1. februari 2020 (5)
 2. januari 2020 (4)
 3. december 2019 (8)
 4. november 2019 (6)
 5. oktober 2019 (4)
 6. september 2019 (5)
 7. augusti 2019 (7)
 8. juli 2019 (8)
 9. juni 2019 (9)
 10. maj 2019 (7)
 11. april 2019 (4)
 12. mars 2019 (7)