Vinterns godaste budgetgryta - News55
Annons
Annons

Vinterns godaste budgetgryta

Det finns oändligt många goda grytor, Den här, som jag spånande ihop i kväll, måste vara en av de bästa – och den passar dessutom en mager budget!

 

Annons

Grytor är härligt goda, enkla att laga, billiga, lätta att frysa in och spara och kan varieras hur mycket som helst.

Den här innehåller fläskkarré, lök, oliver, kabanosskorv, dadlar och grädde. 

Gör så här: Köp 1 kg fläskkarré för 4-6 personer. Putsa bort så mycket fett som möjligt och skär i inte alltför små bitar. Strö över salt och riktligt med vitpeppar.

Skala och skiva två stora morötter, Skala och skär grovt två gula lökar. Bryn kött, lök och morötter i en gryta. Häll sen över så mycket vatten att det nätt och jämnt täcker köttet. Tillsätt två buljongtärningar (jag tog en kött och en kyckling) och två lagerblad.

Koka en timme pch häll sen ner 5 dl vispgrädde och ett par matskedar crème fraiche. Koka vidare tills köttet är mört. (Ta upp en bit och prova). Det kan ta upp emot en timme till.

(Här kom jag på att rätten skulle räcka till fler, så jag brynte ett knappt kilo skivad fläskfilé också och lät den koka separat i en timme i köttbuljong och grädde, den behöver bara hälften så lång koktid som karrén. Mot slutet fick den gå ner i grytan.)

Gör en redning av 1 ½ msk vetemjöl och lite vätska eller samma mjölmängd hoprörd med en msk mjukt smör (beurre manié). Rör ner den i grytan.

Skär ett par hekto färska champinjner i bitar och bryn dem ordetligt i smör. Skiva några kabanosskorvar och stek dem. Dela och kärna ur en näve dadlar. Öppna en burk svarta, urkärnade oliver och häll bort vätskan.

Tillsätt korv, dadlar och oliver mot slutet, låt dem koka med några minuter. Smaka av med lite soja, ev. mer salt och peppar och avsluta med att strö över de brynta champinjonerna.

Servera med kokt potatis. Ris eller pasta går också bra. Toppa gärna med en näve ruccola eller hackad bladpersilja.

Av den här grytan blev vi rejält mätta – och till och med ganska lyckliga!

 

 

 

Annons


En blogg för oss som älskar mat

Här bjuder jag på en härlig buffé av allt som har med mat att göra – från recept och tips för dig som står vid spisen till inspiration från världens alla kulinariska hörn.

Gotta dig i nyheter på matområdet, råd och rön kring produkter och redskap, restaurangbesök och torghandel. Och givetvis, en hel del naggande goda recept.

God läsning!
/Ulf Elfving

 1. Program Almedalen 2019 27 juni, 2019

Arkiv

 1. februari 2020 (6)
 2. januari 2020 (4)
 3. december 2019 (8)
 4. november 2019 (6)
 5. oktober 2019 (4)
 6. september 2019 (5)
 7. augusti 2019 (7)
 8. juli 2019 (8)
 9. juni 2019 (9)
 10. maj 2019 (7)
 11. april 2019 (4)
 12. mars 2019 (7)