Annons
Annons
Annons
Annons

4 tips – så blir du av med kvalster i sängen

Kvalster är små spindeldjur som vi inte kan se med blotta ögat. De äter hudrester och hudavskrap och behöver fukt, värme och mörker för att överleva och föröka sig. Just sängen blir därför en alldeles optimal plats. Sängkvalster orsakar kvalsterallergi. Som tur är finns det en del knep för att bli av med kvalster i sängen. Här kommer fyra tips.

Du som råkar ut för kvalsterallergi upptäcker oftast detta genom att du får problem med luftvägarna, att du nyser mer än vanligt på morgonen och att dina ögon och näsa börjar rinna, blir röda och kliar.

Viktigt med bra luftfuktighet i sovrummet

En av anledningarna till att man får sängkvalster och utvecklar kvalsterallergi är dålig inomhusluft och hög luftfuktighet. Vädra och kontrollera luftfuktigheten så att du får ett optimalt inomhusklimat. För att det varken ska vara för fuktigt eller för torrt bör luftfuktigheten ligga någonstans mellan 40 och 60 %.

Därför ska du hålla sängen fri från fukt

Vi lär oss tidigt att man ska bädda sängen på morgonen, men detta stämmer inte alltid. När vi bäddar sängen tidigt på morgonen bäddar vi nämligen in fukten, istället för att först låta fukt och svett avdunsta. Kvalster dör när det blir luftigt och svalt. Vädra lakanen innan du bäddar sängen.

Så ska du tvätta lakanen

Tvätta lakan i 60 grader och använd ångtvättmaskin på madrasserna. När du har kört ångtvättmaskinen kan du avsluta med att dammsuga madrasserna innan du bäddar rent. Du bör byta lakan ungefär var fjortonde dag.

Dammsug med allergifilter

Dammsug varje vecka och använd mikrofilterpåse som fångar upp både dammpartiklar och kvalster. Det finns inga garantier för att allergener försvinner när du dammsuger, men partiklarna som kvalster äter kommer minska. När du dammsuger själv kan kvalsterallergenen spridas, så använd allergifilter, för att minimera risken för spridningen. Ju lättare sovrummet är att städa, desto mindre damm.

Andra läser just nu

 1. Enorm pumpa sådde frö - Trädgårds-Tony älskar att odla i tunnelväxthus!

  (ANNONS) Det började med en hydroponisk pumpaodling till en stor pumpatävling. Idag har Träd...

 2. Så lönar det sig att investera i solpaneler och producera solceller

  Det ska löna sig att tänka klimatsmart och investera i solpaneler för att producera solceller. Hu...

 3. Hur mår ditt hus? Här är fem varningstecken att ha koll på

  Lutar golven i ditt hus? Har du noterat sprickor i väggar och fasad?  Då kan det vara tecken p...

 4. Så kan du sänka din elkostnad

  Allt för många köper el direkt från elbolagen och betalar alldeles för högt pris – helt i on...

 5. Så får du ditt gamla tak att se ut som nytt

  Vänta, vänta! Innan du byter taket på ditt hus bör du överväga en behandling istället. Du spa...

Annons
Läs nästa artikel 4 tips – så blir du av med kvalster i sängen 4 tips – så blir du av med kvalster i sängen