Dags att starta krig mot fimparna - News55
Annons
Annons

Dags att starta krig mot fimparna

Naturligtvis har jag rökt. Vi har oftast gjort det, vi som hunnit bli lite äldre.

Annons
Annons

När jag tände mina första cigarretter var rökning inte ens farligt. Men det var snyggt!  Dessutom var det status att ha en tändare av märket Ronson, askkoppar fick fin design (Stig Lindberg!)och blev presenter på högtidsdagar. Inte sällan snoddes de också som souvenirer på utlandsresan. Eleganta människor hade sitt rökverk i särskilt fodral, i silver, med monogram på locket. Ja det fanns till och med de som använde munstycke!

Så småningom fick den där cigaretten heta ”giftpinne”. Ett namn den gör skäl för, utan minsta tvekan. 1997 blev det åldersgräns för köp av tobaksvaror i Sverige. 18 år skulle man ha fyllt, det hjälpte inte att påstå att man skickats av mamma eller pappa …

Sex år senare, 2003, blev det stopp för allmän rökning på krogen. Ett jättebra beslut. Alla som gillar mat blev glada när dofterna från läckerheterna på tallriken inte längre fick konkurrens av tobaksrök. Även serveringspersonalen, som inte kunde undgå att vara sekundärrökare på jobbet, gladdes. Men där uteserveringarna bredde ut sig i vårsolen fick man fortsätta röka.

En dag försågs cigarrettaskarna med hemska bilder och avskräckande texter enligt internationellt mönster. De inbitna rökarna tittade åt annat håll.

Annons
Annons

I skatt kostar varje cigarett idag 1:58. Rökarna betalar utan att knorra, jag kan inte minnas några särskilt högljudda klagomål på priset på länge, det vore synnerligen inopportunt.

Så står vi nu inför ett nytt kapitel. Ett utökat rökförbud har just trätt i kraft. Stopp för rökning på matställen även utomhus.  Den som vill sälja tobaksvaror måste ansöka om särskilt tillstånd hos kommunen. Nya begränsningar för rökning på allmän plats.

Idag vet varje läskunnig svensk att det inte är bra att röka. Alla vet vad som kan drabba syndarna, från dålig andedräkt och oren hy till KOL och lungcancer.

Men borde inte de vuxna människorna få bestämma själva, inom rimliga gränser? Avgöra vilka risker de faktiskt är villiga att ta? Trots allt är det ju inte olagligt att röka! Självklart inte utsätta andra, oskyldiga, för rök.  

Det riktigt stora problemet, det som drabbar alla och kostar stora summor, det är fimpeländet.

För av varje cigarett blir det en fimp. Som rökaren ofta släpper där hen går och står. Vilket är nedskräpning och i lag förbjudet, men ingen verkar bry sig.

Skärp straffet för denna vedervärdiga nedsmutsning! Och se till att några verkligen får betala! Det skulle kanske rentav leda till att en och annan slutade röka. För allas bästa.

Populära erfarna tankar

 1. Rapport från en frivillig karantän - del fyra

  Det är mycket mer spännande att dra upp rullgardinen här i Karantänen. Är det grått och kyligt...

  Marianne Rundström
 2. Jan Scherman: De som mobbat solidariteten borde sätta i halsen

  I Sverige, liksom i andra länder, utfärdas just nu domarna på ackord. Just nu duger inga åtgärd...

  Jan Scherman
 3. Välkommen till News55 - nyhetsportalen för dig med livserfarenhet

  Jag och min kollega Fredrik Lundberg startade News55 som en reaktion på den åldersfixering som...

  Artur Ringart
 4. Rapport från en frivillig karantän - del tre

  DAG 5 Morgonpromenaden avklarad.  Det är viktigt med rutiner, kanske alldeles särskilt när man...

  Marianne Rundström
 5. Rapport från en frivillig karantän

  DAG 1 Jag vrider om nyckeln i låset och ska inte återvända till mitt hem på ett tag. Okänt hur...

  Marianne Rundström
Visa fler erfarna tankar
Annons
Annons
Dags att starta krig mot fimparna
Läs nästa artikel Dags att starta krig mot fimparna Dags att starta krig mot fimparna