Därför ska vi vara rädda om Fars dag - News55
Annons
Annons

Därför ska vi vara rädda om Fars dag

Annons
Annons

Fars dag är en tradition som jag tycker om. Visst, det finns vissa moment i firandet som jag inte gillar, men av erfarenhet överväger det positiva ändå det negativa.

Fars dag är ursprungligen ingen svensk tradition. Enligt Wikipedia kom initiativet på 1910-talet, från en viss Sonora Smart Dodd i staten Washington. Hon ville hedra sin far, William Smart, som ensam fostrat henne och hennes fem syskon sedan hans hustru dött i barnsäng.

Initiativet spred sig, men först 1966 instiftade president Lyndon B. Johnson den tredje söndagen i juni som “Father’s Day” (Fars dag) i hela USA.

      LÄS MER: Som vuxen vill jag slippa fira en importerad amerikansk helg

Seden kom till Sverige 1931 och firades då i början av juni. Men efter önskemål från handelssamfundet ändrade man tidpunkten för Fars dag till november. Handlarna tyckte att Fars dag låg för nära firandet av Mors dag i maj.

Jag har alltid firat Fars dag, så långt tillbaka jag kan minnas. I början fick min pappa fina teckningar eller något som jag gjort i slöjden. Det blev många smörknivar i trä.

Senare blev det slipsar och på något sätt blev Fars dag också slipsens dag. Det var den dag då jag gav bort en slips och den dag då jag själv, som pappa, förväntade mig att få en ny slips av mina barn. Det skulle bara vara så.

      LÄS MER: Prins Carl Philip blir pappa

Annons
Annons

Och här finns också mitt lite paradoxala motstånd mot Fars dag. Jag tycker inte att man måste visa sin uppskattning för sin far genom att köpa presenter. Det går att göra det på annat sätt. Fars dag ska inte, och behöver inte, vara skäl till att köpa saker.

För min del är dagen ett skäl att träffa mina mycket upptagna barn. Ett tillfälle då familjen samlas och vi kan umgås. Det finns bara ett begränsat antal dagar på året, då vi av tradition samlar familjen, och det här är en av dem. Därför ska vi vara rädda om Fars dag. Jag struntar egentligen i presenter, för mig är det viktiga att vi träffas. En fika tillsammans (och kanske en liten, liten tårtbit) är inte fel.

      LÄS MER: “Jag är morfar och jag jobbar som journalist”

Bredvid mig på jobbet sitter Rickard. Han är 39 år och småbarnsfar till två barn. På Fars dag får han teckningar av dem, som han givetvis uppskattar. Han har många teckningar nu. Men det han gillar mest är att han på Fars dag slipper diska.

Fars dag firas över hela världen, om än vid lite olika tidpunkter. Det jag gillar med den här traditionen är att vi visar varandra uppskattning – uppmärksammar det fina med att finnas där för varandra.

Annons

Jag inser att alla inte har samma möjlighet att fira Fars dag. Man kanske inte har några barn, man kan ha förlorat sin far, familjen kan vara splittrad eller geografin kan sätta hinder i vägen för att träffas.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Det är synd. Vi ska vara rädda om varandra. Och därför tycker jag också att vi som kan ska vara rädda om Fars dag – med eller utan slips (och kanske en liten, liten bit tårta).

Populära erfarna tankar

 1. Varför handlar inte EU-valet om politikernas slöseri?

  Bara en liten vecka kvar till EU-valet. Dags att bestämma sig: vem ska jag rösta på? Parti eller...

  Aina Bergvall
 2. Välkommen till News55 - nyhetsportalen för dig med livserfarenhet

  Jag och min kollega Fredrik Lundberg startade News55 som en reaktion på den åldersfixering som...

  Artur Ringart
 3. Vi som finns kvar minns Åke Cato med glädje för hans humor

  ”Mitt namn är Åke Lennart Cato. Jag är född den 18 oktober 1934 i Malmö. Den 1 juni 1960 bör...

  Leif Schulman
 4. När blir man för gammal för att skaffa hund?

  Skaffa hund eller inte? När blir man egentligen för gammal för att skaffa sig en hund? Det är...

  Pia Erlandsson
 5. Fråga barnen i stället för att ta dem som gisslan

  ”Yo ma jag tor jag chillar i stan – har allt stuff hos padre är det ok?” Så löd ett sms...

  Kattis Ahlström
Visa fler erfarna tankar
Annons
Annons
Därför ska vi vara rädda om Fars dag
Läs nästa artikel Därför ska vi vara rädda om Fars dag Därför ska vi vara rädda om Fars dag