Därför ska vi vara rädda om Fars dag - News55
Annons
Annons

Därför ska vi vara rädda om Fars dag

Annons
Annons

Fars dag är en tradition som jag tycker om. Visst, det finns vissa moment i firandet som jag inte gillar, men av erfarenhet överväger det positiva ändå det negativa.

Fars dag är ursprungligen ingen svensk tradition. Enligt Wikipedia kom initiativet på 1910-talet, från en viss Sonora Smart Dodd i staten Washington. Hon ville hedra sin far, William Smart, som ensam fostrat henne och hennes fem syskon sedan hans hustru dött i barnsäng.

Initiativet spred sig, men först 1966 instiftade president Lyndon B. Johnson den tredje söndagen i juni som “Father’s Day” (Fars dag) i hela USA.

      LÄS MER: Som vuxen vill jag slippa fira en importerad amerikansk helg

Seden kom till Sverige 1931 och firades då i början av juni. Men efter önskemål från handelssamfundet ändrade man tidpunkten för Fars dag till november. Handlarna tyckte att Fars dag låg för nära firandet av Mors dag i maj.

Jag har alltid firat Fars dag, så långt tillbaka jag kan minnas. I början fick min pappa fina teckningar eller något som jag gjort i slöjden. Det blev många smörknivar i trä.

Senare blev det slipsar och på något sätt blev Fars dag också slipsens dag. Det var den dag då jag gav bort en slips och den dag då jag själv, som pappa, förväntade mig att få en ny slips av mina barn. Det skulle bara vara så.

      LÄS MER: Prins Carl Philip blir pappa

Annons
Annons

Och här finns också mitt lite paradoxala motstånd mot Fars dag. Jag tycker inte att man måste visa sin uppskattning för sin far genom att köpa presenter. Det går att göra det på annat sätt. Fars dag ska inte, och behöver inte, vara skäl till att köpa saker.

För min del är dagen ett skäl att träffa mina mycket upptagna barn. Ett tillfälle då familjen samlas och vi kan umgås. Det finns bara ett begränsat antal dagar på året, då vi av tradition samlar familjen, och det här är en av dem. Därför ska vi vara rädda om Fars dag. Jag struntar egentligen i presenter, för mig är det viktiga att vi träffas. En fika tillsammans (och kanske en liten, liten tårtbit) är inte fel.

      LÄS MER: “Jag är morfar och jag jobbar som journalist”

Bredvid mig på jobbet sitter Rickard. Han är 39 år och småbarnsfar till två barn. På Fars dag får han teckningar av dem, som han givetvis uppskattar. Han har många teckningar nu. Men det han gillar mest är att han på Fars dag slipper diska.

Fars dag firas över hela världen, om än vid lite olika tidpunkter. Det jag gillar med den här traditionen är att vi visar varandra uppskattning – uppmärksammar det fina med att finnas där för varandra.

Annons

Jag inser att alla inte har samma möjlighet att fira Fars dag. Man kanske inte har några barn, man kan ha förlorat sin far, familjen kan vara splittrad eller geografin kan sätta hinder i vägen för att träffas.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Det är synd. Vi ska vara rädda om varandra. Och därför tycker jag också att vi som kan ska vara rädda om Fars dag – med eller utan slips (och kanske en liten, liten bit tårta).

Populära erfarna tankar

 1. Jag gick i min pappas fotspår på Mallorca

  I januari 2017 dog min pappa, 89 år gammal. Det var ofattbart då och är fortfarande. Efter pensio...

  Lena Adelsohn Liljeroth
 2. Så undviker du att framstå som en digital relik

  Du har köpt en smartphone. Du sms:ar med ungdomar. Du har ett Facebookkonto. Du tycker att du är...

  Ulrika Good
 3. Välkommen till News55 - nyhetsportalen för dig med livserfarenhet

  Jag och min kollega Fredrik Lundberg startade News55 som en reaktion på den åldersfixering som...

  Artur Ringart
 4. Varför kastade någon syra i hennes vackra ansikte?

  Jag går ombord på tunnelbanevagnen och ställer mig i gången. Snett framför mig sitter en vacker...

  Christina Kellberg
 5. Lena Andersson på Sverigeturné

  ”Här spränger man för tåg och bil, man våldtar moder jord. Orden är inte miljöaktivisten Gr...

  Artur Ringart
Visa fler erfarna tankar
Annons
Annons
Därför ska vi vara rädda om Fars dag
Läs nästa artikel Därför ska vi vara rädda om Fars dag Därför ska vi vara rädda om Fars dag