Därför tror jag inte ett skit på Leif Östlings ursäkt! - News55
Annons
Annons

Därför tror jag inte ett skit på Leif Östlings ursäkt!

Annons
Annons

”Vad fan får jag för pengarna?” undrar Svenskt Näringslivs ordförande och konstaterar att han inte får mycket för den skatt han betalar. I förbigående underkänner han också vårt svenska välfärdssystem. Detta och mycket annat konstigt säger han efter att paradisläckan avslöjat att han gömt pengar i skatteparadis. Leif Östling, Svenskt Näringslivs viktigaste person.

Dagen efter ber han om ursäkt för ett slarvigt uttalande. Jag tror inte ett skit på ursäkten! Jag tror att armén av informationsfolk och opinionsbildare på Svenskt Näringsliv inser att deras ordförande är på väg att orsaka en förtroendekatastrof av stora mått. Ganska säkert har dom spetsat med någon svindyr inköpt konsult och så har dom jobbat hårt för att snygga till den fula sanning och skrämmande värdering Östling verkar stå för.

      LÄS MER: Därför är det rätt att köpa in svindyra stafettläkare

Annons
Annons

Han förstår helt enkelt inte vilken nytta han har haft av oss andra. Han begriper inte att alla de miljoner som han gömt på olika ställen i världen har byggts upp av hårt arbetande människor med jämförelsevis låga löner. Han fattar inte att han fått en utbildning och framför allt en möjlighet att nå den position han nu har. Han verkar inte ens reflektera över att det intryck han ger är att han vill tillhöra en elit med speciella förmåner. En elit som vant sig vid att åka i en egen bred fil.

Det var ju bara några månader sedan affären med Panamapapprena avslöjades. Då var det ju så tydligt vad vi tyckte om fifflet. Alla röda lampor som finns måste ha blinkat. Förstod han inte ens då att det han står för är fel? Då fanns ju chansen att rätta på eget initiativ. Till och med ”självrättelse” talades det om. Eliten skulle slippa straff bara dom sköter sig. Precis som de flesta av oss alltid försöker göra.

Annons

Östling hävdar att han betalar mycket skatt. För mycket skatt! Där verkar han stanna. Han reflekterar inte över att det kan bero på att han tjänar mycket pengar. För mycket pengar! Jag vet inte hur hans tillgångar ser ut, men jag vet att skatter som vanligtvis rika människor drabbas av är obegripligt låga. Skatt på kapitalinkomster, förmögenhetsskatt, fastighetsskatt. Skatt på arbete däremot är relativt hög. Ännu högre är pensionärernas skatt än så länge.

      LÄS MER: Äldre människor har för liten plats i samhället – inte för stor

Kan inte någon på Svenskt Näringsliv förklara för Östling att skatt på vanliga människors inkomster finansierar hans förmåner? Det förstår vem som helst. Det krävs bara någorlunda förankring i samhället för att inse det. Leif Östling är högsta boss för Svenskt Näringsliv vilket ställer höga krav på att den moraliska kompassen måste vara noggrant kalibrerad. Svenskt Näringsliv är inte en fiffelorganisation, men ordförandens agerande kan ge det intrycket. Jag känner en del inom Svenskt Näringsliv och jag tror att alla dom är generade över och skäms för sin ordförandes agerande. Inte bara för att han smusslar med sin förmögenhet, utan ännu mer för hans syn på vårt samhälle.

Det finns en elit där Östling hör hemma. En elit som inte verkar förstå proportionerna i de krav de ställer. När Östling pratar om för hög skatt och att han inte får något för pengarna tror jag inte han förstår vilka knappar han trycker på. Han begriper inte att han därmed skapar det kluvna Sverige.

Populära erfarna tankar

 1. Därför tappade Socialdemokraterna Norrland

  Landsbygdens folk lämnar partiet av besvikelse. Nu vet dom att det är med politiken som med vatten...

  Sverker Olofsson
 2. Bli aldrig en särkullförälder

  Ordet “särkullbarn” är något man nästan bara stöter på i mindre angenäma sammanhang som b...

  Ulrika Good
 3. En dag förvandlades mammografin till ångest och rädsla

  Sköterskan ringde en måndag i slutet av mars. ”Vi behöver ta fler bilder”, sade hon. Veckan i...

  Christina Kellberg
 4. Välkommen till News55 - nyhetsportalen för dig med livserfarenhet

  Jag och min kollega Fredrik Lundberg startade News55 som en reaktion på den åldersfixering som...

  Artur Ringart
 5. Därför är det sorgligt att butiksdöden brer ut sig

  Jag är född i en diversehandel, på riktiga vischan. Är det därför jag inte gör som "alla...

  Aina Bergvall
Visa fler erfarna tankar
Annons
Annons
Läs nästa artikel Därför tror jag inte ett skit på Leif Östlings ursäkt! Därför tror jag inte ett skit på Leif Östlings ursäkt!