News55

Därför var midsommar livligare förr

Artikelbild
Ulf Elfving
Ulf Elfving
Uppdaterad: 25 juni 2017Publicerad: 25 juni 2017

Var midsommarafton roligare förr? Nä – men livligare.  Vad det nu kan bero på …

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Tvärs över viken på landet ledde våra glada grannar Sandra och Göran midsommarracet med sillen och grillen i centrum. Sorlet, skrålet och skratten ekade från deras terrass hela den trolska natten igenom.

Ett båtlass med våra egna gäster brukade brassa över vattnet till grannarna och höja decibelnivån ytterligare något. Begrepp som “morgondag” och “krämpor” fanns inte på världskartan.

      LÄS MER: Nu leker strömmingen – och livet …

Med åren började partajandet ändra karaktär. Bli lite lugnare. Vrål blev sorl. Rolling Stones blev Evert Taube. Twisten blev tryckare.

Och för några år sen upptäckte vi att tiden verkligen gått. En av oss sade, som vanligt:

– Ah, nu åker vi över till grannarna! Festen måste fortsätta!

När vi kom upp till terrassen var det alldeles tyst, för första gången. Klockan var inte ens midnatt och de gamla partyprissarna sov sött!

Men gänget runt vår vik, alla vänner och gäster firar fortfarande. Det är bara det att det är barn och barnbarn som numera leder eftermiddagens danser och dragkamp och säcklöpning. Medan vi far- och morföräldrar sitter på en filt och hejar på och dricker kaffe (ibland lätt spetsat) och minns hur det var förr.

ANNONS

      LÄS MER: “Färsk” krabba i juni – det är en bluff!

För midsommarminnen har vi ju alla, av olika slag. Ett av dem har jag haft stor glädje av i ett antal krönikor och kåserier på olika ställen. Fast huvudpersonen kanske inte har tyckt att det varit lika kul …

Vi kan kalla honom Ove. En stilig gentleman, ständigt beredd att ställa upp och hjälpa till. Så när han en midsommarafton ombads att passa grillen där fina köttbitar låg och gonade sig över glöden, kom det snabbt från Ove:

– Lugn, bara lugn! Det fixar jag galant!

Varpå Ove placerades på en bekväm stol vid grillen bakom husknuten.

Allt för bekväm, kanske, för när det började lukta vidbränt, och vi sprang runt hörnet för att kolla vad som hänt, möttes vi av en djupt sovande och högt snarkande Ove. På grillen låg några förkolnade rester av det som en gång varit prima grillkött.

Om jag inte minns fel blev det korv till den midsommarmiddagen. Inte så dumt det heller, i och för sig.

      LÄS MER: Engelska desserten i från medeltiden – helgens enklaste och godaste recept!

ANNONS

Vissa midsommaraftnar har folk trillat i sjön, till mångas oförställda glädje. Till exempel den välkände och lysande idrottsledaren Bosse som kom på traditionellt eftermiddagsbesök före middagen med ett gäng polare i båten. “Plums” lät det när han tog språnget mellan båten och bryggan men inte nådde ända fram.

Men hans kamrater tog sig torrskodda iland, och kan ni tänka er, en av dem var en legendar och en evig hjälte: fotbollsstjärnan Stefan Rehn! Jag kysste gräset där han gått under hela sommaren. Stefan Rehn! Vem kommer du på midsommarvisit med i år, Bosse? Kim Källström? Vet inte om jag skulle klara det …

      LÄS MER: Nytt, sundare liv – här är en början

Den här midsommarhelgen var det annars drygt ettåriga barnbarnet Penny som var hedersgäst och lullade runt på det gräs som tidigare betrampats av idolfötter. Hon är – givetvis – det underbaraste som finns, men också världens mest aktiva och intensiva människa, jag lovar! Vilken fart, vilken intensitet, ni kan knappt ana! Så om några år, när hon och hennes polare sätter agendan, är väl cirkeln sluten – och midsommarfirandet tillbaka på gamla tiders härligt hysteriska nivåer …

Farfar bävar förväntansfullt.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS