I år är dörrknackare välkomna - men kom inte för tidigt - News55
Annons
Annons

I år är dörrknackare välkomna – men kom inte för tidigt

Annons
Annons

Lördag kväll. Såsen behöver ytterligare lite tid. Sen ska vi sätta oss.

Då ringer det på dörren. Jag hinner tänka en husmoderligt orolig tanke att maten inte räcker till fler, men det är inga hungriga överraskningsgäster som knackar på min dörr. Det är valarbetare från Socialdemokraterna som hälsar på, 200 dagar före valet.

Det blev ett mycket kort samtal vid dörren, just för att middagen skulle intas. Men det väckte desto fler tankar och ledde till ett intensivt snack vid middagsbordet om hur välkomna dessa demokratins soldater är och vilken nytta de gör .

      LÄS MER: Rör inte min vedspis – en bit av folksjälen!

Knacka dörr kan förstås tyckas omodernt. Dagens politiker når tusentals följare genom ett knapptryck på twitter eller Instagram. Förra valrörelsen bar tydliga spår av Obamas succéer på sociala medier, men knacka dörr försvann aldrig från kartan och finns det egentligen någonting som slår det personliga mötet? I livets alla sammanhang.

Annons
Annons

Jag kan bli jätteirriterad om någon månglare försöker pracka på mig en vara vid min egen ytterdörr. Inte så vanligt längre men känns nästan som ett integritetsbrott när det händer.  Inte innanför min ytterport. På samma sätt drabbar mina absolut sämsta sidor stackars telefonförsäljare. Kanske har den senare kategorin också försvårat det för valarbetare som försöker nå väljare telefonledes.

Men det är något annat med dessa dörrknackare som ägnar mängder av dyra fritidstimmar åt att försöka få folk att gå och rösta. För detta är ju oftast huvudbudskapet. Rösta hur du vill men GÅ!

Kanske är syftet inte heller för damerna utanför min dörr denna lördagskväll att få mig att rösta just på socialdemokraterna. Men hade de fått lite mer av min lördagskväll hade de själva  kanske också fått ännu lite mer hum om vad några väljare rankar som de viktigaste frågorna i valet.  Kanske ska inte dörrknackarna i första hand övertyga väljare de möter, utan själva låta sig övertygas av väljarna. En slags intern opinionsundersökning i det lilla. Ge och ta, resonera och diskutera i en demokratisk process som man önskar att hela välden fick vara med om.

      LÄS MER: Vetenskapen säger att 60 är det nya 40 – men omvärldens attityder släpar efter

Annons

Inte minst i tider av tilltagande osäkerhet ökar också antalet osäkra väljare. Som bestämmer sig allt senare. Samtalet, mötet kan bli avgörande.

Kring mitt middagsbord satte dörrknackarna i alla fall igång ett livligt samtal om vad valet bör handla om, farhågor om oönskad påverkan, inte minst utifrån och förstås den största osäkerheten. Vem som ska regera med vem?

Inget av detta hade dörrknackarna kunnat besvara men de satte igång något och vi var helt överens om att det är en välkommen del av valrörelsen. En dos demokrati på dörrmattan. Många dörrknackare berättar också om hur de blir inbjudna både på kaffe och att det framförallt uppstår politiska samtal.

Möjligen undrar jag hur tusan de fick fatt i min portkod och kanske gjorde de objudna gästerna samma kardinalfel som gäster man sen baktalar. De kom alldeles för tidigt!  När vi ännu hade ytterligare 199 dagar på oss innan valbåset kallar.

Populära erfarna tankar

 1. Att frossa i andra människors olycka är en hyenas jakt på offer

  Den senaste tidens händelser med känslokallt fotograferande med mobiler av olyckor utan någon som...

  Artur Ringart
 2. Leif Schulman: Stoppa julmusikens terror

  ”Dom, dom, dom, dom, dom..”. Julterrorn är tillbaka. ”Tänd ett ljus och låt det brinna...

  Leif Schulman
 3. Den sanna historien om ”bapelsin gubbjävel”

  Skrönor kan vara kul – eller ganska jobbiga. Själv har jag dragits med några stycken i uppemot...

  Ulf Elfving
 4. Jag såg pojkens självmordsförsök filmas av de vuxna

  För ett tag sedan upptäckte jag Charlie Brookers briljanta serie Black Mirror som har beskrivits s...

  Kattis Ahlström
 5. Att äta och tänka i tystnad ger själen ro

  Nyligen hade jag glädjen att vara med och dela ut ett nyinstiftat pris till Sveriges bästa samtals...

  Lena Adelsohn Liljeroth
Visa fler erfarna tankar
Annons
Annons
Läs nästa artikel I år är dörrknackare välkomna – men kom inte för tidigt I år är dörrknackare välkomna – men kom inte för tidigt