News55
Detta är en sponsrad artikel

För alla är det inte en självklarhet att gå över gatan

Artikelbild
STOCKHOLM 20150223
Pia Erlandsson
Pia Erlandsson
Uppdaterad: 11 feb. 2017Publicerad: 11 feb. 2017

Det var länge sedan jag såg någon scout leda en tant över gatan. Det var länge sedan jag såg scouter över huvud taget. Det måste varit någon gång på teve när kungen hälsat på hos dem. Men jag vet två gamla vänner som skulle behöva en stadig scout-arm att luta sig mot.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den ene lider av gikt i foten, den andre av artros i knäet. De två herrarna har stora problem att ta sig över tungt trafikerade gator i Stockholm. De har tillsammans räknat ut den bästa strategin. Om det är grön signal när de kommer till övergångsstället går de inte. Risken är alldeles för stor att ljuset plötsligt skiftar färg. Istället väntar de lugnt till det blir rött, står kvar och precis när ljuset åter blir grönt tar de sats och haltar/hasar sig över. Det händer att de hinner. Om inte gikten eller artrosen är allt för besvärlig. Då får de lita till bilisternas välvilja.

      LÄS MER: När minnet sviker vid kortläsaren

Jag tycker synd om dem och blev därför desto gladare då jag var i Malaga häromveckan. Där finns en nedräkningssignal vid trafikljusen så att alla vet hur lång tid man har på sig när man ska gå över gatan. En sådan skulle klart underlätta för mina vänner och alla äldre som med risk för eget liv kliver ut i gatan. Jag har senare fått höra att samma system finns i många städer i USA och i Hamburg, Köpenhamn och Oslo. Varför har man inte det i exempelvis Stockholm? Jag läser att Trafikverket inte tycker att det passar den fordonsstyrda trafiken, men det går väl att ändra på?

Och om nu det skulle vara för besvärligt läser jag på nätet att det finns särskilda brickor som exempelvis lärare har. Genom att hålla brickan under trafikljusets knapplåda kan de förlänga trafiksignalens grönfas så att förskole/skolbarn ska hinna gå över gatan. Grönfasen förlängs med 10-15 sekunder. Lysande! Det skulle göra hela skillnaden för mina haltande äldre herrar. Varför inte ge alla stadens medborgare som fyllt 75 år en sådan bricka? Kaos i trafiken? Arga bilister? Äsch, det uppvägs lätt av glada kvittrande pensionärer som slipper vara oroliga.

ANNONS