I USA börjar ett helt nytt liv efter 55-plus - News55
Annons
Annons

I USA börjar ett helt nytt liv efter 55-plus

Annons
Annons

Cape Coral, Florida. När närmaste grannen Pete gick i pension efter 20 år som mordutredare i New Jersey hade han sparat i många år för att köpa ett hus i Florida. Med våldet i USA är det många poliser som inte får uppleva att bli senior, men Pete hade tur, som han själv säger. Men nu har Pete och hans fru Ginny flyttat igen.

Efter många års väntan kvalade han in i en så kallad Gated Community där minimiåldern är 55 år för att få köpa ett hus. Det var lite tragiskt. Paret kände sig tvungna att hitta ett boende innanför murar och med ständig vakt vid grinden. Anledningen enligt Pete var att många av de mördare hans vittnesmål skickat till långa fängelsestraff nu tjänat av sin tid och börjar släppas ut. Även om Pete hade en arsenal av vapen som han gärna demonstrerade så kände han sig inte trygg i ett vanligt bostadsområde.

Femtiofem är ett magiskt nummer i staterna. Inte bara när det gäller de välutrustade slutna bostadsområdena där man kan leva större delen av tiden utan att behöva komma ut i det öppna samhället.

      LÄS MER: Här i USA är döden smaklös – men en del av livet

Annons
Annons

Att vara senior i USA ger privilegier. När man uppnår 55 öppnas många nya dörrar. Kan du tänka dig en tidig middag före kvällsrusningen erbjuder många restauranger specialpris för seniorer. Och med de väl tilltagna portionerna är det självklart att ta med det som blir över i en doggybag till morgondagens lunch.

Som senior är det inte ovanligt med rabatter i varuhus och specialaffärer. Närmaste märkesbutiken för kläder erbjuder 20 procent på tisdagar till 55 plussare och när vi går på bio visar vi upp körkortet som bevisar att vi har senioråldern inne och får ”tre dollar off” på biljetten.

Här är man stolt över att ha nått 55 och får kalla sig senior, även om den officiella pensionsåldern är 65 år. Kvartersbanken erbjuder plötsligt kontokort utan årsavgift och bankfacket är gratis. Det gäller också checkhäftet. För även om vi ser USA som ett föregångsland så känns det 60-tal i vissa avseenden. Jag tänker på checkerna. Kortbetalningar är inte lika vanliga och när du betalar t ex. en hantverkare sker det med check. Lönen betalas också ut med check som löntagaren måste gå till banken att lösa in. Eftersom många får veckolön med utbetalning på fredagar har bankerna kvällsöppet för att alla ska få ut pengar till helgen.

Annons

När vi åker till nöjesparkerna i Orlando hyr vi kanske en större bil för att få plats för våra gäster från Sverige. Naturligtvis med seniorrabatt. Och det gäller förstås också hotellet som genast blir 180 kronor billigare per natt.

Både Universal Studios och Disney World ser till att vi slipper betala lika mycket i entré som de yngre – under 55 år. Vi seniorer och de allra, allra yngsta (som också får rabatt) hör nämligen till vinnarna hos Kalle Anka & Co.

Populära erfarna tankar

 1. Den sanna historien om ”bapelsin gubbjävel”

  Skrönor kan vara kul – eller ganska jobbiga. Själv har jag dragits med några stycken i uppemot...

  Ulf Elfving
 2. Välkommen till News55 - nyhetsportalen för dig med livserfarenhet

  Jag och min kollega Fredrik Lundberg startade News55 som en reaktion på den åldersfixering som...

  Artur Ringart
 3. En dag förvandlades mammografin till ångest och rädsla

  Sköterskan ringde en måndag i slutet av mars. ”Vi behöver ta fler bilder”, sade hon. Veckan i...

  Christina Kellberg
 4. Därför måste vi införa en riktigt hög sockerskatt

  För några veckor sedan publicerade Dagens Nyheter en debattartikel om sockerskatt. Den var skriven...

  Sverker Olofsson
 5. Det här skaver i dagens språkbruk

  Häromdagen firades det internationella modersmålets dag. 1999 beslöt FN-organet UNESCO  att den...

  Jesper Aspegren
Visa fler erfarna tankar
Annons
Annons
Läs nästa artikel I USA börjar ett helt nytt liv efter 55-plus I USA börjar ett helt nytt liv efter 55-plus