Jag får gåshud av mitt största minne med ABBA - News55
Annons
Annons

Jag får gåshud av mitt största minne med ABBA

Annons
Annons

Mamma Mia! Ända sedan ABBA tog sista klivet ut från skivstudion 1982 har spekulationerna och frågorna kring en återförening varit på tapeten. ”Aldrig i livet” har det ständiga svaret från de fyra varit på den frågan. En fråga lika evig som senaste årets om huruvida Zlatan kommer att spela i landslaget eller inte.

Och samma vecka som Zlatan gav sitt nej till VM kom så nyheten om att de fyra i ABBA spelat in två nya låtar i studion. Två nya ABBA-låtar. Björn, Benny, Frida och Agnetha samlade igen. Det såg vi aldrig komma.

Jag har haft nöjet att på nära håll följa ABBA under hela deras karriär, från genombrottet 1973 med ”Ring, Ring” och fram till gruppens sista konsertturné 1979-80. Jag var som reporter med och bevakade de två första veckorna på USA-turnén 1979 och de avslutande konserterna i Japan 1980. Ett oförglömligt minne. Att sitta i publiken i Edmontons ishall en fuktig septemberkväll 1979 då ABBA har premiär för sin största turné är stort. När Bennys orgel spelar upp ”Gammal fäbodpsalm från Dalarna” som går över i ”Voulez-Vous”, och får hela publiken på 14 000 personer att samfällt stå upp och jubla. Jag får gåshud än i dag när jag tänker på den stunden.

Annons
Annons

Men vad är det som fått dem att ändra sig? Allt pekar på att 2019 kommer att bli ABBA:s största år någonsin. Grunden läggs i år. Krogshowsprojektet ”Mamma Mia! The Party” går på export. London är på gång och Las Vegas står på tur. ABBA The Museum inviger nästa måndag en ny avdelning som visar upp vad som hänt med gruppmedlemmarna sedan 1982. I juli har filmen ”Mamma Mia 2” premiär över hela världen.

Sedan något år tillbaka har det jobbats med ett projekt som kan bli ABBA:s största. Genom den allra senaste digitala tekniken skapas en form av avatarer av Björn, Benny, Frida och Agnetha. En sorts hologramfigurer som är så livstrogna att de ser ut som på riktigt. Det är ett tidskrävande och tekniskt invecklat jobb. När det hela är klart kommer ABBA så som de såg ut 1979 att stå på scen igen tillsammans med en levande orkester. Någon gång under 2019 är hela projektet färdigt. Ett projekt som dessutom är förenat med stora ekonomiska chansningar eftersom något sådant inte har gjorts förut. Därför gäller det att det lanseras ordentligt.

Annons

Som ett första steg i den lanseringen gör engelska BBC och USA:s NBC en stor hyllningsshow till ABBA som sänds i höst. En tv-show som med all säkerhet kommer att sändas över hela världen. I den showen kommer den digitala versionen av ABBA, gruppens ”abbatarer”, att framträda. Och, som grädde på moset, kommer två helt nya ABBA-låtar att framföras av digitala ABBA. Det var under arbetet med att ta fram ”abbatarerna” som de fyra träffades redan förra sommaren. Då vaknade tanken på att kanske gå ett steg längre och spela in nya låtar. ”I still have faith in you” heter den låt som framförs i tv-showen.

“Vi må ha blivit gamla men sången är ny. Och det känns bra”, skriver ABBA i ett pressmeddelande. I still have faith in you, sjunger de alltså. Och visst har publiken fortfarande tron på ABBA. Som vi har längtat! Jag såg deras sista konsert i Japan 1980, och jag ser fram emot att se deras ”comeback” 2019.

Men, säger de bestämt, vi kommer inte att stå på scen igen tillsammans. ”Aldrig i livet”. OK, och Zlatan spelar inte VM 2022.

Populära erfarna tankar

 1. Därför ska du älska den hatade skatan

  Du har också hört det. Hur en kvinna plötsligt kallas för ”skatan”. Det är inte menat so...

  Aina Bergvall
 2. Den sanna historien om ”bapelsin gubbjävel”

  Skrönor kan vara kul – eller ganska jobbiga. Själv har jag dragits med några stycken i uppemot...

  Ulf Elfving
 3. Välkommen till News55 - nyhetsportalen för dig med livserfarenhet

  Jag och min kollega Fredrik Lundberg startade News55 som en reaktion på den åldersfixering som...

  Artur Ringart
 4. Magdalena Ribbing fanns alldeles nyss mitt ibland oss

  Magdalena Ribbing kan väl inte vara död? Hon fanns ju mitt ibland oss, alldeles nyss, med sina klo...

  Aina Bergvall
 5. Här är det nya klassamhället

    Månadsskifte och jag ska betala mina räkningar på nätet. Lite spänd förstås på om...

  Marianne Rundström
Visa fler erfarna tankar
Annons
Annons
Läs nästa artikel Jag får gåshud av mitt största minne med ABBA Jag får gåshud av mitt största minne med ABBA