News55

Jag skräms av Sveriges flathet inför nazismen

Artikelbild
Sko-protest mot NMR:s deltagande i Almedalen under politikerveckan i Visby. Bild från i torsdags.
Artur Ringart
Artur Ringart
Uppdaterad: 09 juli 2018Publicerad: 09 juli 2018

Det här skulle vara en krönika om mina reflektioner från årets Almedalsvecka i Visby. Jag hade tänkt att skriva om de viktiga frågor som gäller oss årsrika. Men tyvärr blir de här raderna om något annat.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Under ett seminarium som vi hade i vårt tält Äldreforum stegade plötsligt ett 30-tal vitklädda, personer in i tältet och såg hotfulla ut. Andra personer som ville komma in, kom inte in och några som var i tältet och lyssnade, blev skrämda och försvann. På scenen satt bl.a. förre rikspolischefen Björn Eriksson och PRO:s ordförande Christina Tallberg.

När jag, som var moderator, senare blev medveten om att vi hade haft besök av nazister i vårt tält, Äldreforum, blev jag heligt förbannad. De hade inget där att göra.

Jag tror inte för ett ögonblick att nazisterna kom till tältet för att engagera sig i äldrefrågor.  Troligare är att de kom för att jag har en judisk bakgrund. I deras ögon är jag, för att citera dem själva, ”en äcklig jävla jude”. Mina far- och morföräldrar och större delen av vår släkt mördades av nazisterna. Mina föräldrar var bland de få som överlevde utrotningslägret Auschwitz. Att jag, mina syskon och våra svensk-judiska familjer, finns idag är ett levande bevis på att nazisterna inte lyckades med sina klart uttalade avsikter.

Nazisternas intåg i vårt tält var inte bara ett hot mot mig. Det var också ett angrepp på alla äldre i Sverige, alla drygt 800,000 medlemmar i pensionärsorganisationerna. Organisationer som kommit till Almedalen och som tack vare vår demokrati vill göra sina röster hörda och påverka politiken i äldrefrågor.

Människan har alltför lätt för att glömma. Det kan vara på sin plats att påminna om vad nazismen står för.  I deras värld är man bara en värdig arisk svensk, om man är blond, blåögd och heter Olle. Alla andra är fiender. Historien har visat vad de gör med sina fiender.

Jag tror att vi i Sverige är naiva inför nazisterna. Till skillnad från de flesta europeiska länder har vi inte upplevt nazisterna terror, industriella mördande, tortyrer och förföljelser av oliktänkande.

Jag skräms av den flathet som jag tycker att polis och politiker visar mot nazisterna. Även om intentionerna från alla är goda. Hur tror ni att alla känner som är homosexuella, judar, färgade, romer eller har andra politiska åsikter?

Det är fint och bra med ord och löften från politikerna. Men här och nu krävs handling. Att nazisternas närvaro i Almedalen skulle orsaka bråk och hot och skrämma besökarna är slutsatser som en normalt tänkande människa kan dra.

ANNONS

Nazisterna representerar för mig ondska. Historien har visat att det inte går att samtala eller argumentera med ondskan. Det enda som biter på ondska är makt.

Om Almedalen ska förbli en arena för demokrati, finns det inte utrymme för antidemokratiska krafter. Ska man spela på demokratins planhalva,  ska man också hålla sig till demokratins regler.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS