News55
Detta är en sponsrad artikel

Kan detta stämma – och är det i så fall bra?

Artikelbild
STOCKHOLM 20161115
Lena Adelsohn Liljeroth
Lena Adelsohn Liljeroth
Uppdaterad: 19 feb. 2017Publicerad: 19 feb. 2017

Härom veckan rapporterade SVT att allt fler över 60 år skiljer sig. Förändringen påstods vara markant, en fördubbling ska ha skett de senaste 15 åren. I artikeln uppgavs också att 46 000 par skilde sig i Sverige varje år.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Men källkritik är viktigt och en snabb sökning på SCB:s hemsida visade att antalet skilsmässor i Sverige inte alls förändrats särskilt över åren. Framför allt är det inte, som SVT påstod, 46 000 par som skiljer sig varje år, utan ungefär hälften så många.*

Det är illa nog – eller också ett sundhetstecken. Det beror på hur man väljer att se det.

Jag är själv skilsmässobarn och faktiskt tacksam över att mina föräldrar skildes på 60-talet. Det blev i alla fall bättre för oss barn. Men lyckliga skilsmässor, finns det sådana?

Sajten skilsmassaonline.se säger sig ha arbetat med skilsmässor på nätet i över elva år. I annonsen uppmanas kunderna att välja det ”skilsmässopaket” som passar dem bäst. Inom 12 timmar upprättar sedan en jurist de handlingar man behöver för en skilsmässa. ”Allt postas hem till er, redo att skrivas under. Snabbt, enkelt & billigt.”

Känns så där, tycker jag. Äktenskap är ett stort steg. Skilsmässa ett ännu större. I synnerhet när det finns barn i förhållandet.

I vår bekantskapskrets finns många skilda par. Men när ett par väljer att gå olika vägar påverkar beslutet inte bara deras liv utan också övriga familjemedlemmar, släktingar och faktiskt också vänner. Alla ställs inför en helt ny situation. Nätverk slits sönder, lojaliteter ställs på sin spets, vänner tvingas ”välja sida”.

Det må vara sant att fler över 60 år skiljer sig, men å andra sidan har medellivslängden under de senaste hundra åren ökat med 30 år! De flesta som skiljer sig gifter dessutom inte om sig, utan väljer att leva som sär- eller sambos.

Jag letade på internet och fann 25 fakta om skilsmässor. Visserligen har jag inte gjort nödvändig koll (!) av dessa men de ”känns” trovärdiga. Eller vad säger ni om följande, kan detta stämma?

ANNONS
  • Människor som ingår ett andra äktenskap är mindre benägna att skilja sig på grund av erfarenheterna de fick under det första misslyckade äktenskapet.
  • Enligt en undersökning i Storbritannien ångrar hälften av alla som tar ut skilsmässa beslutet i efterhand.
  • Äktenskap där kvinnan är två eller fler år äldre än maken är mer sannolika att sluta i skilsmässa än äktenskap där mannen är tre eller fler år äldre än hustrun.
  • Enligt viss forskning är män åtta gånger mer benägna att begå självmord efter en skilsmässa i jämförelse med kvinnor. Risken att de drabbas av depression och hjärtattack fördubblas.
  • Par som har barn är mindre benägna att skilja sig – men risken ökar om det rör sig om tvillingar eller trillingar.
  • En undersökning har visat att dansare och koreografer är de yrkesgrupper som är värst drabbade av skilsmässor. Bartendrar kommer därnäst på listan, tätt följda av massörer.
  • Äkta par som bråkar över ekonomin är mer benägna att skilja sig.
  • En svensk studie har redovisat forskning som tyder på att människor som pendlar längre än 45 minuter är mer benägna att skilja sig.

Sanningar – eller inte. Några av punkterna kan väl betraktas som goda råd. Fast egentligen ska kanske jag, som är lycklig nog att ha ett bra äktenskap, hålla min stora trut. Det ger mig å andra sidan möjlighet att råda: Försök hålla ut om relationen börjar skaka!

För ärligt talat, många av mina vänner som skilt sig medger senare – mellan skål och vägg – att det kanske ändå inte hade varit nödvändigt.

 

* Under första halvåret 2016 registrerades 21 500 giftermål och 12 000 skilsmässor. Det är något färre än under motsvarande period 2015.

Antalet skilsmässor har årligen pendlat mellan 20 000 och 25 000 ända sedan 1978.

ANNONS