Leif Schulman: Stoppa julmusikens terror - News55
Annons
Annons

Leif Schulman: Stoppa julmusikens terror

Annons
Annons

”Dom, dom, dom, dom, dom..”. Julterrorn är tillbaka. ”Tänd ett ljus och låt det brinna.” Jag älskar julen och jag älskar julmusik.  Men allt i lagom doser. Men att bli tvångsmatad med låtarna ur ”Absolut Christmas” får mig att längta till påsk och allt som däremellan kommer.

Att bege sig ut på en shoppingtur genom butikerna i staden är numera förenligt med att löpa gatlopp mellan ”Tänd ett ljus”, ”Last Christmas”, ”Feliz Navidad” och ”Mer jul”. Oftast på högsta volym. ”Nu är det jul igen, i både slott och koja. Över hela landet drar en kollektiv noja.”, som Just D sjunger – en av 34 låtar på ”Absolut Christmas”, som oftast är den julplatta som går på repeat i alla butiker. Så fort jag hört introt till ”Tänd ett ljus”: – ”dom, dom, dom dom..”  flyr jag affären.

Jag vet att jag inte är ensam om att tycka att julmusikterrorn förstör glädjen i julshoppingen. Men det finns naturligtvis de som har det värre – de butiksanställde som tvingas lyssna på detta dag in och dag ut hela december (och numera även halva november).

Annons
Annons

Handelsanställdas förbund släppte nyligen rapporten ”Musik i butik” där 2000 anställda har fått svara på hur de ser på musiken som spelas på deras arbetsplatser. Undersökningen bevisar min tes: En tredjedel av de intervjuade ser julmusiken som mer påfrestande än annan musik.

”En matbutik är inte ett disco”, säger en person i undersökningen som fick sjukskriva sig för migrän på grund av julmusik på hög volym. ”Jag skulle göra vad som helst för att slippa den”, säger en annan butiksanställd i rapporten.

Undersökningen säger förvisso även att musik kan upplevas positivt under såväl julhandeln som resten av året.  Kan, alltså.

De som inte spelar de 34 låtarna från Absolut Christmas använder sig av så kallad friköpt musik, enkelt producerad musik där musikernas insatser köpts loss för att kunna säljas vidare. Den musiken är extremt enkel och slätstruken och har mera karaktär av slingor som går om och om igen – allt garnerat med lite bjällerklang.

”Jag tycker att det är tortyr”, säger en butiksanställd om detta. ”Den börjar ofta i november och fram till början av januari. Det är under vår mest stressade period och man håller på att bli galen!”

Annons

Lösningen vore att börja med att skrota Absolut Christmas och kanske låta de butiksanställde själv välja ut sin julmusik för att få större urval och definitivt större variation.

Själv kommer jag att logga in på nätet för mina julköp. Tända den digitala vedbrasan i tv:n och sätta ihop min egen julspellista från Spotify på låg volym.

 

Populära erfarna tankar

 1.  Pappa döstädade inte - och glad är jag!

  Min pappa samlade på allt. Vi brukade fråga: ”Är detta något som fungerar eller är det bara...

  Lena Adelsohn Liljeroth
 2. U21-laget påminner mig om ett landslag utan Zlatan

  Succén i Prag ger ett nyttigt perspektiv på Zlatans tid i landslaget. Det spelades fotboll i Sveri...

  Tommy Engstrand
 3. Välkommen till News55 - nyhetsportalen för dig med livserfarenhet

  Jag och min kollega Fredrik Lundberg startade News55 som en reaktion på den åldersfixering som...

  Artur Ringart
 4. Varför slår PRO och SPF Seniorerna inte sina kloka huvuden ihop?

  Du hinner knappt fylla 65 innan frierierna droppar in. De vill verkligen ha dig och ditt ja, pensio...

  Aina Bergvall
 5. Därför klarar jag inte av den hysteriska tatueringstrenden

  Det är otroligt många, främst yngre, som har valt att ge sig själv och sin kropp livslånga moti...

  Artur Ringart
Visa fler erfarna tankar
Annons
Annons
Läs nästa artikel Leif Schulman: Stoppa julmusikens terror Leif Schulman: Stoppa julmusikens terror