Lena Adelsohn Liljeroth: Människor är lata och tur är väl det - News55
Annons
Annons

Lena Adelsohn Liljeroth: Människor är lata och tur är väl det

Vi människor är lata av naturen. Och tur är väl det. Annars hade vi fortfarande styrt plogen efter oxen och burit hem tunga ok med skvalpande vattenhinkar från brunnen. Nöden är uppfinningarnas moder, så tacka lättjan för bröd i butiken och vatten i kranarna.

Annons
Annons

Men det finns gränser. En god vän påstod att sjukvårdskostnaderna skulle minska radikalt om vi stod på ett ben när vi borstar tänderna…?!

”Att balansera på ett ben ger bra träning, bara ett par minuter om dagen räcker långt. Du anar inte hur många som bryter benet därför att de drabbats av benskörhet”, sade vännen med klädsam upprördhet.

Jodå, jag anar visst och undrar vad som blir nästa knäppa förslag. Att fylla fickorna med stenar för att få lite extra belastning och träning när vi ändå är på väg till jobbet eller hem till vänner. Eller gå upp fem kilo i vikt, det kanske också förbättrar benstyrkan.

Vad är det för fel på hederliga långpromenader, långfärdsskridskor eller skidåkning?
Felet är förmodligen att vi tror att vi måste vara så effektiva jämt. Vi ska ej blott göra en, utan två, helst tre saker samtidigt.

Därför är tidningarna också fyllda med käcka tips som ”passa på att göra sit-ups framför tv-nyheterna” och ”lär dig knipa i busskön”.

Jag tycker själv bäst om att vara ute i naturen och har aldrig riktigt förstått tjusningen i att gå på ett trendigt gym, trampa på step-up-maskinen eller motionscykeln och samtidigt läsa Dagens Industri med dånande musik i bakgrunden.

Annons
Annons

Men jag har försökt och köpte en period till och med dyra terminskort för att få tillgång till de olika tortyrredskapen. Träningen var nog effektiv på många sätt, men ack så tråkig.

Själen led. Jag längtade till skogen, efter naturens växlingar och dofter, att se fåglar och kanske till och med något vilt. Och att få komma tillbaka, trött i benen men med röda kinder och ett lugnt sinne.

Fast jag måste erkänna att jag inte kunnat låta bli att testa hur det var att borsta tänderna stående på ett ben. Det var svårare än jag trodde. Man är ju inte mer än människa. Nyfiken – och lite lat.

Populära erfarna tankar

 1. Välkommen till News55 - nyhetsportalen för dig med livserfarenhet

  Jag och min kollega Fredrik Lundberg startade News55 som en reaktion på den åldersfixering som...

  Artur Ringart
 2. "Senior" vid 55 - är det ett skämt?

  2016 fyller jag och drygt 116 000 andra svenskar 55 år och bjuds in i den stora seniorfamnen. Vi ka...

  Maria Fröjdh
 3. June Carlsson bröt marken i "männens värld"

  Om en månad skulle June Carlsson ha fyllt 71. Hon var en av de kvinnor som ofta syntes i tv-ruta...

  Aina Bergvall
 4. Här i USA är döden smaklös - men en del av livet

  Cape Coral, Florida. När grannarna har gått och hon diskat upp kaffekopparna och satt in sista...

  Carl-Ingemar Perstad
 5. Utan min hörselskada hade jag knappast blivit politiker

  När jag stolt tog plats i riksdagen 2002 var jag en av få som bar synliga hörapparater.

  Lena Adelsohn Liljeroth
Visa fler erfarna tankar
Annons
Annons
Läs nästa artikel Lena Adelsohn Liljeroth: Människor är lata och tur är väl det Lena Adelsohn Liljeroth: Människor är lata och tur är väl det