Lena Andersson på Sverigeturné - News55
Annons
Annons

Lena Andersson på Sverigeturné

Här spränger man för tåg och bil, man våldtar moder jord. Orden är inte miljöaktivisten Greta Thunbergs utan så sjöng Lena Andersson i Hylands Hörna 1971. Det blev en braksuccé, svensktoppen, folkparksturnéer och Stikkan Anderssons text till låten ”Är det konstigt att man längtar bort nå´n gång?” kan vara lika aktuell idag som den var då.

Annons
Annons

Lena Andersson var bara 15 år då, idag är hon 64 år och släpper för första gången på 30 år en ny singel på svenska. Lena är just nu på besök i Sverige för att hälsa på sin mor i Halmstad och för att ge några sommarkonserter. Hon är sedan 2001 bofast i USA, just nu i Phoenix med sin man Tobe Hubbard som också är hennes partner i musikskapandet.

Att som ung få en sådan intensiv uppmärksamhet och vara med i det tempofyllda nattlivet i storstaden, blev för mycket för Lena. Hon hamnade i en livskris men tog sig ur den genom Gud. För cirka 30 år sedan blev Lena frälst och hon finner numera mycket vägledning i livet i bibeln. Texten i den en nya låten ”den gamla vägen ” handlar om att välja rätt väg i livet, den goda vägen.

1972 var det andra som stod för texterna till hennes låtar. När hon då tillsammans med nya stjärnskottet, lika unge Ted Gärdestad, var på folkparksturné, fick hon låten ”Sol, vind och vatten” av Ted, som hon var den första svenska artist att spela in på skiva. Det var en enkel och avskalad inspelning med hennes klara, rena röst bara ackompanjerad ett piano. Då visste hon inte att låten skulle bli en svensk klassiker.

I höstas gick Lenas far bort efter en tids sjukdom och Lena har stor erfarenhet av äldrevård i Sverige.

Annons
Annons

— Jag är ju utbildad undersköterska och har jobbat inom äldrevård i många år i Sverige. Jag har kanske en mer realistisk syn på vad vårdpersonal kan åstadkomma. Åldrandet är ofta obehagligt att bevittna och svårt för dom anhöriga. Kan väl tycka att platsen där pappa var de sista året var underbemannad.

— Sedan är det väldigt olika från person till person hur bra vårdpersonalen är. En del bryr sig verkligen, medan andra bara gör det minsta möjliga.

I svåra stunder finner hon sin tröst hos Gud och musiken. När hon får inspiration skriver hon texter som hon och maken Tobe sedan sätter musik till.

Här kan ni höra hennes nya svenska låt, “Den gamla vägen”. 

Populära erfarna tankar

 1. Rapport från en frivillig karantän - del sex

  Finns det något som heter Corona-ångest? Plötslig, utan egentlig anledning rinner tårarna. Sucka...

  Marianne Rundström
 2. Jan Scherman: De som mobbat solidariteten borde sätta i halsen

  I Sverige, liksom i andra länder, utfärdas just nu domarna på ackord. Just nu duger inga åtgärd...

  Jan Scherman
 3. Rapport från en frivillig karantän - del fem

  Det är banne mig svårare att pausa livet än att försöka hinna ikapp. Så oändligt många gång...

  Marianne Rundström
 4. Rapport från en frivillig karantän - del fyra

  Det är mycket mer spännande att dra upp rullgardinen här i Karantänen. Är det grått och kyligt...

  Marianne Rundström
 5. Välkommen till News55 - nyhetsportalen för dig med livserfarenhet

  Jag och min kollega Fredrik Lundberg startade News55 som en reaktion på den åldersfixering som...

  Artur Ringart
Visa fler erfarna tankar
Annons
Annons
Läs nästa artikel Lena Andersson på Sverigeturné Lena Andersson på Sverigeturné