Lindsö och Bodström borde lärt sig att ta ansvar som unga - News55
Annons
Annons

Lindsö och Bodström borde lärt sig att ta ansvar som unga

Annons
Annons

Det hände sig en gång 1952 att jag hade ont om pengar. Jag var då sex år och min storebror hade, som alla skolbarn vid den här tiden, fått en sparbössa av Sparbanken. Jag var ganska säker på att det fanns lite pengar i den. Eftersom jag var en förslagen unge letade jag reda på en skruvmejsel i familjens verktygslåda och skred till verket. Jag bände och jobbade och eftersom jag var en ganska stark sexåring lyckades jag snart utvidga hålet där mynten skulle läggas i.

Jag minns faktiskt inte om det var några pengar i bössan men jag kommer ihåg att just då jag skulle tömma den kom min bror in. Han blev förstås mäkta irriterad och skvallrade för föräldrarna. Räfst och rättarting.

Jag fick stränga order att genast gå med sparbössan till banken och erkänna vad jag hade gjort. Samt be ödmjukast om ursäkt.

Det var flera hundra meter till banken och under hela denna långa väg var jag övertygad om att jag skulle hamna i fängelse. Jag hade aldrig anat att mina föräldrar skulle skicka iväg mig till fängelse så lättsinnigt. Men å andra sidan var jag väl medveten om att jag hade gjort något galet. Och förhoppningsvis fanns det skola i fängelset också.

Annons
Annons

Jag minns fortfarande hur banktjänstemannen som hörde mitt ärende såg ut då jag stammande mumlade mina ursäkter. Han såg oändligt vänlig ut då han tog emot min ursäkt, fick mig att lova att aldrig göra något liknande igen och skickade med mig en splitter ny bössa till min bror. Lycklig hoppade jag hemåt.

Denna historia från min barndom kom jag att tänka på då jag nu läser i bland annat Svenska Dagbladet att styrelseordföranden Ebba Lindsö och förre justitieminister Thomas Bodström hoppat av sina styrelseuppdrag i pensionsbolaget Allra och vägrar prata med journalister om bolagets dåliga utdelning till de pensionärer som satsat på bolaget. Nu vill de två styrelseproffsen inte vara med längre. Måhända lärde de sig inte redan i unga år att ta ansvar för sina gärningar. Det hade varit klädsamt.

Populära erfarna tankar

 1. Sverker Olofsson: Vad är det partistrategerna inte förstår?

     

  Sverker Olofsson
 2. Välkommen till News55 - nyhetsportalen för dig med livserfarenhet

  Jag och min kollega Fredrik Lundberg startade News55 som en reaktion på den åldersfixering som...

  Artur Ringart
 3. Hur kunde hon inte bli Årets Svensk?

  Tidningen Fokus har utsett Jens Ganman till Årets Svensk 2019. Ganman kallas satiriker och provo...

  Aina Bergvall
 4. Den digitala döden

  Nisse föddes en dag i början av februari för ganska många år sedan. Sådant har Facebook koll p...

  Aina Bergvall
 5. Den sanna historien om ”bapelsin gubbjävel”

  Skrönor kan vara kul – eller ganska jobbiga. Själv har jag dragits med några stycken i uppemot...

  Ulf Elfving
Visa fler erfarna tankar
Annons
Annons
Läs nästa artikel Lindsö och Bodström borde lärt sig att ta ansvar som unga Lindsö och Bodström borde lärt sig att ta ansvar som unga