Melodifestivalen har en förödande inverkan på svensk tv-underhållning - News55
Annons
Annons

Melodifestivalen har en förödande inverkan på svensk tv-underhållning

Annons
Annons

Det är dags att lägga ner Melodifestivalen. Åtminstone i dess nuvarande form. Det räcker nu.

Melodifestivalen har en förödande inverkan på svensk tv-underhållning. Under sex vinterveckor lägger sig övriga kanaler platt mot SVT-dominansen. Melodifestivalen tar allt syre, endast TV4 försöker spjärna emot med program som ”Talang”.

Melodifestivalen är lika förödande mot den eventuella kreativitet och förmågan av nyskapande som rimligtvis finns inom SVT. Alla resurser, inklusive de ekonomiska, går till detta mastodontprojekt.

      LÄS MER: Så fortsätter TV-kanalerna förakta de gamla och ensamma

När såg vi något nytt i underhållningsväg från SVT senast? ”Så ska det låta” har gått i SVT som underhållningsflaggskepp sedan 1997. Över 20 år. Alternativet har varit likartade ”Dobidoo” som gått i 13 år – och det programmet är en karbonkopia av ”Diggiloo” som gick i åtta år innan dess. Program där kända artister leker musiklekar – inte mycket till nytänkande underhållning där inte.

SVT:s underhållning är trött och utsliten och har kört fast i gamla hjulspår. Det är dags att göra något radikalt. Börja med att göra om Melodifestivalen. Årets upplaga har definitivt bevisat att vi varken har låt- eller artistresurser för att fylla fyra separata Meloditävlingar.

Annons
Annons

Så vad är fel på årets Mello? I fjol hade man sju manusskrivare som misslyckades. I år har man tagit en regissör från Dramaten, en man ”med visioner”. Men uppenbarligen utan humor. Hans visioner handlar om ”att hylla olikheten, det som är lite udda. Mera värme och gemenskap”. Stora ord, men stora ord gör ingen bra tv. ”Vi är mer i arenan”, säger regissören Sunil Munshi. Ja tack, det märks. Ni är i alla fall inte i tv-apparaten.

TV-programmet Melodifestivalen har blivit en arenashow för de som betalt skyhöga biljettpriser. Det är för att besökarna ska höra som David Lindgren och hans sidekick Fab Freddie står och skriker. TV-tittarna har helt glömts bort i år. Ändå ser man minst tio personer i eftertexterna som har något med ”producent” i sin titel. Vad gör alla dessa personer?

      LÄS MER: TV-världen har vaknat – 60+ är det nya 40

Och att låta artister göra långsamma, eller rap-versioner, av gamla svenska schlagerhits är ingen bra idé. Återväxten bland svenska låtskrivare tycks vara skral av årets finalfält att döma. Här finns ingen given vinnare, men många förlorare. Eller är det Christer Björkman & Co som väljer fel? En låt som nobbades av Björkman var Niclas Arn och Karl Euréns ”Higher Ground”. Den låten gav duon istället till Danmark. Sedan gick den och vann danska uttagningen.

Nu har ju Björkman lovat att han snart ska lägga av som schlager-general. Då, om inte förr, kan SVT ta och göra om Mellon. Gör en enda finalkväll, en helkväll med 10-12 låtar, en riktig programledare och med en stab av manusförfattare. Och gärna en levande orkester. Med eller utan Anders Berglund.

Populära erfarna tankar

 1. Det nya Lort-Sverige gör mig deppig

  Det rena Sverige har blivit skräpigt och skitigt. Sakta går jag genom stan en försommardag 2015...

  Ana Martinez
 2. Det Stockholmscentrerade föraktet är obehagligt

  Det finns något nedvärderande, eller kanske jag skall säga föraktfullt och definitivt mycket obe...

  Sverker Olofsson
 3. Har vi blivit mer lättlurade sedan vi började använda dator?

  Om erbjudandet verkar vara för bra för att vara sant, så är det nog det. Jag påminns om detta...

  Aina Bergvall
 4. Hur kan man bli kränkt av en bild på en kräfta?

  Vad har hänt med vår förmåga till empati och vilja att förstå varandra? En kräfta med guldrin...

  Leif Schulman
 5. Därför klarar jag inte av den hysteriska tatueringstrenden

  Det är otroligt många, främst yngre, som har valt att ge sig själv och sin kropp livslånga moti...

  Artur Ringart
Visa fler erfarna tankar
Annons
Annons
Läs nästa artikel Melodifestivalen har en förödande inverkan på svensk tv-underhållning Melodifestivalen har en förödande inverkan på svensk tv-underhållning