Melodifestivalen har en förödande inverkan på svensk tv-underhållning - News55
Annons
Annons

Melodifestivalen har en förödande inverkan på svensk tv-underhållning

Annons
Annons

Det är dags att lägga ner Melodifestivalen. Åtminstone i dess nuvarande form. Det räcker nu.

Melodifestivalen har en förödande inverkan på svensk tv-underhållning. Under sex vinterveckor lägger sig övriga kanaler platt mot SVT-dominansen. Melodifestivalen tar allt syre, endast TV4 försöker spjärna emot med program som ”Talang”.

Melodifestivalen är lika förödande mot den eventuella kreativitet och förmågan av nyskapande som rimligtvis finns inom SVT. Alla resurser, inklusive de ekonomiska, går till detta mastodontprojekt.

      LÄS MER: Så fortsätter TV-kanalerna förakta de gamla och ensamma

När såg vi något nytt i underhållningsväg från SVT senast? ”Så ska det låta” har gått i SVT som underhållningsflaggskepp sedan 1997. Över 20 år. Alternativet har varit likartade ”Dobidoo” som gått i 13 år – och det programmet är en karbonkopia av ”Diggiloo” som gick i åtta år innan dess. Program där kända artister leker musiklekar – inte mycket till nytänkande underhållning där inte.

SVT:s underhållning är trött och utsliten och har kört fast i gamla hjulspår. Det är dags att göra något radikalt. Börja med att göra om Melodifestivalen. Årets upplaga har definitivt bevisat att vi varken har låt- eller artistresurser för att fylla fyra separata Meloditävlingar.

Annons
Annons

Så vad är fel på årets Mello? I fjol hade man sju manusskrivare som misslyckades. I år har man tagit en regissör från Dramaten, en man ”med visioner”. Men uppenbarligen utan humor. Hans visioner handlar om ”att hylla olikheten, det som är lite udda. Mera värme och gemenskap”. Stora ord, men stora ord gör ingen bra tv. ”Vi är mer i arenan”, säger regissören Sunil Munshi. Ja tack, det märks. Ni är i alla fall inte i tv-apparaten.

TV-programmet Melodifestivalen har blivit en arenashow för de som betalt skyhöga biljettpriser. Det är för att besökarna ska höra som David Lindgren och hans sidekick Fab Freddie står och skriker. TV-tittarna har helt glömts bort i år. Ändå ser man minst tio personer i eftertexterna som har något med ”producent” i sin titel. Vad gör alla dessa personer?

      LÄS MER: TV-världen har vaknat – 60+ är det nya 40

Och att låta artister göra långsamma, eller rap-versioner, av gamla svenska schlagerhits är ingen bra idé. Återväxten bland svenska låtskrivare tycks vara skral av årets finalfält att döma. Här finns ingen given vinnare, men många förlorare. Eller är det Christer Björkman & Co som väljer fel? En låt som nobbades av Björkman var Niclas Arn och Karl Euréns ”Higher Ground”. Den låten gav duon istället till Danmark. Sedan gick den och vann danska uttagningen.

Nu har ju Björkman lovat att han snart ska lägga av som schlager-general. Då, om inte förr, kan SVT ta och göra om Mellon. Gör en enda finalkväll, en helkväll med 10-12 låtar, en riktig programledare och med en stab av manusförfattare. Och gärna en levande orkester. Med eller utan Anders Berglund.

Populära erfarna tankar

 1.  Pappa döstädade inte - och glad är jag!

  Min pappa samlade på allt. Vi brukade fråga: ”Är detta något som fungerar eller är det bara...

  Lena Adelsohn Liljeroth
 2. Kalla mig gammeldags - men jag ogillar när åsikter blir nyheter på SVT

  När medievärlden genomgår omvälvande förändringar skulle man kunna tro eller hoppas att de gam...

  Staffan Dopping
 3. När svärmor glömde bort hur man kokar kaffe

  Jag drömde att jag hade blivit dement. Att jag var på väg till en läkarmottagning, men kunde int...

  Christina Kellberg
 4. Fem skådespelare med taskig barndom, hur kul är det?

  Så har en tionde säsong av ”Stjärnorna på slottet” dragit igång i SVT. Jag vill väl inte p...

  Leif Schulman
 5. Den sanna historien om ”bapelsin gubbjävel”

  Skrönor kan vara kul – eller ganska jobbiga. Själv har jag dragits med några stycken i uppemot...

  Ulf Elfving
Visa fler erfarna tankar
Annons
Annons
Läs nästa artikel Melodifestivalen har en förödande inverkan på svensk tv-underhållning Melodifestivalen har en förödande inverkan på svensk tv-underhållning