Musiken når våra innersta skrymslen - News55
Annons
Annons

Musiken når våra innersta skrymslen

Det borde ha varit mer folk i vänthallen. Det brukar vara så när nätterna är kyliga och många inte har någonstans att ta vägen. Men därinne var nästan tomt. Ur högtalarna strömmade, till behaglig volym, Antonio Vivaldis ”Hösten”. Morgonen var tidig, klockan hade bara hunnit bli sex . På en bänk låg en äldre sliten man och sov. Men i övrigt, tomt. Berodde det på musiken?

Annons
Annons

I ett av Karlstads miljonprogramsområden finns ett garage, Orrholmsgaraget, som med tiden hade blivit en otrygg miljö. Skadegörelse och brott gjorde att många undvek platsen. Men i början av 2000-talet bildades en arbetsgrupp med målet att göra garaget till en positiv plats. Klassisk musik och konstnärliga utsmyckningar möter nu både bilägare och andra som vill ha en positiv under-jorden-upplevelse. ”Buset” har försvunnit.

Annons
Annons

Köpenhamns tågstation är en av många offentliga platser som gärna drar till sig stök, knarkhandel och prostitution. För ett antal år sedan tröttnade de ansvariga. Kombinationen av kameror, ordningsvakter OCH klassisk musik skulle skrämma bort de oönskade. Konceptet påstås fungera och nu har också flera resecentra i Sverige anammat dessa idéer.

Vad ska vi tro om detta? Att musik av Mozart, Schubert och Beethoven kan bli ett effektivt vapen mot brott och otrygghet? Nej, det är inte tanken – även om det vore underbart.

Min tro är att musik har en sällsam förmåga att nå våra innersta skrymslen. Det finns musik som får oss att le, dansa, försjunka i stillhet – och att gråta. Och kanske framförallt att minnas. Den musik som brukar kallas ”klassisk” är musik som överlevt i århundraden, därför att den berört och berör människor över hela världen.

Jag tror därför inte att det bara är obekväma träbänkar eller övervakande kameror, som får trasiga människor att fly tågstationer eller garage. Snarare den själsliga plåga, med minnen av egna sorger och kanske svek, som den klassiska musiken väcker. Måhända är det därför de undviker dessa platser? Frågan är var de i stället tar sin tillflykt, kanske till mer droger, alkohol och andra självskadebeteenden. Musik kan fungera som en spegel för själen, du möter dig själv.

Populära erfarna tankar

 1. God Julskam!

  För varje decennium har julefriden naggats i kanten av moraliska pålagor och i dag dignar den und...

  Leif Schulman
 2. Välkommen till News55 - nyhetsportalen för dig med livserfarenhet

  Jag och min kollega Fredrik Lundberg startade News55 som en reaktion på den åldersfixering som...

  Artur Ringart
 3. Kön till liv och död måste vara rättvis!

  Alla borde vara oroade över de senaste neddragningarna på två sjukhus i Stockholm, skriver Sverke...

  Sverker Olofsson
 4. Den sanna historien om ”bapelsin gubbjävel”

  Skrönor kan vara kul – eller ganska jobbiga. Själv har jag dragits med några stycken i uppemot...

  Ulf Elfving
 5. Då bestämde jag mig - inte en jul till med familjen

  Veckorna före jul infann sig en porlande, pirrande känsla av förväntan. Adventskalendern hängde...

  Christina Kellberg
Visa fler erfarna tankar
Annons
Annons
Läs nästa artikel Musiken når våra innersta skrymslen Musiken når våra innersta skrymslen