Nu är det dags att lyssna - News55
Annons
Annons

Nu är det dags att lyssna

Annons
Annons

 

Vi som har några år på nacken känner oss sällan som vår ålder. Det finns något fantastiskt bra med det. Vi är friskare och mer aktiva än tidigare generationer. Det talas ofta om att 70 är det nya 50 bland annat. Men det finns även en stor fara i det vilket är tydligt i dessa dagar. Vi känner oss osårbara och att vi inte identifierar oss med de riskgrupper som nu måste vara väldigt försiktiga.

Det är oerhört viktigt att vi äldre måste vara försiktiga i dagens coronavirus-tider. Vi ska lyssna, ta myndigheternas rekommendationer på allvar och följa dem.

Vi äldre tillhör riskgruppen. Även om många av oss känner oss pigga och friska, är det här viruset inte att leka med. Hur vi drabbas, om vi drabbas, vet ingen. Då är det naivt att tro att man är odödlig och immun.

Men vem är äldre? En 80-åring? En 60-åring? Vi är alla individer med olika genetiska förutsättningar. Ingen vet hur just du reagerar om du drabbas.

Annons
Annons

Jag har en före detta äldre arbetskamrat, som på Facebook beskrev hur hon handlade häromdagen, och hur alla i affären väjde för henne för att hålla avstånd och ge utrymme. Hon plöjde igenom livsmedelsbutiken som Moses i Bibeln, när Röda Havet delade sig. När myndigheterna avråder oss äldre från att gå och handla ska vi lyssna på dem och försöka att hitta andra lösningar. Men det är inte alltid så lätt.

Livsmedelsbutikens erbjudande om att handla hos dem online, fungerar inte idag, då de inte kan leverera hem matvarorna förrän om elva dagar, när jag tittade senast. Detsamma gäller om man vill hämta online-köpt mat vid butiken. Där behövs en samhällsinsats.

När jag färdades genom Stockholm häromdagen slogs jag av hur få äldre det var som vistades ute. Jag såg inte en enda person med rollator. Däremot många yngre, nyblivna föräldrar som dominerade trottoarerna med sina barnvagnar. Många av oss i riskgruppen har hörsammat och följer myndigheternas råd. Men alla måste göra det för att vi inte ska bli värre drabbade än nödvändigt av detta hemska virus.

 

Populära erfarna tankar

 1. Jan Scherman: Därför hotar regeringen demokratin

  Kungen gör det som en maktlös statschef ska göra. Han talar i tv i lugna och medkännande ordalag...

  Jan Scherman
 2. Rapport från en frivillig karantän - del sex

  Finns det något som heter Corona-ångest? Plötslig, utan egentlig anledning rinner tårarna. Sucka...

  Marianne Rundström
 3. Jan Scherman: De som mobbat solidariteten borde sätta i halsen

  I Sverige, liksom i andra länder, utfärdas just nu domarna på ackord. Just nu duger inga åtgärd...

  Jan Scherman
 4. Rapport från en frivillig karantän - del fem

  Det är banne mig svårare att pausa livet än att försöka hinna ikapp. Så oändligt många gång...

  Marianne Rundström
 5. Rapport från en frivillig karantän - del fyra

  Det är mycket mer spännande att dra upp rullgardinen här i Karantänen. Är det grått och kyligt...

  Marianne Rundström
Visa fler erfarna tankar
Annons
Annons
Läs nästa artikel Nu är det dags att lyssna Nu är det dags att lyssna