Öppet brev till ett ensamkommande flyktingbarn - News55
Annons
Annons

Öppet brev till ett ensamkommande flyktingbarn

Annons
Annons

Kära ensamkommande flyktingpojke som har beviljats uppehållstillstånd!

Kan inte låta bli att tänka på dig. 2015 var året då du kom. Jag blev tagen av ditt öde, såg dig på bild efter bild. Det måste ha känts fånigt, att bli kallad ”Ensamkommande flyktingbarn”, du som hade fyllt 16, du som för att klara av den farliga flykten, fick bli man alldeles för fort.

Du som korsade Medelhavet i en överfylld båt, tunn som en oblat, och riskerade att drunkna om du inte höll dig vaken. Du som gömde dig i de mörkaste vrårna av en hamn så att prostitutionsligorna inte skulle hitta dig, du som motvilligt fick snatta mat eller svälta.

      LÄS MER: Gör inte döden på Medelhavet till ett inrikespolitiskt spel

Jag har aldrig träffa dig i det verkliga livet men har ändå en nära relation till dig. Jag läser allt som skrivs om dig och det är inte lite, jag hör allt som sägs om dig och det är väldigt mycket och ganska förvirrande.

Det sägs att du och dina asylkompisar betedde er mycket illa under Ungdomsfestivalen i Kunsträgården förra sommaren. Är det sant att du tvångstafsade på flickor under kjolen, under linnen och även satte handen i byxgrenen? Fy skäms. Du kunde vara mitt barnbarn. Jag känner en flicka som var på festivalen och fick en flaska i huvudet när hon vägrade bli tvångstafsad. Hoppas innerligt att det inte var du.

Annons
Annons

– Hur kan du av alla människor gå på de främlingsfientligas propaganda om flyktingsbarn! röt häromdagen en kollega från tiden på Sveriges Radio åt mig när vi möttes på zumbaklassen. Var mitt minne så kort att jag hade glömt alla lögner och illvilliga rykten som främlingsfientliga spred om latinamerikanska flyktingar på 70-talet? Skulle jag nu sprida samma förtal om dig?

      LÄS MER: Han gjorde mer för att motverka förtryck än tusen granskande reportage

Legenden om Sverige som El Dorado, ett land med hjärterum för 9 miljoner och stjärterum för hundratusentals fler nådde din släkt. Du beviljades uppehållstillstånd i Sverige men fick inte ta hit dina föräldrar och syskon. ”Du är inte längre min son!” skrek din far i telefonen. Du grät i flera dagar. Kanske badade Sverige inte i guld. Det finns de i Sverige som tycker att det har blivit för trångt, fruktar sjukvårdens kollaps.

Men  misströsta inte. Sverige är fyllt av världsmedborgare redo att ge dig den utsträckta handen. Tacka och ta emot. Men fråga dig inte vad Sverige kan göra för dig utan vad du kan göra för Sverige. Ett gott råd från en med erfarenhet: vältra dig inte i offerrollen.

      LÄS MER: Min far överlevde Auschwitz – här är hans råd till dagens flyktingar

Annons

Även om empati från välvilliga i mottagarlandet känns skönt som en snuttefilt efter allt det fruktansvärda en flykting har varit med om, empati öppnar tyvärr inte dörren till utbildning och arbete. Visa dig som en tillgång, inte som ett problem.

Nuförtiden är alla medvetna i Sverige om att jobb är vägen till integration för invandrare och flyktingar. Bidragssamhället ger inte lycka men däremot utanförskap. Arbetsmarknaden kommer att öppna sig fortare för dig, de latinamerikanska flyktingarna fick bittert erfara att jobbansökningar signerade Perez eller Martinez hamnade i papperskorgen.

Du kan bli vad du vill, om du jobbar hårt.

Det enda du inte kan bli, inte får bli, är importör av hederskultur, hedersvåld och föråldrad kvinnosyn. Att fatta hur Sverige fungerar är jätteviktigt. Viktigt i Sverige är individens rättigheter, homofobi tolereras inte. Och det viktigaste är Jämställdheten. Att kvinnor och män skall ha lika rättigheter, möjligheter och förutsättningar att forma sina liv.

      LÄS MER: Varför skämt om vidriga saker man ska göra med kvinnor inte är roliga

Annons

Det  har du redan hört i undervisningen i sverigekunskap. Men du och dina exilkamrater kommer från länder där hederskulturen är en del av samhället. Förtryck, förföljelse och till och med mord av oliktänkande kvinnor är en del av hederskulturen. Vill du få ett bra liv i Sverige måste du ta avstånd från de patriarkaliska grundvärderingar du lärde dig när du växte upp.

Här i Sverige gifter sig flickor med den de själva väljer och inte med någon äldre gubbe som familjefadern har bestämt! Om din familj tog avstånd från kvinnoförtryck kanske du kan hjälpa till att sprida idén om svensk jämställdhet bland andra nyanlända?

När jag var nyanländ i Sverige retade jag mig på att varje gång jag frågade efter en latte på caféet fick jag höra: ”Här i Sverige dricker vi inte kaffe med varm mjölk!”. Kulturkrocken för dig kommer att vara på en annan nivå. ”Här i Sverige är det patriarkaliska samhället historiskt begravt! I terrorismens tidevarv kommer många att närma sig dig med misstänksamhet.

      LÄS MER: Det ska inte finnas någon ångervecka i Sverige för terrorister

Häromdagen sa ett flyktingsbarn, numera vuxen, på spansk teve: ”Vissa lever sina liv med kroniska sjukdomar, jag måste leva med att hela tiden förklara mig själv, övertyga folk om att jag inte är en potentiell terrorist, jag måste bara ta det lugnt”. Så ta du också det lugnt och lev ansvarsfullt och väl i Sveriges välkommande famn.

Populära erfarna tankar

 1. Jag gick i min pappas fotspår på Mallorca

  I januari 2017 dog min pappa, 89 år gammal. Det var ofattbart då och är fortfarande. Efter pensio...

  Lena Adelsohn Liljeroth
 2. Så undviker du att framstå som en digital relik

  Du har köpt en smartphone. Du sms:ar med ungdomar. Du har ett Facebookkonto. Du tycker att du är...

  Ulrika Good
 3. Välkommen till News55 - nyhetsportalen för dig med livserfarenhet

  Jag och min kollega Fredrik Lundberg startade News55 som en reaktion på den åldersfixering som...

  Artur Ringart
 4. Varför kastade någon syra i hennes vackra ansikte?

  Jag går ombord på tunnelbanevagnen och ställer mig i gången. Snett framför mig sitter en vacker...

  Christina Kellberg
 5. Lena Andersson på Sverigeturné

  ”Här spränger man för tåg och bil, man våldtar moder jord. Orden är inte miljöaktivisten Gr...

  Artur Ringart
Visa fler erfarna tankar
Annons
Annons
Öppet brev till ett ensamkommande flyktingbarn
Läs nästa artikel Öppet brev till ett ensamkommande flyktingbarn Öppet brev till ett ensamkommande flyktingbarn