"Resan gav mersmak – det kommer fler" - News55
Annons
Annons

“Resan gav mersmak – det kommer fler”

Annons
Annons

“Har du aldrig gått stavgångskursen?”

Frågan överraskade mig. Måste man gå en kurs för att använda sig av stavar när man promenerar? Den kom helt spontant från Birgitta Lahti härom morgonen när vi var en grupp som tog en morgonpromenad utmed havet under vår vistelse på Las Playitas på Fuerteventura. Vi var totalt 25 seniorer som valt att åka med på New55:s och Apollos resa för aktiva seniorer.

Jag höll lätt i mina stavar och lät dem pendla, mest för syns skull. Peter Revesz som är pensionerad läkare, informerade mig om att jag ska ta i ordentligt, röra på armarna och sätta i stavarna i marken. “På det sättet bränner du 25% mer fett” sa han

Las Playitas var en helt ny upplevelse för många av oss. En stor anläggning för alla tänkbara olika motionsformer vid Atlantens strand. Före vår resa visste jag att det fanns en golfbana på platsen och det räckte för mig. Vad jag inte visste var att hela Playitas är som alla motionärers Mecka. Här finns allt för de som ville röra på sig i sitt eget tempo och efter sina egna resurser.

Annons
Annons

Vi var ett stort gäng som spelade golf i vår tävling Peppe Open och jag måste erkänna att även om min golf inte uppfyllde mina önskemål, var det en skön känsla att blicka ut över en grön, böljande golfbana i strålande solsken. Samtidigt som jag visste att det var mörkt och kyligt hemma. Bäst av alla spelade Ulla Belfrage från Torekov.

För de som valde att inte spela golf, fanns ett fullspäckat dagsprogram med simning, yoga, senior styrka, stretch och relax, promenader i bergen, vattengymnastik och något som heter Core som jag aldrig hade hört talats om. Core är stillsamma övningar som går ut på att stärka mage, rygg och sin inre balans. För den som ville, och det var det många,  fanns det aktiviteter från klockan åtta varje morgon.

Mot kvällarna samlades alla till middag och underhölls av Peppe Eng som var i storform och berättade anekdoter från sitt händelserika yrkesliv på tv.

Några kvällar delades gruppen upp i lag i lekfulla musikfrågesporter med olika teman. Där prioriterades nostalgisk musik från när vi var något yngre, kopplade till lite allmänbildning.

Annons

En kväll berättade Lena Rainer före detta politisk reporter på Sydsvenska Dagbladet och Expressen om några händelser ur hennes liv som yrkesverksam. Då fick vi också höra Peppes sanningar om vad som hände bakom kulisserna till Let’s Dance, när han deltog under det första året som programmet sändes.

Peppe Eng tog en svängom på dansgolvet med instruktören Sara Eriksson.

Han var den sämsta dansaren av alla och juryns ordförande Tony Irving tyckte att han var usel och ville varje vecka att Peppe skulle röstas ut. Men det ville inte tittarna. Så trots tveksam dans, blev Peppe långvarig i programmet och toppade många av kvällstidningarnas löpsedlar.

Vår resa innehöll sköna skratt och upplevelser. Ibland blev det inte som man tänkt sig. Bengt Magnusson till exempel, som med sin hustru Gunilla reste med egen bil från Norrköping till Arlanda, kvällen före vår tidiga avresa mot södern. När de skulle checka in vid hotellet på Arlanda, frågade Gunilla efter sin resväska där alla deras resehandlingar låg.

Annons

“Den har jag lagt i bilen” svarade Bengt. Problemet var bara att de har två bilar och väskan låg kvar i bilen i garaget hemma i Norrköping. Det blev inte mycket sömn för Bengt den natten. Han fick kasta sig in i bilen igen och köra tut och retur Arlanda – Norrköping. Men de hann med vårt plan som avgick mot Kanarieöarna tidigt på morgonen.

Jag är övertygad om att de nya bekantskaper som skapades tack vare vår resa, kommer att fortsätta och kanske utvecklas..

– Nu går du ju riktigt bra, sa Birgitta mot slutet av vår morgonpromenad på 3,5 km. Precis sådär ska du använda stavarna.

Det var vårt sista pass på resan. Men resan gav mersmak. Vi på News55 kommer att arrangera fler resor för oss seniorer som vill vara aktiva. Och nu vet jag hur man går stavgång på riktigt…….

 

Är du intresserad av att följa med på News55:s nästa resa? Mejla oss och anmäl ditt intresse, skriv gärna vad du skulle vilja vara med på för resa. De som anmäler intresse nu får förtur på kommande resa.

Populära erfarna tankar

 1. Hur väljer du ägg?

  Vår krönikör Aina Bergvall skriver under “Erfarna tankar” om hur kändiskocken Jamie...

  Aina Bergvall
 2. Den sanna historien om ”bapelsin gubbjävel”

  Skrönor kan vara kul – eller ganska jobbiga. Själv har jag dragits med några stycken i uppemot...

  Ulf Elfving
 3. Välkommen till News55 - nyhetsportalen för dig med livserfarenhet

  Jag och min kollega Fredrik Lundberg startade News55 som en reaktion på den åldersfixering som...

  Artur Ringart
 4. Så har jag lärt mig att leva med min åldersdiabetes

  Jag har Diabetes typ 2 eller åldersdiabetes som sjukdomen också kallas. Och vi är många som bär...

  Artur Ringart
 5. När medias tungviktare hamnar i folkdomstolens giljotiner

  ”Undvik onödig namn- och bildpublicering såvida icke ett oavvisligt allmänintresse så påbjude...

  Paul Ronge
Visa fler erfarna tankar
Annons
Annons
Läs nästa artikel “Resan gav mersmak – det kommer fler” “Resan gav mersmak – det kommer fler”