Annons
Annons
Annons

Sitt inte och tjura i sandlådan, politiker!

Annons

Så har det hänt igen. Det hände i SVT igår, torsdag den 14 september. Dagen då Alliansen sprack igen. Kristdemokraternas Ebba Busch Thor meddelar i direktsändning att hon inte vill stå bredvid Liberalernas Jan Björklund. Ebba vänder sig mot Jan och vinkar. Hon säger att hon gillar Jan Björklund, men inte vill hamna i debatt med sin allianskollega eftersom de har valt olika vägar i frågan om försvarsminister Peter Hultqvists vara eller inte vara.

Först skrattar jag. Sedan börjar jag tänka på politiker som förebilder för landets alla medborgare. Jag tänker också på den fria och intensiva debatten som demokratins livsnerv. Ebba Busch Thor blir närmast upprörd när programledaren upprepar frågan om varför Jan Björklund inte kan komma och ställa sig bredvid. Hon svarar igen och nu med viss upphetsning i rösten att hon inte vill hamna i direkt debatt med honom, och hon säger sig veta att väljarna förstår.

      LÄS MER: Stefan Löfven, lämna inte spelfältet öppet för hatets förespråkare!

Sorry, Ebba Busch Thor – som väljare förstår jag inte. Förstår inte ett skvatt. Du devalverar dig som förebild. Det är ju dessutom så uppenbart att din vägran har att göra med att inte vilja förstärka intrycket av en totalt splittrad opposition. Vi som tittar är faktiskt inte blinda och inte heller korkade. Vi förstår och därför blir effekten rakt den motsatta till vad du velat uppnå. Dessutom, och kanske framför allt, är det så här du som partiledare tycker vi ska uppträda i fikarummet när arbetskompisar tycker olika? Några sätter sig i ena hörnet. Resten i det andra. Vi pratar inte med varandra om de frågor vi tycker olika om. Är det så här man ska bemöta personer i politiken som man normalt samarbetar med, men som man ibland har åsiktskonflikter med? Sätta sig långt från varandra i matsalen. Jo, jag har faktiskt hört av många i riksdagen att sådant förekommer. SD-politiker har ibland fått sitta för sig själva. Och samma sak har även gällt för andra.

Och du Ebba Busch Thor devalverar inte bara dig själv som förebild, du undergräver den viktiga principen i ett samhälle med yttrandefrihet som innebär att man diskuterar med varandra därför att demokratin mår bra av att åsikter bryts mot varandra. Jag förväntar mig faktiskt att våra folkvalda oavsett politisk färg bejakar principen att tala och debattera med varandra. Det förekommer understundom i det privata näringslivet att direktörer vägra att uttala sig, nekar att diskutera med andra. Det är också förkastligt. Men demokratiskt valda företrädare har ett särskilt ansvar att verka i det fria ordets anda.

      LÄS MER: Öppet brev till Stefan Löfven

Ebba Busch Thor, du placerar dig själv mitt i sandlådan beväpnad med både hink och spade. Där sitter du och tjurar och tror att du vunnit slaget genom att vägra prata med dina kompisar. Vad är det man brukar säga? Jo, väx upp! Nu är Ebba Busch Thor till yttermera visso inte ensam om sitt både barnsliga och odemokratiska beteende. Först ut var väl dåvarande folkpartiledaren Bengt Westerberg som lämnade tv-studion i valet 1988 då Ny Demokrati kom in i riksdagen. Ian och Bert skulle ta plats i tv-soffan. Bilderna är klassiska då folkpartiledaren lämnar i något som bara kan uppfattas som en tjurskallig protest. Den gången uppstod en svallvåg av kritik mot Westerberg, som försökte ursäkta sig med att han grattat Ian och Bert bakom kulisserna och före soffprotesten. För tv-publiken var aktionen tydlig – det nya riksdagspartiet var paria. Westerberg vill inte bli befläckad genom fysisk närhet.

Sedan har det fortsatt. Bland annat i valet 2010 då Lars Ohly (V) vägrade sminkas tillsammans med Jimmie Åkesson (SD). Något år senare blev det bråk om placeringen i SVT:s agenda där varken Håkan Juholt (S) eller Lars Ohly ville stå på samma sida om studiobordet som Sverigedemokraterna, mitt emot regerande Alliansen. Olika delar av oppositionen på en kant och regeringen på en annan kant. Också den gången blev det stor uppståndelse och hård kritik mot dessa placeringsfundamentalister.

      LÄS MER: Växer vår inlevelseförmåga med åren?

Numera har alltså anpassningens långsamma verkan tagit ut sin rätt. De barnsliga lekarna i sandlådan är en del av det vardagspolitiska livet. Jag kunde också avstått från att reagera – om det inte varit så att vi lever i ett samhälle där hotet mot demokratin växer och där politiker föraktas i allt mer aggressiva former. Just i det läget behövs politiker med resning och ryggrad. Politiker som står upp i debatten och som respekterar väljarna som fullvuxna och kloka. Politiker som höjer sig över löjliga lekar om vem som ska stå bredvid vem. När nu KD-ledaren dessutom gör en så kraftfull markering förvärras ju förfallet, och fördomar mot våra folkvalda får ny näring.

Jag kunde som sagt valt att vara tyst för att detta kan betraktas som en struntsak. Men tyvärr, misstanken infinner sig, att man i det lilla tyvärr ser en del av det stora. Och klarar inte en partiledare att bete sig normalt i en sådan enkel sak att det är självklart att stå tillsammans med en trätobroder och förklara varför Allianspartierna gick skilda vägar i frågan om försvarsministerns framtid, hur ska man då räkna med att bli betrodd när det gäller hur man ska hantera stora och avgörande mer avgörande frågor?

Tyvärr, Ebba Busch Thor och alla andra som årens lopp gjort punktmarkeringar i placeringsfrågan, ni gör bort er och ni gör också bort en del av ert förtroendekapital. Ni väcker alla ett löjes skimmer över politiken i en tid då vi behöver allt tänkbart allvar och seriositet för stärka tilltron till både enskilda politiker och till demokratin.

Förlåt sandlådespråket, men – skärp er och väx upp!

Annons

Populära erfarna tankar

 1. Artur Ringart: SVT sviker de ensamma i jul

  När jag läste att årets julvärdar skulle vara förinspelade och inte vara med i direktsändning...

  Artur Ringart
 2. Därför tror jag inte ett skit på Leif Östlings ursäkt!

  ”Vad fan får jag för pengarna?” undrar Svenskt Näringslivs ordförande och konstaterar att ha...

  Sverker Olofsson
 3. Först nu inser jag hur värdefull en väl fungerande kropp är

  Länge förnekade jag fakta. Detta kunde absolut inte hända mig, bara andra. Men i somras blev läg...

  Lena Adelsohn Liljeroth
 4. När medias tungviktare hamnar i folkdomstolens giljotiner

  ”Undvik onödig namn- och bildpublicering såvida icke ett oavvisligt allmänintresse så påbjude...

  Paul Ronge
 5. Inför en Metoo-timme på nästa personalmöte

  Det börjar bli många kollegor nu. På båda sidor. Både de som under lång tid burit på skam, sk...

  Kattis Ahlström
Visa fler erfarna tankar

Senaste nytt

 1. 23:20 Bussar stoppades efter blixthalka

  Under torsdagskvällen ställdes samtliga bussturer i Örnsköldsvik in, rapporterar Allehanda. Det...

 2. 23:10 Nordkoreas FN-sändebud möter säkerhetsrådet

  När FN:s säkerhetsråd samlas till möte på ministernivå om krisen på Koreahalvön kommer Nordk...

 3. 23:00 Flera knivhuggna i Nederländerna - två döda

  Minst två personer har dödats och flera har skadats sedan de knivhuggits i staden Maastricht i Ned...

 4. 22:44 Rosa våldsman jagas efter misshandel

  Två skadade personer, en man och en kvinna, hämtades av en ambulans efter att ha kört av vägen i...

 5. 22:14 Nedåt på Wall Street

  USA-börserna backade på torsdagen, bland annat sedan investerarna börjat oroa sig för att Trumps...

Visa fler nyheter
Annons