Strunta i gubbsen, tjejer! - News55
Annons
Annons

Strunta i gubbsen, tjejer!

Äldre farbröder som herrarna Johansson och Parmström har ofta kritiska åsikter om damfotboll. Så har det varit sedan damfotbollen började organiseras. Är det inte åsikter om träningsmängden, byxornas storlek eller tekniken så är det något annat. Jag har aldrig begripit varför det är så provocerande med tjejer som sparkar boll men tror och hoppas att den här oförtjänta kritiken kommer att dö sotdöden. Allt medan vi andra gläds åt våra unga fotbollstjejers framgångar.

Annons
Annons

Jag vägrar låta mig provoceras och är istället glad för Leif Boorks inlägg i den senaste debatten och att det i själva verket har hänt en hel del uppmuntrande saker när det gäller jämställdheten inom bevakningen av idrotten de senaste åren.

När jag anmälde mig till Sportjournalisternas förbund i Stockholm för drygt 30 år sedan blev jag den första kvinnliga medlemmen.  Det var en ganska egendomlig upplevelse att gå på julfest med alla dessa manliga kollegor. Vad jag minns spelade vi kort.

Idag har Sportjournalisterna förbund i Stockholm nästan 500 medlemmar. Av dessa är 59 tjejer.  En glädjande utveckling menar jag som tror på att arbetsplatser där båda könen representeras är mer harmoniska och lyckas bättre.

Det har redan märkts i till exempel Sportnytt, det dagliga sportnyhetsprogrammet i SVT.  Sedan jag slutade på SVT Sport för flera år sedan har det anställts en hel radda kvinnor. Och sedan ett halvår tillbaka visas mycket mer damidrott än tidigare i programmet. Utvecklingschefen på SVT Åsa Edlund Jönsson berättar om att ett tydligt genusarbete med dagliga uppföljningar som har varit framgångsrikt.  Men bakom detta arbete ligger faktiskt ingen kvinna utan en manlig journalist, Patric Hamsch. Äras den som äras bör.

Annons
Annons

Den här utvecklingen har skett lite i skymundan och inte belysts i några medier. Det är lättare att kritisera än att berömma.

Genom SVT Play har också äntligen ridsporten som har en majoritet kvinnliga utövare fått den uppmärksamhet den är värd. Men det finns förstås mycket som skulle kunna vara mycket bättre ur jämlikhetssynpunkt. Här kommer min önskelista:

 • Jag skulle vilja ha åtminstone en kvinnlig fotbollskommentator i TV. Susanna Andrén kommenterar fotboll i radion. Helst skulle jag vilja ja flera stycken.
 • Kvinnliga hockeykommentatorer.
 • Mer gymnastik.
 • Plats för damfotboll i SVT:s Fotbollskväll. Det känns jättekonstigt att damfotbollen bara får uppmärksamhet då det är EM, VM eller OS. Varför låtsas att fotboll för damer inte existerar? Att redaktionen använder sig av en kvinnlig webbredaktör som kommer in och berättar vad tittarna tycker om herrfotbollen räcker inte som något slags alibi.

Så då är vi tillbaka till fotbollen igen. Men eftersom så många småflickor har upptäckt hur roligt det är att lira boll tror jag ändå att utvecklingen kommer att gå åt rätt håll. Även om det tar alldeles för lång tid.

Så strunt i gubbsen, fotbollstjejer, och satsa på EM 2017! Att återväxten finns har ni bevisat.

Populära erfarna tankar

 1. Välkommen till News55 - nyhetsportalen för dig med livserfarenhet

  Jag och min kollega Fredrik Lundberg startade News55 som en reaktion på den åldersfixering som...

  Artur Ringart
 2. Hur är det då möjligt att alla dessa smarta kvinnor hamnat hos Liberalerna?

  Av alla resultat i valet till EU-parlamentet är ett av de mer fascinerande Liberalernas ytterst kna...

  Aina Bergvall
 3. Därför går förtroendet för samhället sönder – och det här kan vi göra åt det

  Är Stockholm för litet? Frågan har knappt ställts tidigare och känns konstig, men är den relev...

  Sverker Olofsson
 4. Den sanna historien om ”bapelsin gubbjävel”

  Skrönor kan vara kul – eller ganska jobbiga. Själv har jag dragits med några stycken i uppemot...

  Ulf Elfving
 5. En dag förvandlades mammografin till ångest och rädsla

  Sköterskan ringde en måndag i slutet av mars. ”Vi behöver ta fler bilder”, sade hon. Veckan i...

  Christina Kellberg
Visa fler erfarna tankar
Annons
Annons
Strunta i gubbsen, tjejer!
Läs nästa artikel Strunta i gubbsen, tjejer! Strunta i gubbsen, tjejer!