Sverker Olofsson: Varför är sparräntan NOLL när storbankerna gör vinster? - News55
Annons
Annons

Sverker Olofsson: Varför är sparräntan NOLL när storbankerna gör vinster?

Dagens Nyheter har varje söndag en mycket intressant uppställning under rubriken ”sparräntor”. Det är bara siffror, siffror men ändå intressant och rätt så talande. När jag gick igenom spalten i söndags började jag tänka på ett par fiktiva pensionärer, som haft en hyfsad inkomst under livet och därmed också bra pension.

Annons
Annons

Tillbaka till spalten i DN. Om man tittar på de fyra svenska storbankerna så är det en enda siffra som gäller. NOLL. Inte spåret av ränta på deras konton. Jag undrar vad det beror på med tanke på deras enorma vinster.

Ur tabellen väljer jag två andra banker. SBAB som är svensk och Santander som är spansk. SBAB ger 0,6 % i ränta och Santander 1,1 %. Gudarna skall veta att ingen är generös med sina räntor, men dom försöker i alla fall. Det finns någon form av respekt för kunden. Sparade pengar skall ge ränta! Mina exempel har också så kallad insättningsgaranti vilket är mycket viktigt. Det är vad vi menar med trygga banker.

Pensionärerna då. Har man haft en bra inkomst och bra pension kan jag tänka mig att man sparat ihop 100 000 Kr. Har man sålt ett hus, vilket inte är ovanligt, så har man kanske 1 miljon på banken. Många gillar inte den osäkerhet som ändå finns i fondsparande och aktier och har därför pengarna på sparkonton.

Annons
Annons

Nu blir det mycket siffror men häng med för det är intressant. Har man dessa pengar på någon av de svenska storbankerna blir räntan inte ett öre. NOLL. Sätter du i stället in dina 100 000 kr på SBAB så blir räntan i alla fall 600 kr och sätter du in miljonen efter husförsäljningen får du en ränta på 6 000 Kr per år på SBAB. Motsvarande siffror för Santander blir 1 100 kr och 11 000 kr efter husförsäljningen.

Det är mycket pengar. En del går till skatt och det är också en skön känsla att kunna bidra till samhällets välfärd. Det är i alla fall en betydligt skönare känsla än att bidra till bankernas höga vinster.

Jag är förmodligen inte ensam om att vara gruvligt besviken på några av storbankerna. Det är som att dom inte fattar hur samhället fungerar och hur vi medborgare tänker. Eller är det ännu värre? Har dom helt enkelt placerat sig i en ekonomisk elit där dom anser sig kunna strunta i våra normer, värderingar och vad vi tycker.

Annons

Förmodligen är vi mitt uppe i dramatiken kring Swedbank. Den dramatiken är ju som allt annat osannolikt. Man vänjer sig och slutar reagera. Det onormala blir normalt. Tänk efter! Miljard på miljard har Swedbank tvättat och det är förmodligen mycket smutsiga pengar. Till det kan läggas att banken är misstänkt svindleri. Riktiga skurkar alltså som naturligtvis skall kickas. Mycket riktigt. Swedbank kickar, men skickar med över 20 miljoner som tröst.

Ordföranden och övriga styrelsen som naturligtvis har mycket stort ansvar får bli kvar med höjda arvoden. Höjda arvoden brukar ju betyda att man gjort ett bra jobb. Är det någon som har missuppfattat något eller gäller andra regler i de här kretsarna.

Jag tror att vi kunder kan känna oss grundligt blåsta. Penningtvätt, svindleri, mångmiljonbonusar och höjda arvoden till de som missköter sitt jobb å ena sidan. Noll procent i ränta, inte ett öre på våra sparkonton å andra sidan. Frågan är om vi inte borde känna oss dumma då vi går med på att våra pengar används till sådant som vi ogillar ända in i märgen.

Kanske det är dags att vi kollar listan Dagens Nyheter riktigt ordentligt nästa söndag

Populära erfarna tankar

 1. Rapport från en frivillig karantän - del sex

  Finns det något som heter Corona-ångest? Plötslig, utan egentlig anledning rinner tårarna. Sucka...

  Marianne Rundström
 2. Jan Scherman: De som mobbat solidariteten borde sätta i halsen

  I Sverige, liksom i andra länder, utfärdas just nu domarna på ackord. Just nu duger inga åtgärd...

  Jan Scherman
 3. Rapport från en frivillig karantän - del fem

  Det är banne mig svårare att pausa livet än att försöka hinna ikapp. Så oändligt många gång...

  Marianne Rundström
 4. Rapport från en frivillig karantän - del fyra

  Det är mycket mer spännande att dra upp rullgardinen här i Karantänen. Är det grått och kyligt...

  Marianne Rundström
 5. Välkommen till News55 - nyhetsportalen för dig med livserfarenhet

  Jag och min kollega Fredrik Lundberg startade News55 som en reaktion på den åldersfixering som...

  Artur Ringart
Visa fler erfarna tankar
Annons
Annons
Läs nästa artikel Sverker Olofsson: Varför är sparräntan NOLL när storbankerna gör vinster? Sverker Olofsson: Varför är sparräntan NOLL när storbankerna gör vinster?