Vad är det med svenska män? - News55
Annons
Annons

Vad är det med svenska män?

Annons
Annons

Vad är det med svenska män?

Det är ju nästan så att man  får skämmas över sitt eget kön. I helgen avslutades skid-VM. Sverige tog fem  medaljer – två guld, två silver och ett brons. Fantastisk medaljskörd – av damerna. För det var våra  unga kvinnor som bärgade hela medaljskörden. De svenska männen gjorde det sämsta skid-VM:et sen 1999.

I helgen avverkades också Vasaloppet. Detta kanske mest ursvenska av alla idrottsevenemang. Ett lopp där urstarka karlar från Ernst Alm till Mora-Nisse och Janne Stefansson utmärkt sig. Men inte längre. Det blev norsk seger för sjunde gången i rad i herrklassen. Bäste svensk nia! Det är allt tur att Mora-Nisse med sina nio segrar slapp uppleva detta.

Men allt var inte heldystert längs den norska paradstråket från Sälen till Mora. Numera finns det gudskelov en damklass. Där blev det förstås dubbelt svenskt.

Och tro inte att det bara handlar om längdskidåkning. SvD:s förnämlige sportkrönikör Anders Lindblad erinrade i en krönika i förra veckan om att i senaste sommar-OS:et tog Sverige hem elva medaljer – svenska damer tog åtta, svenska män tre.

Och i senaste vinter-OS:et var fördelningen lika ojämn: Tjejerna vann tio medaljer, killarna fyra.

Annons
Annons

Jag tänker inte försöka mig på någon förklaring. Jag vet inte vad det beror. Jag är helt övertygad om att svenska herrlandslag får minst samma resurser för sina förberedelser. Men det kommer inga nya stjärnor på herrsidan medan tjejlaget spottar fram nya ess hela tiden.

Om det bara handlade om sport vore väl den manliga svagheten inte så mycket att uppröras över. Men tyvärr stannar det inte där. Det är ju välkänt att tjejerna klarar sig bättre i utbildningsväsendet. Bättre betyg i skolan och fler kvinnor vid universiteten. Det har ju t o m på senare ifrågasatts hur universitetstjejerna ska hitta attraktiva män att bilda familj med, när deras manliga studiekompisar presterar så mycket sämre.

Men i ett avseende utgår jag från att männen fortfarande är överlägsna, trots att deras begåvningsnivå uppenbart inte motiverar det-  deras löner. De är enligt all statistik, tror jag, betydligt högre än kvinnornas.

Jag tror att det är först när kvinnor också i lönesättningen får ett kvitto på  att de är högpresterande, som unga män får sig en tankeställare. Nu har signalen från arbetsgivare varit att det inte spelar så stor roll om de satsar på kvalificerade studier, eftersom de ändå tjänar bättre.

Annons

Självklart handlar det också om föräldrars attityder. De måste ställa större krav på att deras killar sköter skolarbetet och uppmuntrar de unga slöfockarna till akademisk utbildning.

Men allt är ändå inte nattsvart. Framgångsrikaste svensk i friidrotts-EM under helgen  var ändå en man. Thobias  Nilsson Montler tog silver i längdhopp. Alltid något.

Populära erfarna tankar

 1. Sverker Olofsson: Vad är det partistrategerna inte förstår?

     

  Sverker Olofsson
 2. Välkommen till News55 - nyhetsportalen för dig med livserfarenhet

  Jag och min kollega Fredrik Lundberg startade News55 som en reaktion på den åldersfixering som...

  Artur Ringart
 3. Hur kunde hon inte bli Årets Svensk?

  Tidningen Fokus har utsett Jens Ganman till Årets Svensk 2019. Ganman kallas satiriker och provo...

  Aina Bergvall
 4. Den digitala döden

  Nisse föddes en dag i början av februari för ganska många år sedan. Sådant har Facebook koll p...

  Aina Bergvall
 5. Den sanna historien om ”bapelsin gubbjävel”

  Skrönor kan vara kul – eller ganska jobbiga. Själv har jag dragits med några stycken i uppemot...

  Ulf Elfving
Visa fler erfarna tankar
Annons
Annons
Läs nästa artikel Vad är det med svenska män? Vad är det med svenska män?