Vem är jag att fördöma en svensk som äter svenskt - men blir det inte tråkigt? - News55
Annons
Annons

Vem är jag att fördöma en svensk som äter svenskt – men blir det inte tråkigt?

Annons
Annons

Nyss hemkommen från en mindre stad på Spaniens sydkust funderar jag lite på hur olika vi människor är. För mig har lusten att resa alltid sammanfallit med chansen att få prova på nya maträtter, att få testa främmande smaker. Det har varit ett viktigt skäl till att jag packat min väska och gett mig iväg.

      LÄS MER: Upptäck ett helt nytt Spanien

Men just på denna lilla spanska ort där jag befann mig förra veckan håller just nu en affär som enbart säljer svenska varor på att göra stor succé. Och om bara några veckor kommer det att öppnas en svensk korvkiosk på stranden.

När jag var ung, på 50-60-talet, reste få pensionärer ut i Europa. De hade helt enkelt inte råd. Men en kvinna som min mamma kände längtade så mycket ut i Europa att hon gav sig iväg. För säkerhets skull packade hon ner bruna bönor och fläsk i väskan. Vi fnissade lite åt henne.

Och några år senare, i slutet av 60-talet då svenskarna började åka till solen på Kanarieöarna, skrattade vi lite åt turisterna som bara åt ”svenska köttbullar”.

      LÄS MER: “Rör inte vår svenska jul”

De senaste åren har vi rest som aldrig förr och lärt oss att äta en massa exotiska varor. Ibland så exotiska att man inte vetat vad man ätit.

Annons
Annons

Jag minns för ett tiotal år sedan då jag befann mig på en kinesisk restaurang långt ute på den kinesiska landsbygden. Här fanns ingen meny på något annat språk än kinesiska så man fick blunda och peka. In kom något som såg ut som små vita pastakuddar. Det var bara det att de var fyllda med otaliga små ben. Det visade sig vara ankfötter. Definitivt inte det godaste jag ätit men en rolig upplevelse som jag inte vill vara utan.

Jag har vänner av båda sorterna – de som alltid väljer det de aldrig har ätit förut från menyn för att de vill uppleva något nytt och de som alltid tar det säkra före det osäkra och äter kött och pommes ”för då vet man vad man får”.

      LÄS MER: På menyn med Sven & Karin (podd)

För den senare kategorin turister är affären i Spanien perfekt. Här finns allt som en hemlängtande svensk kan önska sig; Bregott, Ballerina, mjukost, Annas pepparkakor, Löfbergs Lila och Svinto. Ja, till och med lådvin. Om du vill kan du också köpa en kopp nybryggt kaffe och en kanelbulle och fika där.

Och om några veckor kan du alltså köpa en grillad med bröd och Bostongurka på stranden. Och vem är jag att fördöma en svensk som är sugen på en korv eller en Falu Rågrutmacka?

Annons

Möjligen skulle jag vilja försöka ingjuta lite mod i dessa försiktiga konsumenter och få dem att någon gång testa de goda spanska korvarna eller varför inte lite tapas. Och att köpa frysta fiskpinnar känns lite onödigt när fiskebåtarna kommer in med färsk fisk bara några hundra meter från affären.

För ärligt talat ­- blir det inte lite tråkigt om allt är likadant som hemma? Nej, länge leve olikheterna!

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Populära erfarna tankar

 1. Sverker Olofsson: Vad är det partistrategerna inte förstår?

     

  Sverker Olofsson
 2. Välkommen till News55 - nyhetsportalen för dig med livserfarenhet

  Jag och min kollega Fredrik Lundberg startade News55 som en reaktion på den åldersfixering som...

  Artur Ringart
 3. Hur kunde hon inte bli Årets Svensk?

  Tidningen Fokus har utsett Jens Ganman till Årets Svensk 2019. Ganman kallas satiriker och provo...

  Aina Bergvall
 4. Den digitala döden

  Nisse föddes en dag i början av februari för ganska många år sedan. Sådant har Facebook koll p...

  Aina Bergvall
 5. Den sanna historien om ”bapelsin gubbjävel”

  Skrönor kan vara kul – eller ganska jobbiga. Själv har jag dragits med några stycken i uppemot...

  Ulf Elfving
Visa fler erfarna tankar
Annons
Annons
Vem är jag att fördöma en svensk som äter svenskt - men blir det inte tråkigt?
Läs nästa artikel Vem är jag att fördöma en svensk som äter svenskt – men blir det inte tråkigt? Vem är jag att fördöma en svensk som äter svenskt – men blir det inte tråkigt?