Visst är det märkligt att vi söker oss till dödligt våld - News55
Annons
Annons

Visst är det märkligt att vi söker oss till dödligt våld

Att år efter år läsa om detta elände, som till stora delar också är verkligt, påverkar sannolikt vår bild av samhället. En ”skönlitterär” bok med sympatiska karaktärer tränger dessutom in djupare under huden än debattprogram. Min gissning är att många genom dessa böcker uppfattar situationen i Sverige som snudd på hopplös.

Annons
Annons

Valet är överståndet, resultatet oklart och frågorna obesvarade. Hur kunde det bli så här? Och vad händer nu?

I valrörelser – jag har varit med om många – hör det till spelet att oppositionen målar verkligheten i dova färger medan den regerande sidan utnyttjar palettens ljusa nyanser. I den delen var den nyss avslutade valrörelsen inget undantag.

Men hur formas vår världsbild, bortsett från att vi starkt påverkas av den egna ekonomin, eventuell bostadsbrist och allmänna fysiska skavanker?

Här på News55 har jag i en tidigare krönika irriterat mig över att nyhetsmedia så gärna frossar i olyckor, död, skandaler och konflikter. De må vara verkliga och sanna men lika sanna och verkliga är ju genombrott i medicinsk och teknisk forskning, allt fler överlevande små barn och ökad läskunnighet i tredje världen. Men i de flesta mediers skruvade logik är goda nyheter ofta ointressanta nyheter.

Förr i världen, påstås det, stod bildning högt i kurs. Att kunna recitera dikter, spela ett musikinstrument, känna namnen på växter och fåglar samt till exempel veta vad som hände 1866 (ståndsriksdagen avskaffades) var självklarheter.

Annons
Annons

Kunskap är ingen svåråtkomlig källa i dag men listan över de mest sålda böckerna i Sverige toppades 2017, liksom tidigare år, ändå av svenska deckare eller kriminalromaner. Lagercrantz, Kepler, Läckberg, GW Persson, Lapidus, Jungstedt, Rudberg…

Jag avser inte att moralisera över läsvanor och flera av dessa författare skriver både underhållande och bra. Men visst är det märkligt att vi år efter år söker oss till dödligt (underhållnings-)våld.

Det intressanta i dessa deckare är egentligen inte morden eller det tröttande polisarbetet, utan de parallella historier som löper och som samtliga handlar om ”vardagspusslet”.

För inte nog med att det kan vara livsfarligt att vistas på Gotland (många deckare utspelar sig där) eller bo i regniga Ystad så har böckernas polishjältar och -hjältinnor ett smärre helvete med trassliga relationer, smitthärdar på dagis, inställda busslinjer, resursbrist i skolorna, väntan på höftoperation och oro för hur gamla pappa behandlas på äldreboendet.

Att år efter år läsa om detta elände, som till stora delar också är verkligt, påverkar sannolikt vår bild av samhället. En ”skönlitterär” bok med sympatiska karaktärer tränger dessutom in djupare under huden än SR:s och SVT:s debattprogram.

Annons

Min gissning är att många genom dessa böcker uppfattar situationen i Sverige som snudd på hopplös. Möjligen finns här också en ledtråd till Sverigedemokraternas remarkabla framgångar.

Jag röstar själv på ett parti som är starkt kritiskt till samhällsutvecklingen men väljer numer bort deckare till förmån för faktatidningar med annan nyhetsvinkel (som Forskning & Framsteg och Axess) och historiska romaner, som också ger ett annat perspektiv på tillvaron. Det var inte alltid bättre förr…

Nej, valarbete och röstning handlar inte om att förneka fakta, däremot om att finna lust till engagemang och förändring. Så om det ökade valdeltagandet får fler att vilja arbeta politiskt är mycket vunnet.

 

Populära erfarna tankar

 1. Sverker Olofsson: Vad är det partistrategerna inte förstår?

     

  Sverker Olofsson
 2. Välkommen till News55 - nyhetsportalen för dig med livserfarenhet

  Jag och min kollega Fredrik Lundberg startade News55 som en reaktion på den åldersfixering som...

  Artur Ringart
 3. Den sanna historien om ”bapelsin gubbjävel”

  Skrönor kan vara kul – eller ganska jobbiga. Själv har jag dragits med några stycken i uppemot...

  Ulf Elfving
 4. "Senior" vid 55 - är det ett skämt?

  2016 fyller jag och drygt 116 000 andra svenskar 55 år och bjuds in i den stora seniorfamnen. Vi ka...

  Maria Fröjdh
 5. En dag förvandlades mammografin till ångest och rädsla

  Sköterskan ringde en måndag i slutet av mars. ”Vi behöver ta fler bilder”, sade hon. Veckan i...

  Christina Kellberg
Visa fler erfarna tankar
Annons
Annons
Läs nästa artikel Visst är det märkligt att vi söker oss till dödligt våld Visst är det märkligt att vi söker oss till dödligt våld