Annons
Annons
Annons
Annons

Så får du ditt gamla tak att se ut som nytt

Vänta, vänta! Innan du byter taket på ditt hus bör du överväga en behandling istället. Du sparar både pengar och ökar livslängden betydligt på ditt befintliga tak. Dessutom kommer ditt gamla tak att se ut som nytt.

Ditt hustak ska under årtionden skydda dig från regn, vind, snö, is och gassande sol. Men dessa element tillsammans med luftföroreningar sliter hårt på taket, och med tiden minskar takets motståndskraft mot yttre påverkan. Många husägare räknar därför med att taket så småningom måste bytas ut. Men med rätt behandling kan ditt tak hålla betydligt längre än vad du räknat med och du slipper byta i onödan. En vaxbehandling ser dessutom till att mossa och alger, som binder fukt som tränger igenom taket, håller sig borta under många år framöver.

– Genom att behandla taket kan man spara mellan 75-85 procent för vad ett takbyte annars skulle kostat. Dessutom slipper man en massa arbete som kan ta veckor. En behandling tar bara två dagar att göra, säger Daniel Ljungskog, takexpert och besiktningsman på Decatak.

Decatak har över 25 års erfarenhet av behandling och takrekonditionering och är ledande i branschen. Bland företagets kunder hittar man bland annat Sveriges största bostadsrättsföreningar som HSB och Riksbyggen. Genom åren har Decatak vunnit flera utmärkelser och även nominerats till gasellföretag av Dagens Industri. Det som framför allt skiljer Decatak från konkurrenterna är metoden att få gamla tak att se nya ut igen genom ensamrätt på patenterade takprodukter. I det ingår bland annat en vaximpregnering, som i sig förlänger taklivslängden ytterligare.

– En del i behandlingsprocessen är finishen som görs med vårt skyddande vax. Takpannan blir vattenavvisande med en pärlande effekt. Det blir också självrengörande och ser till att alger, fläckar och mossa fäster inte på samma sätt, säger Fredrik Murray, besiktningsman på Decatak.

Alla takbehandlingar som genomförs av Decatak omfattas av en tio-års garanti. Produkterna som används vid behandlingen är dessutom vattenbaserade och fria från kemikalier.

– En behandling är inte bara mer prisvärd utan också mer miljövänlig än att byta ut ett tak. Gamla pannor får ökad livslängd och håller dessutom ofta bättre än nya. Samtidigt ökar du också värdet på din villa efter en genomförd behandling, säger Daniel Ljungskog.

Takbehandlingen steg för steg

Tillfälle 1: Rengöring & översyn
Först görs en kostnadsfri besiktning. Taket tvättas i två omgångar med en specialanpassad högtryckstvätt och en robottvätt som rengör ner i minsta por. Tvätten görs också för att blottlägga eventuella sprickor. Endast kallvatten används.

Tillfälle 2: Försegling
Vid nästa besök förseglas eventuella sprickor och en miljövänlig grundmålning görs av taket. Förseglingen fyller igen porerna och lämnar en fuktig jämn yta. I detta skede kan du också bestämma om du vill lägga en ny färg på taket.

Tillfälle 3: Toppmålning & vaxbehandling
Nu är det dags för toppmålning som görs tillsammans med unika Decataks vaxbehandling – vilket ger taket ”gore-tech”-funktionen – en extremt slitstark yta som är självrengörande och vattenavvisande. Vaxet är patenterat och Decatak har ensamrätt på det. Alltid 10 års garanti!Andra läser just nu

 1. Årets julklapp 2019 – en mobillåda

  Handelns Utredningsinstitut, HUI Research, har för trettioandra året utsett årets julklapp: en mo...

 2. 5 roliga halloweenpyssel för barn och vuxna!

  Erfarna Hus & Hem har hittat roliga halloweenpyssel som passar både för barn och vuxna och s...

 3. Så komposterar du för att lyckas

  Hur gör man när man komposterar? Det kan kännas aningen diffust till en början, innan du blivit...

 4. Så inreder vi vardagsrummet i höst - 5 tips

  När hösten gör intåg och det blir kallare utomhus byter vi altanhäng mot soffhäng. Vi flyttar...

 5. Så hittar du kantareller!

  Den 1 september är det Svampens dag. Här får du några tips på hur du hittar skogens guld – ka...