Hela den här sidan är en annons

Lise-Lotte, 71: ”Nu har jag en trygghet och behöver inte vända på slantarna”

När kommunen tvingade 71-åriga Lise-Lotte Almqvist att dra in kommunalt vatten fanns två alternativ – att sälja sommarhuset eller att låna pengar. När banken sagt nej till lån hittade hon ett brev från Svensk Hypotekspension.

Lise-Lotte och Sten Almqvist hade det bra med varsin pension som gott och väl räckte för vardagens goda. Men en dag i våras blev Sten sjuk och tre veckor senare var Lise-Lotte änka. Mitt i sorgearbetet tvångsanslöt kommunen deras sommarstuga till det kommunala vattennätet.

– Vi hade sommarvatten och vattendunkar. Det fungerade jättebra. Nu kom en räkning på 160 000 kronor med 14 dagars betalningstid, berättar Lise-Lotte Almqvist.

Lise-Lotte kände sig frustrerad, för anslutningen till kommunalt vatten förde med sig ytterligare utgifter. Utöver en dyr vattenpump även allehanda utgifter för rörmokare, elektriker och eventuellt också ett byte av stugans gamla vattenledningar och armaturer.

– Jag sökte lån på min bank, men trots att jag har varit kund hos dem länge brydde de sig inte om att se över min situation, säger Lise-Lotte Almqvist.

Ett brev på hallgolvet

Funderingarna var många. Skulle hon sälja lägenheten och flytta ut på landet? Men när hösten kom märkte hon hur tomt det blev därute. Lägenheten var trots allt hennes trygghet. Hemma på hallgolvet fann Lise-Lotte Almqvist ett brev från Svensk Hypotekspension. Hon satte sig ner för att läsa och fyllde sedan i blanketten som följde med brevet. Några dagar senare lade hon svarsbrevet på lådan och tänkte ”Det får bära eller brista”.

En Hypotekspension är ett lån där huset eller lägenheten utgör säkerheten. För att få ta ut en Hypotekspension ska man ha fyllt 60 år och äga en bostadsrätt som är värd minst 500 000 kronor eller en villa/fritidshus som är värd minst 900 000 kronor. Lise-Lotte Almqvist, med både bostadsrätt och fritidshus, uppfyllde dessa krav utan problem.

Pengar som kommer väl till användning

Svensk Hypotekspension beviljar lån upp till 45 procent av en fastighets totalvärde, beroende på vilken ålder låntagaren har. Är fastigheten värderad till 2 miljoner kronor kan en 70-årig person låna upp till cirka 700 000 kronor. Efter rådgivning bestämde sig Lise-Lotte Almqvist för att låna 150 000 kronor. Pengarna ska nu främst användas till att betala för de nya utgifterna i och kring sommarhuset.

– Många kommer till oss i tidiga 70-årsåldern just när pengarna inte räcker. Då finns möjligheten att stärka sitt kapital med en Hypotekspension. Vi vill såklart att så många som möjligt ska veta att den möjligheten finns, berättar Nils Ingvarson på Svensk Hypotekspension.

– Nu har jag en trygghet och behöver inte vända på slantarna. Om inte Svensk Hypotekspension hade funnits hade jag blivit tvungen att sälja landet. Och det vill jag ju inte, säger Lise-Lotte Almqvist.