Nu är det möjligt – gör ett linsbyte och se saker som förr - News55

Hela den här sidan är en annons

Nu är det möjligt – gör ett linsbyte och se saker som förr

Det tar bara 15 minuter per öga och alla synfel, såsom närsynthet, översynthet, astigmatism (brytningsfel) och ålderssynthet, går att korrigera. Med ett linsbyte åtgärdar du ålderssynthet och slipper läsglasögon och grå starr när du blir äldre.

Det börjar med att du får svårt att läsa nyheterna och SMS i mobiltelefonen. Då anpassar du dig efter situationen och köper läsglasögon för att göra något åt saken. När du tittar upp igen är allt suddigt och då måste du ta av dig läsglasögonen igen. 

Läsglasögonen följer dig sedan, var du än går. Du tror kanske att det inte går att göra något åt ditt åldersrelaterade synfel? Men det stämmer inte. Det går att korrigera ålderssynthet. Det finns nämligen en naturlig lins i ögat och med åldern stelnar den linsen och det gör att du ser grumligt. När linsen blir stel kan ögat inte hitta fokus och då blir det svårt för dig att se.

Med en linsbytesoperation (RLE) (https://www.memira.se/ogonoperationer/linsbyte/) ersätter man den här stela linsen men en ny och konstgjord lins. Då ser du skarpt både på nära håll, på mellanavstånd och på längre håll. Du slipper grå starr i framtiden och kan kasta läsglasögonen. När du gör en linsbytesoperation går man in i ditt öga och byter ut den gamla, grumliga linsen mot en ny konstgjord lins. Den här nya linsen är anpassad efter ditt synfel, efter ålderssynthet, och det tar bara 15 minuter per öga.

Programledare nöjd med linsbytesoperation

Det går inte att åtgärda ålderssynthet med en ögonlaserbehandling utan när ögats naturliga lins blivit stel så gör man en linsbytesoperation. Kristin Kaspersen, 50, beslöt sig för att göra en synkorrigering mot sin ålderssynthet. Med ett linsbyte skulle hon slippa glasögon och progressiva linser och på sin arbetsplats, i studion, var den torra luften besvärlig för hennes ögon. Hon var nervös inför linsbytesoperationen, och tyckte att det var lite läskigt att en läkare skulle gå in i ögat, men efter den förberedande undersökningen (https://www.memira.se/ogonoperationer/forundersokning/) kände hon sig lugnare. På sin Instagram skrev hon “Idag är jag så glad att jag gjorde det!”

Ett minne blott. Foto: Unsplash

Så vet du när du behöver göra linsbyte

Ålderssynthet är ett synfel som inte går över utan förvärras med åldern. Ett tecken på ålderssynthet är att du automatiskt drar tillbaka handen för att skapa distans mellan ögat och texten. Du får svårt att hitta fokus och behöver därför ta till läsglasögon. När du gör en linsbytesoperation kan du använda en lins med flera slipningar och på så vis anpassa slipningen efter funktionalitet och ditt faktiska behov.

Har du mycket torra ögon, tunna hornhinnor eller vissa sjukdomar kan du bli nekad ett linsbyte. Med det sagt bör du definitivt gå på en undersökning iallafall. Får du avslag så behöver du ju inte fundera mer på saken. Vill du och får du göra ett linsbyte så kan du ju börja fundera på allvar när du gjort undersökningen.

Det finns även en annan metod som heter linsimplantat (EVO Visian ICL) (https://www.memira.se/ogonoperationer/linsimplantat-icl/). En extra lins läggs då in i ditt öga och den gamla linsen tas ut. Du får alltså en lins utöver din befintliga lins. Den här metoden är bra för de med tunna hornhinnor eller stora synfel.

Därför ska man göra en linsbytesoperation

Du slipper förstora texten i mobilen för att kunna läsa SMS och du kan läsa alla texter, både små och stora. Det här “av-och-på-livet” med läsglasögon är jobbigt.

Efter operationen ser du skarpt, men är känslig för ljus eftersom dina pupiller vidgat sig. Detta brukar dock gå tillbaka efter ett dygn ungefär. Hjärnan anpassar sig till den nya linsen och hittar nya fokuspunkter i samspel med ögonen. Det finns en infektionsrisk efter operationen, men den är låg. Efter operationen ska man inte träna, bada bastu eller rykta hästar i stallet och man ska inte vistas i miljöer som innebär en ökad risk för ögoninfektion.

Här kan du läsa mer om undersökningen.Fakta om linsbyte (RLE)

  1. Ålderssynthet utvecklas vanligen i 50-årsåldern
  2. En linsbytesoperation och en gråstarrsoperation utförs med samma metod
  3. Genom linsbyte korrigerar du ditt synfel och slipper grå starr
  4. 3 av 4 kan göra ett linsbyte

Läs mer om undersökningen här.