Hela den här sidan är en annons

Så får du mer pengar att leva för som pensionär

På äldre dagar kan det vara svårt att få pengarna att räcka till om man till exempel vill resa, renovera köket eller köpa en ny bil. Ett sätt att dryga ut pensionskassan är att belåna sin bostad och ett smidigt lånealternativ är en låneform som heter Hypotekspension.

För de flesta innebär pensioneringen en ekonomisk omställning. Samtidigt äger många äldre sina bostäder och har i stort sett betalat av lånen på dem. Bor man i en tätort betyder det ofta att man sitter på en guldgruva, då bostaden stigit i värde. Men guldet kan vara svåråtkomligt eftersom man oftast inte har någon tanke på att flytta.

“Hypotekspension kan man ha livet ut”

I England och USA har man sedan länge både uppmärksammat pensionsproblematiken och funnit en lånelösning som i Sverige motsvaras av Hypotekspension. På Seniormässan som nyligen ägde rum i Malmö förklarade Nils Ingvarson från Svensk Hypotekspension AB skillnaden mellan de olika typer av lån som marknaden erbjuder.

– Fram till helt nyligen erbjöd bankerna tidsbegränsade seniorlån som skulle betalas tillbaka efter tio år. Detta betydde att man som låntagare kunde tvingas till att sälja sin bostad när man skulle betala tillbaka. Hypotekspension kan man ha livet ut, berättade Nils Ingvarson.

35 procent av fastighetsvärdet kan bli reda pengar

På juridiskt språk kallas Hypotekspension för kapitalfrigöringskredit och principen är enkel: En person som äger sin bostad kan använda den för att frigöra kapital. Kravet för att bli kund hos Svensk Hypotekspension är att man ska ha fyllt 60 år. Bostaden kan belånas med upp till 45 procent av dess totala värde, beroende på vilken ålder man är.

– Har man en bostad som är värd två miljoner och är 72 år, kan man låna upp till 680 000 kronor. Det fiffiga är att man inte behöver betala räntan förrän i efterhand. Det betyder att lånekapitalet inte urgröps av löpande betalningar av ränta, berättar Nils Ingvarson.

Jämfört med ett vanligt bolån brukar våra räntor ligga två till två och en halv procent högre. Anledningen är konsumentfördelar såsom att räntan inte behöver betalas förrän när fastigheten säljs, exempelvis när ägaren ska flytta till mindre bostad eller i händelse av dödsfall. Skulle husets värde sjunka finns dessutom en skuldfrihetsgaranti som gör att ingen riskerar att lämna en skuld efter sig.

Har hjälpt drygt 10 000 kunder

– Många äldre klarar inte en kreditbedömning på banken och får avslag. Våra kunder klarar lättare en kreditbedömning eftersom de inte betalar några löpande räntor, säger Nils Ingvarson.

Svensk Hypotekspension har hjälpt mer än 10 000 kunder. Många av dem har inte tagit ut maxbeloppet på en gång utan ”fyllt på” sin pension när de behövt extra pengar. Enligt Nils Ingvarson används det extra kapitalet till att sätta guldkant på vardagen. Väldigt många reser, andra renoverar och fixar till därhemma. Många väljer också att ge barn och barnbarn ett förskott på ett framtida arv. Inte sällan för att själva få ta del av barnens glädje.

– Många kommer till oss i tidiga 70-årsåldern just när tjänstepensionen har tagit slut och pengarna inte räcker. Då finns möjligheten att stärka sitt kapital. Vi vill såklart att så många som möjligt ska veta att den möjligheten finns, säger Nils Ingvarson.