Så undviker du vårförkylningen - News55

Hela den här sidan är en annons

Så undviker du vårförkylningen

Med vårvindarna kommer inte bara värme utan också en uppsjö förkylningsvirus. Genom att ta del av några klassiskt enkla råd – och ett relativt nytt – reducerar du risken att drabbas av den där jobbiga vårförkylningen.

Känslan kommer plötsligt. Du blir hängig, småfebrig och yr. Det börjar klia i halsen eller så känner du att du måste snyta dig – för fjärde gången på en kvart. Men du är frisk. I alla fall nästan. Om du bara ger ditt immunförsvar lite uppbackning kanske du kan mota bort den där typiska vårförkylningen. Låt oss ta det från början:

En urgammal sjukdom
Förkylningar har, namnet till trots, ingenting med nedkylning att göra. En förkylning startar med ett förkylningsvirus sätter sig i dina övre luftvägar. Man brukar säga att det finns hundratals virus som kan ge upphov till förkylning om det råkar hamna i munnen, näsan eller svalget. Men många gånger motar kroppens immunförsvar bort det utan att du märker någonting.

Har du otur, kanske för att ditt immunförsvar är tillfälligt försvagat, får viruset fäste och symtom uppstår. Du börjar hosta, nysa och näsan rinner. Det är kroppens sätt att försöka bli kvitt den lilla inkräktaren som snabbt kan föröka sig och i värsta fall göra dig sängliggande. I genomsnitt får vuxna svenskar två till tre förkylningar per år och en förkylning kan pågå allt från några få dagar till ett par veckor. Så har det varit sedan urminnes tider. Men det finns faktiskt sätt att minska risken för att bli sjuk.

Viktigt med mun- och handhygien
För och främst: Undvik att träffa folk som är förkylda. När någon nyser lägger sig viruset i luften. Om du måste gå ut eller träffa andra människor, varför inte göra som japanerna? Av hänsyn till andra bär den förkylde japanen munskydd, exempelvis i tunnelbanan. Vill du också minimera risken för luftburen smitta kan du självklart också bära munskydd. Helt enkelt för att förkylningsvirus sprids genom luften.

Det är svårt att undvika ett luftburet virus. Inte minst för att det klibbar fast och ”landar” lite här och var. När svininfluensan kom till Sverige 2009 uppmärksammades vikten av handhygien. Allt fler började tvätta händerna och att använda handsprit, vilket faktiskt minskade antalet förkylningar. Ett annat enkelt sätt att undvika förkylning är att hålla händerna borta från mun, ögon och näsa.

Eftersom förkylningsviruset, som vi skrev inledningsvis, kan motas bort av kroppen gäller det att stärka kroppens immunförsvar. Det gör du enklast genom att regelbunden sömn, genom att dricka mycket vatten och genom att undvika stress.

Munspray förebygger förkylning
Ett nytt sätt att stötta immunförsvaret är att använda ColdZyme så snart du märker att du börjar bli förkyld. Genom att använda denna munspray bildas en skyddande barriär som hindrar förkylningsviruset att föröka sig i munhåla och svalg. Därmed kan du alltså förhindra att förkylningen bryter ut. ColdZyme är receptfritt och säljs alla apotek.

Under en sexmånaders studie testades ColdZyme på förskolepersonal. Resultatet visar att ColdZyme reducerade frånvaron från 7,4 till 4,1 sjukdagar. Värt att notera är också att flertalet deltagare i studien också upplevde förkylningen som lindrigare än normalt.

 

 5 tips som håller vårförkylningen borta

  • Tvätta händerna ofta
  • Undvik att peta dig så ofta i näsa, mun och ögon
  • Stärk immunförsvaret genom att se till att du är utvilad
  • Minimera vardagsstressen
  • Använd ColdZyme munspray så snart du känner förkylningssymtom