Hälsotema i veckans Sven & Karins Meny - News55
Annons
Annons

Hälsotema i veckans Sven & Karins Meny

Det är hälsa på schemat när Sven Ekberg och Karin Fransson tar tag i dagens meny.

Gott, lättlagat och hälsosamt med sensommarens fina råvaror. Bönfrossa, nyttigt bröd och gröna smoothies får vi höra mer om i detta avsnitt. Även chokladmousse slinker in i bilden, men med en touch av hälsosamma ingredienser, och helt utan socker. Och så lite vin, i måttliga mängder såklart.

 

Recept:

Grön Smoothie

1 avocado

2 päron eller äpple

ca 80-100 g färsk spenat

3 kvistar färsk mynta

3 kvistar färsk basilika

½ liter kallt vatten, ev. mineralvatten

2 msk limesaft + 1 msk fint rivet skal

½ msk honung eller ½ tsk Steviapulver (efter tycke)

Dela avokadon och ta ur kärnan, ta ut fruktköttet med en liten sked och lägg ner i en mixerskål.

Skölj spenaten väl och hacka den sedan, lägg ner till avokadon.

Tvätta päronen eller äpplena och kärna ur dem, skär dem sedan i grövre bitar med skalet kvar, om inte päronens skal är för hårt, skala de lite lätt i så fall. Lägg ner i mixerskålen.

Plocka av bladen från myntan och basilikan, hacka grovt över oh lägg ner i mixerskålen.

Till sätt limeskal och saft samt honung eller Steviapulver.

Häll ner hälften av vattnet och kör långsamt igång mixern, öka hastigheten och tillsätt sedan resten av vattnet, kör tills det blivit en grön smoothie.

Smaka av med ev. mera socker eller lite mera vatten om konsistensen är för tjock.

En klorofyllstinn smoothie som ger en fin startspark på morgonen, har man förvällda nässlor i frysen kan man med fördel blanda i lite av dem och halvera spenatmängden, det är en otrolig återhämtare om man känner sig lite trött.

Mörk chokladmousse utan ägg, mjölkprodukter och socker

200 g mörk choklad med minst 60 % kakao

1,8 dl vatten (varmt men ej kokande)

Lite steviapulver efter tycke
Smält chokladen sakta på svag värme eller i microvågsugnen.

Rör sakta i det varma vattnet, rör eller vispa lätt tills det blivit en homogen, lätt flytande massa.

Rör ev. ner steviapulver eller honung om så önskas.

Flytta nu över till en skål, sätt ner skålen i ett kallt isbad.

Ta fram en elvisp och börja sakta vispa i chokladen, vispa tills det börjar bli en luftig och mera stabil massa som ser ut och är en chokladmousse.

Sluta vispa så fort det blivit på det viset, vispar man för länge, kan det bli en smulig mousse.

Skeda upp i glas och servera genast.

Vill man så kan man naturligtvis sätta en klick vispad grädde ovanpå, då är det fortfarande en mager mousse.

Sätt inte moussen i kylskåpet, då hårdnar den!

Låt moussen stå framme i rumstemperatur om den inte ska ätas med detsamma.

Hälsosamt fullkornsbröd utan att knåda

5 dl vatten

1 tärning färsk jäst

300 g dinkelfullkornsmjöl

200 g vetefullkornsmjöl

1,5-2 tsk salt

2 msk Agavesirap

4 msk balsamvinäger (brun)

150 g blandade frö som pumpakärnor, solrosfrö, linfrö

Blanda varmt vatten med jäst och rör tills jästen har löst upp sig.

Tillsätt 300 g dinkelfullkornsmjöl och rör med elvisp, då med degkrokar tills mjölet arbetats in.

Nu är det en flytande deg, tillsätt vetefullkornsmjöl och salt, rör vidare tills mjölet har arbetats in.

Nu är det en mera seg klibbig deg, tillsätt fröblandningen och vinägern samt agavesirapen, rör vidare tills allting har blandat sig väl och degen är lätt kladdig men ändå sammanhållande, när du tar ut degkrokarna ska det inte fastna allt för mycket deg på krokarna, skulle degen kännas alldeles för lös, så tillsätt en aning mjöl till.

Men kom ihåg att det är bättre lite för lös än allt för fast.

Olja en brödform väl (gärna en belagd sådan).

Häll upp degen och tryck till den, släta till ytan.

Strö gärna över lite solros eller pumpakärnor.

Nu kan man grädda brödet direkt i 180° ca 1 timma, men har man tid så låt degen gärna vila i ca 30-40 minuter innan den ska gräddas.

Kolla om brödet är genombakat, ta temperaturen, vid ca 94° innertemperatur är brödet klart.

Ta ut brödet, lyft ur formen och låt det svalna på galler.

Skulle brödet inte fått färg på undersidan kan man sätta in det med undersidan uppåt i ugnen igen och grädda ca 5-8 minuter till.
Det är ett luftigt och gott bröd, man kan byta ut lite av fröerna med nötter, man kan även tillsätta lite hackade soltorkade tomater eller fetaost om man vill, även kan man byta ut en del av dinkel eller vetefullkorn mot rågfullkorn istället, var bara noga med att degen är lätt segkladdig.

Alla dessa härliga nyttiga bönor med stekt kyndelgremolata och pepparmakrill

6 makrillfiléer

2-3 msk grov krossad svartpeppar och vitpeppar blandad

2 äggvitor

600-800 g blandade bönor som kärbönor, brytbönor, vaxbönor, bondbönor, vita bönor

Kyndelgremolata med kantareller

150 g kantareller + några att steka hela

1 bunt kyndel (hackad)

1 msk persilja (hackad)

3 vitlöksklyftor

skal från 1 citron (finhackad)

Smör att steka med

2 skivor franskbröd i små minitärningar

Bönorna

Vita bönor läggs i blöt över natten och kokas dagen därpå i ca 1-1,5 timmar, salta mot slutet av kokningen, låt gärna bönorna ligga kvar i sitt kokvatten och svalna lite innan de får rinna av.

Ansa resten av bönorna och koka dem var för sig i kokande saltat vatten, kom ihåg att lägga gröna bönor i kokande vatten, då bevarar man den fina gröna färgen.

Koka bönorna var för sig och nätt och jämt mjuka med lite bett kvar.

Ta upp dem och spola under kallt vatten, låt rinna av.

Gremolatan

Skär kantarellerna i fina tärningar.

Skala och finhacka vitlöken, blanda ihop med citronskalet, persiljan och kyndel.

Stek de hackade kantarellerna och brödtärningarna i smör och raps- eller olivolja, stek dem knapriga, tillsätt persilja, kyndel, vitlök och citronskalet, stek en liten stund till, ta upp och sätt undan så länge.

Förväll den grovkrossade pepparn ca 1-2 minuter i rikligt med vatten, sila och spola av med kallt vatten, låt rinna av.

Snitta makrillen i skinnet och pensla skinnet med lättvispad äggvita och tryck ner det i den förvällda pepparn, salta och stek makrillen i smält smör eller rapsolja, bara på skinnsidan .

Värm lite smör i en rymlig gryta tillsätt ½ dl vatten och värm bönblandningen i det, smaka av och flytta över till ett stort fat, fördela den stekta gremolatan över och servera med den nystekta makrillen, här passar det bra med ugnsbakade tomater a´la provencale!

Servera med citronhalor, även nykokt färskpotatis passar bra eller en god baguette att doppa upp det härliga spadet med.

Kyndel och bönor, det sätter alltid igång mitt snålvatten, speciellt när det är lite lök och vitlök med i spelet, njut och bli lycklig av den här anrättningen när bönorna är som bäst, då är även kyndeln färdig att skörda, pressa över rejält med citron över rätten.

Tycker man inte om makrill, så är det mycket gott med varmrökt lax .

Tomater a´la provencale

4 lite större tomater (halverade)

4 msk färska brödsmulor

2-3 msk finhackad persila

1 msk finhackad timjan

1 msk finhackad basilika

2-3 vitlöksklyftor fint rivna

3-4 msk oliv- eller rapsolja

1 struken tsk franska eller öländska örter (torkade)

2-3 krm salt

1 tsk socker eller Agavesirap, eller steviapulver (valet är ditt)

Nymalen vitpeppar

Sätt ugnen på 225°

Lägg brödsmulorna i en matberedare och tillsätt örterna och kör igång tills det har blandat sig väl.

Tag fram en ugnssäker form och pensla med olja.

Lägg i tomathalvorna, salta, sockra och peppra dem ordentligt.

Rör ut riven vitlök med 1-2 msk olja och de torkade örterna, droppa över tomaterna.

Sätt in tomaterna i ugnen i ca 10 minuter.

Ta ut tomaterna och toppa de med bröd- och örtsmulorna, avsluta med mera vitlöksolja, sänk värmen till 200° och sätt tillbaka tomaterna, gratinera i ca 10-15 minuter tills brödet fått lite färg och dofterna sprider sig i köket .

Har ni inga färska örter till hands, så är tomaterna mycket goda även utan det gröna brödtäcket, just nu har jag alltid dessa tomater med eller utan brödtäcke i kylskåpet, de är supergoda även kalla till en bit lax eller bara uppblandad med nykokt pasta och hyvlad parmesan, då gärna med några goda böner till samt några rejäla varv på pepparkvarnen.

Det behöver inte alltid vara så komplicerad med god mat.

Syltad squash

2 kg squash (skalad och urkärnad vikt)

Lag
1½ dl ättiksprit (24%)

6 dl vatten
1, 25 kg socker

1 citron (rivet skal)
2-3 msk färsk ingefära (riven)
1 msk mald torkad ingefära

1 bit hel kanel

1 bit muskotblomma (kan uteslutas)

4 kryddnejlikor

Rivet skal från 1 citron

Skala och klyv squashen på längden. Skrapa ur kärnorna och skär den i avlånga bitar (ca 1½ cm tjocka).

Koka upp vatten, ättika och socker. Skumma lagen och sjud squashen ca 10 minuter eller tills den är mjuk och nästan genomskinlig.

Ta upp den med hålslev och lägg ner i burkar

Blanda ner både den torkade och färska ingefäran, kanel, kryddnejlikor, muskotblomma samt rivet citronskal i lagen. Låt lagen sakta koka ihop utan lock ca 20 minuter.

Låt lagen svalna något och häll den över squashen. Tillslut burkarna med lock.

Owes vintips

Nr 2815 Cruzes-Hermitage, cave de Taim

Nr 99405 Montierius, Vaecqueyras, Garrigues



Om Sven & Karins meny

En rykande aktuell podcast med säsongsbetonad mat och odling i fokus. Programmet leds av de kända radioprofilerna Sven Ekberg och Karin Fransson.

Från sitt radiokök på en doftande örtagård på Öland bjuder de bland annat på härliga recept, odlingstips och matglada gäster och experter. Varje vecka delar dessutom Owe Fransson, välkänd krögare, vinexpert och make till Karin, med sig av sina vinfavoriter.

God lyssning!

Radio/Podd

  1. Musikquiz 9: Röda tråden

    Ronny Svensson och Åke Petersson är tillbaka med ett spännande musikquiz.

  2. Musikquiz 10: Röda tråden

    Det har blivit dags för ännu ett klurigt musikquiz med Ronny Svensson och Åke Petersson. I dag sk...

Visa alla poddar