68 år gammal och nyanställd - News55
Annons
Annons

68 år gammal och nyanställd

Han har varit korrespondent och utrikesreporter i 35 år.
Nu har han fyllt 68 år och blivit fast anställd igen efter ett par år som frilansare.
Om någon månad flyttar TV4:s Rolf Porseryd till New York för att arbeta som korrespondent där i ett och ett halvt år. Det är han som ska täcka det amerikanska presidentvalet nästa år bland annat.

Annons
Annons

Det var 18 sökande till jobbet i New York och TV4 valde en 68-åring.
– Jag har mötts med värme och respekt på jobbet sedan jag fick tjänsten, berättar Rolf Porseryd när News55 träffar honom i Stockholm.

Hos Sveriges Television tvingas programledaren Claes Elfsberg att pensionera sig när han blir 67 år. På TV4 blir en 68-åring nyanställd.
– Det känns bättre nu, säger Rolf. TV4 satsar mer på innehåll, erfarenhet och kompetens.
Han jämför med hur det såg ut i slutet av 80- och i början av 90-talet. Då var situationen annorlunda.
– Då kunde unga och snygga människor slå sig in i tv-branschen även om de inte hade någon kompetens.

Av de 35 år som Rolf Porseryd arbetat inom utrikesjournalistiken har han varit korrespondent i 15 år.
– Jag har varit “korre” i Sydamerika, Hongkong, USA, Frankrike och nu USA igen. I de länderna har de respekt för de äldre. Man tar del av deras erfarenhet med glädje. Så var det även i Sverige när jag växte upp på 50-talet. Det var en självklarhet att visa respekt för de äldre. Så är det inte riktigt nu i Sverige.

Annons
Annons

Han tar upp det amerikanska samhällsprogrammet “60 minutes”.
– Där jobbar 80-åringar som programledare och reportrar. Jag förstår inte varför äldre inte efterfrågas i Sverige, säger Rolf Porseryd. Med den erfarenheten och kunskapen som många har. De kunde hyras in på kontrakt. Det är ju helt riskfritt för arbetsgivarna. Trivs man ihop så fortsätter kontraktet, annars skiljs vägarna. Tänk så mycket kompetens som försvinner när vi inte gör så i Sverige.

Även om han håller med om att de äldre som vill ska få gå i pension, så tycker Rolf Porseryd att beslutet att fortsätta arbeta borde vara ett val som den enskilde gör.
– Men de som kan och vill vara kvar i arbetslivet ska ha rätt att vara kvar.

Rolf Porseryd är pappa till fyra barn och har sju barnbarn.
– Att vara utrikesreporter eller korrespondent gör dig inte till en bra pappa per automatik. Tyvärr har jag missat mycket med barnen, men det har gått bra för samtliga. Jag vet att barnen ibland undrade varför vi aldrig åkte på charterresa? En gång åkte vi till Kreta och jag stannade kvar där hela veckan. Vi försökte även med Bali, men där var jag tvungen att lämna familjen för ett uppdrag.

Annons

Han har kvar sitt brinnande intresse för världen och dess utveckling. När han ser tillbaka på sitt långa yrkesliv finns det flera reportage han minns med stolthet.
– Efter Ceausescus fall i början av 1990 kom vi till Jilavafängelset utanför Bukarest. Utanför stod släktingar till fångarna och ville att deras anhöriga skulle släppas. Inne i fängelset pågick ett fånguppror och militären ville inte släppa in någon. Till sist fick vi tillstånd av släktingarna och militären att komma in i fängelset eftersom vi var neutrala. Innanför murarna mötte oss ohyggliga bilder av död och blod. Vi hade ingen egen redigeringsutrustning med oss, men BBC hjälpte oss mot att de och andra utländska tv-bolag fick ta del av materialet efter att vi sänt vårt reportaget. På samma resa fick vi korn på att det fanns en man som kallades “Dr Mengele”. Han hade utfört experiment på patienter som vi hittade på en klinik. Det var också ett starkt material.

Osäkerhet, hot och även döden har Rolf Porseryd upplevt i jobbet.
– Jag har upplevt pistolmynningar i munnen och mot tinningen. Placerats i bakluckor i bilar där jag inte visste vad som skulle hända och jag har sett min kollega Ulf Strömberg bli skjuten till döds i Afghanistan. Ulfs död var fruktansvärd. Hans död gjorde att all svensk media reformerade säkerhetstänkandet.

Annons

Att lyckas som utrikesjournalist och korrespondent är att vara ödmjuk, och tänka på de andra journalisterna på fältet.
– Jag var i Amman 1991 och gick hem till hotellet en sen kväll. Jag passerade nyhetsbyrån Reuters skrivare som höll på att skriva ut nyheten att Bagdad bombades. Snabbt väckte jag upp alla mina kolleger på hotellet och berättade om bombningarna. Det har de fortfarande inte glömt bort

Det finns fortfarande en hel del äldre kvar inom utlandsjournalistiken berättar Rolf. Exempelvis har den 70-årige John Simpson på BBC just skrivit på ett kontrakt som innebär att han om han vill kan jobba kvar hos det brittiska tv-bolaget tills han dör.

Hur länge Rolf blir kvar i branschen vet han inte i nuläget. Han har inga planer för vad han ska göra efter tiden i New York.
–Jag hoppas jag kan sluta i rätt tid och jag hoppas att mina vänner och tittarna säger till mig när det är dags. Då kommer jag att lyssna.

Till USA åker Rolf med fotografen och redigeraren Staffan Ahlström, 63 år gammal.
– Då har vi en snittålder på 65,5 år, avslutar Rolf Porseryd.

Populära reportage

 1. De största svenska såporna – från Varuhuset till Skilda världar

  Tv-kritikern Leif Schulman minns höjdpunkterna bland svenska tv-såpor. Från de första stapplande...

 2. Belfrage möter Hasse "Kvinnaböske" Andersson – Nu har det blivit revansch!

  ”Jag behöver inte en massa tekniska attribut, musiken och glädjen är det viktiga”. Ja, för...

 3. Baretta – hårdkokt men godhjärtad tv-snut

  När serien om den hårdkokte Tony Baretta sändes första gången i svensk tv hösten 1978 blev den...

 4. Den pratsamme Columbo var besatt av sina utredningar

  Nu fortsätter vår serie om 70-talets deckarhjältar. Störst bland dem alla var tveklöst Columbo...

 5. De är Sveriges äldsta fångar

  Några av landets fångar utmärker sig genom att vara betydligt äldre än genomsnittet. News55 be...

Visa fler reportage
Annons
Annons
68 år gammal och nyanställd
Läs nästa artikel 68 år gammal och nyanställd 68 år gammal och nyanställd